Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα – Πόσο θα πάει

Έρχεται νέα αύξηση το 2024 στον κατώτατο μισθό στη χώρα μας. Πόσο θα ανέβει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα - Πόσο θα πάει

Νέος γύρος αυξήσεων για τον κατώτατο μισθό από το νέο χρόνο για τον κόσμο που τον λαμβάνει.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για αύξηση, μιας και το κόστος ζωής ανεβαίνει διαρκώς στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 780 ευρώ με το ρεπορτάζ να δείχνει αύξηση μέσα στην άνοιξη…

Πόσο αναμένεται να ανέβει ο κατώτατος μισθός

Η αύξηση στο κατώτατο μισθό εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 5% έως 6%. Στο ποσοστό αυτό θα ενσωματωθεί ο τρέχον πληθωρισμός, αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας.

Η σχετική διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει στο τέλος Ιανουαρίου του 2024 και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2024.

Με δεδομένα αυτά τα ποσοστά των αυξήσεων, ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Δεύτερες σκέψεις για το ύψος της αύξησης

Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι… κλειδωμένη και θα γίνει. Ωστόσο, το ύψος δεν είναι σίγουρο ακόμα μιας και θα εξαρτηθεί από ορισμένους παράγοντες.

Πάνω σε αυτό το θέμα τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης:

«Εγώ δεν μπορώ να σας πω πόση θα είναι η αύξηση», απάντησε και ανέφερε πως «όπως είναι φτιαγμένος ο νόμος του Γιάννη Βρούτση, για να γίνει ο υπολογισμός του νέου κατώτατου μισθού λαμβάνονται κάποιες παράμετροι.»

«Παράμετροι είναι η αύξηση του ΑΕΠ, είναι ο πληθωρισμός, είναι διάφορες παράμετροι. Είναι έτσι φτιαγμένη αυτή η φόρμουλα, για να αντέχεται. Λαμβάνει υπόψιν της δηλαδή τις πραγματικές επιδόσεις της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητά της. Άρα, η αύξηση που θα αποφασιστεί, τον Απρίλιο περίπου είναι η ώρα της αυξήσεως, θα είναι αύξηση που θα την αντέχει η οικονομία».

«Όταν είμαστε έτοιμοι να σας πούμε πόσο θα είναι η αύξηση, θα υπάρχει αύξηση σίγουρα, θα σας την πούμε», πρόσθεσε.

Πέρα από τον Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με αυτό το ζήτημα μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος:

«Για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μας ενεργοποιείται για 4η φορά η διαδικασία του κατώτατου μισθού από τον επόμενο μήνα. Θα ενεργοποιηθεί για τέταρτη φορά ο κατώτατος ώστε να φτάσει υψηλότερα από τα 780 ευρώ. Το ακόμη υψηλότερα τι σημαίνει; Να μπορεί να ανταποκρίνεται ο κατώτατος και στις ανάγκες των πολιτών -που είναι δύσκολες και πολλές- το καταλαβαίνουμε όλοι ποιες είναι αυτές, αλλά και στις αντοχές των επιχειρηματιών. Γιατί αυτοί είναι που δίνουν τα χρήματα του κατώτατου μισθού και του κάθε μισθού στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε ο κ. Τσάπαλος.

«Τα χρήματα αυτά δεν τα δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Eπομένως πάντα όταν παίρνουμε αποφάσεις σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, τις τριετίες κλπ που επηρεάζουν άμεσα τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη και την τσέπη του πολίτη, του μισθωτού και του ελεύθερου επαγγελματία, του επιχειρηματία, του ιδιοκτήτη ενός καταστήματος που βγάζει από την τσέπη του για να μπορέσει να πληρώσει τους υπαλλήλους του», συμπλήρωσε.