«Αδειασαν» τις τράπεζες οι Ελληνες – Απίστευτη εξέλιξη με τις καταθέσεις

Απίστευτη εξέλιξη είχαμε με τις καταθέσεις, καθώς οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια απίστευτη ενέργεια, καθώς άδειασαν τις τράπεζες.

«Αδειασαν» τις τράπεζες οι Ελληνες - Απίστευτη εξέλιξη με τις καταθέσεις

Απίστευτη εξέλιξη είχαμε με τις καταθέσεις, καθώς οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια απίστευτη ενέργεια, καθώς άδειασαν τις τράπεζες.

Πιο αναλυτικά να αναφέρουμε ότι μείωση της τάξης των 5,2 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το καλημέρα του 2024.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι πολίτες βάζουν «χέρι» στα έτοιμα προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Απίστευτο σκηνικό με τις τράπεζες – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με τις καταθέσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για την πορεία των αποταμιεύσεων.

Μείωση της τάξης των 5,2 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το…καλημέρα του 2024, δείγμα του ότι οι πολίτες βάζουν «χέρι» στα έτοιμα προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Η εκτεταμένη ακρίβεια σε όλη τη χώρα έκανε τις επιχειρήσεις να…σηκώσουν 3,167 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ τα νοικοκυριά «τράβηξαν» κοντά στα 2,07 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μείωση κατά 5.238 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2024, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 6.374 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 2,7% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα.

H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 3.702 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2024, έναντι θετικής καθαρής ροής 5.314 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2023.

Καταθέτες των 1.000 ευρώ οι περισσότεροι Έλληνες στις τράπεζες

Αύξηση κατά 1.536 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 1.060 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 2,9% από -14,6% τον προηγούμενο μήνα.

Επιχειρήσεις

Μείωση κατά 3.167 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2024, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 3.291 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE μειώθηκαν κατά 3.382 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 2.650 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 214 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 642 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Μείωση κατά 2.070 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2024, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 3.083 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 3,1% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Οι αυξημένες υποχρεώσεις

Είναι γεγονός ότι τα χρέη των πολιτών είναι ιδιαιτέρως αυξημένα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, κοντά στους 4.000.000 πολίτες χρωστούν 105 δισ. ευρώ, με τα 26,3 δισ. ευρώ να θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και περίπου τα 79 δισ. ευρώ να αποτελούν το πραγματικό ληξιπρόθεσμο ποσό.

Παράλληλα, όπως καταγράφει η τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, το τρέχουν υπόλοιπο οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2023 διαμορφώθηκε στα 47.168.970.757 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ (2.605 οφειλέτες οφείλουν 11 δισ €).

Ακόμη, προς τις τράπεζες, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους σε 12,73 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 8,6% των συνολικών δανείων των τραπεζών (148,099 δισ. ευρώ). Το χρέος προς τα funds και τους servicers φθάνει τα 71,16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ.

Μέσα σε 15 χρόνια έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν την «σταθερότητα ενός νεκροταφείου» που οι αρχές δεν επεδίωκαν.

Ιδιαίτερα καυστικό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν το σχόλιο του Alastair Ryan της Bank of America, ο οποίος σύγκρινε την δραστηριότητά τους με την «σταθερότητα ενός νεκροταφείου». Και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αρχές δεν το ήθελαν αυτό.

Όπως διαπιστώνει ο Ryan, οι τράπεζες προσφέρουν στους μετόχους 12% απόδοση σε ισολογισμούς υψηλής κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας. Αλλά πλέον δεν κάνουν και πολλά. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταφέρει ελάχιστη έως καθόλου αύξηση δανείων τα τελευταία 15 χρόνια, δημιουργώντας τη «σταθερότητα ενός νεκροταφείου» που οι αρχές δεν επεδίωκαν.

Θετικοί για τις αγορές 249 διαχειριστές κεφαλαίων

Ο μη τραπεζικός δανεισμός έχει αυξηθεί και το υψηλό ρεκόρ του 16-18% στο κόστος κεφαλαίου (Cost of Equity) κάνει τις απαιτούμενες αποδόσεις των νέων δανείων πολύ υψηλές για να τις αντέχουν οι δανειολήπτες.

Κατά την άποψη του Alastair, τρεις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν ώστε οι τράπεζες να αξιολογήσουν εκ νέου και να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της Ευρώπης:

1) Τα κατώτατα όρια βάσει των οποίων κρίνεται μια Παγκόσμια Συστημικά Σημαντική Τράπεζα (G-SIB) πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Τα αποθέματα ασφαλείας ορίστηκαν πριν από μια δεκαετία, πριν από την οικονομική ανάπτυξη και η αλλαγή μπορεί να κοστίσει στις τράπεζες το 8% της κεφαλαιοποίησης τους.

2) Οι Δείκτες Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) θα πρέπει να επανέλθουν από το τρέχον 158% στο απαιτούμενο 100% για να αποκατασταθεί η ισορροπία και να κινητοποιηθούν δυνητικά 1,8 τρισ. ευρώ παγιδευμένης ρευστότητας μόνο στη ζώνη του ευρώ

3) Τα πιο ισορροπημένα stress tests θα απελευθέρωναν περισσότερα κεφάλαια για δανεισμό.