Airbnb: Ανακοινώθηκε σημαντική αλλαγή – Προσοχή στις κρατήσεις σας

Μια σημαντική αλλαγή ανακοινώθηκε πριν ένα μικρό διάστημα κι αφορά τα airbnb γι' αυτό από εδώ και πέρα θέλει ιδιαίτερη προσοχή στις κρατήσεις.

Airbnb: Ανακοινώθηκε σημαντική αλλαγή - Προσοχή στις κρατήσεις σας

Μια σημαντική αλλαγή ανακοινώθηκε πριν ένα μικρό διάστημα κι αφορά τα airbnb γι’ αυτό από εδώ και πέρα θέλει ιδιαίτερη προσοχή στις κρατήσεις που θα επιλέξετε να κάνετε.

Πιο συγκεκριμένα μια σημαντική ενημέρωση προς τους χρήστες της πλατφόρμας απέστειλε η διαχειρίστρια εταιρεία του Airbnb με αλλαγές, που θα ισχύσουν από τον προσεχή Ιούνιο ανεξαρτήτως χρόνου κρατήσεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το μήνυμα και το νέο καθεστώς αφορά σε έκτακτα συμβάντα, τα οποία μετονομάζονται περιστατικά «ανωτέρας βίας».

Σημαντική αλλαγή ανακοινώθηκε όσον αφορά τα airbnb – Μάθετε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες

Tι αλλάζει στην πολιτική της πλατφόρμας Airbnb από τις 6 Ιουνίου.

Μια σημαντική ενημέρωση προς τους χρήστες της πλατφόρμας απέστειλε η διαχειρίστρια εταιρεία του Airbnb με αλλαγές, που θα ισχύσουν από τον προσεχή Ιούνιο ανεξαρτήτως χρόνου κρατήσεων.

Το μήνυμα και το νέο καθεστώς αφορά σε έκτακτα συμβάντα, τα οποία μετονομάζονται περιστατικά «ανωτέρας βίας».

Το ζητούμενο, το οποίοι έμπειροι νομικοί έθεσαν στο Newsbomb.gr, είναι κατά πόσο αυτού του είδους τα έκτακτα περιστατικά μπορούν να αποτελέσουν αφορμή μη παροχής συμφωνημένων υπηρεσιών χωρίς (ή με μειωμένη) αποζημίωση για κάποιον ταξιδιώτη-χρήστη της πλατφόρμας.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά της η Airbnb:

«Ενημερώνουμε την Πολιτική Ειδικών Περιστάσεων και αλλάζουμε το όνομά της, για να γίνει πιο κατανοητή.

Η αναθεωρημένη Πολιτική για Συμβάντα Ανωτέρας Βίας θα ισχύει για όλα τα ταξίδια και τις εμπειρίες που θα πραγματοποιηθούν από τις 6 Ιουνίου 2024 και μετά, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που έγινε η κράτηση.

Τι αλλάζει στην πολιτική;

Τα προβλέψιμα καιρικά φαινόμενα στην τοποθεσία της κράτησης πληρούν ρητά τις προϋποθέσεις για την κάλυψη που προσφέρεται, εφόσον έχουν ως αποτέλεσμα κάποιο άλλο συμβάν που καλύπτεται, όπως την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών από κρατική αρχή ή διακοπή μεγάλης κλίμακας στη λειτουργία υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Η πολιτική θα ισχύει μόνο για συμβάντα που προκύπτουν στην τοποθεσία της κράτησης. Πλέον δεν καλύπτονται συμβάντα που επηρεάζουν τη δυνατότητα ενός επισκέπτη να ταξιδέψει προς την τοποθεσία της κράτησης.

Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα της Airbnb από τις 6 Ιουνίου 2024 και μετά, αποδέχεστε την ενημερωμένη Πολιτική για Συμβάντα Ανωτέρας Βίας.
Σας ευχαριστούμε που είστε μέλος της κοινότητάς μας.

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα της Airbnb»

νοιχτό πρόβλημα προς επίλυση παραμένουν για το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο η “εκτόξευση” των ενοικίων και η εξαιρετικά περιορισμένη προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση. Επί τάπητος έχουν τεθεί πολλές προτάσεις για μέτρα και παρεμβάσεις με στόχο να ανακοπεί η ανοδική τάση, να αρχίσουν να πέφτουν τα ενοίκια και να αυξηθεί ο αριθμός των προσφερόμενων σπιτιών-διαμερισμάτων.

Τα προγράμματα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή» εκτιμάται ότι θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τα αποτελέσματα τους θα φανούν μεσοπρόθεσμα – και εν πάση περιπτώσει δεν θα είναι μεγάλης κλίμακας.

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο κερδίζει έδαφος η άποψη ότι το μέτρο που μπορεί να φέρει γρήγορα και ουσιαστικά αποτελέσματα είναι η θέσπιση κινήτρων άμεσης εφαρμογής για να βγούν στην αγορά τα σπίτια που παραμένουν κλειστά – δεν κατοικούνται, ούτε ενοικιάζονται.
Ανάλογα κίνητρα μπορεί να ισχύσουν για τη μακροχρόνια εκμίσθωση κατοικιών που διατίθενται τώρα για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου AirBnB.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εκπονηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο σχέδια παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές στους ιδιοκτήτες «κλειστών» σπιτιών και AirBnB που θα αποφασίσουν να τα νοικιάσουν με μεσομακροχρόνια μίσθωση.
Κατευθυντήριο άξονα των συζητούμενων ρυθμίσεων αποτελούν οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων), τις οποίες έχει υιοθετήσει ανεπισήμως η πολιτική γεσία του υπουργείου Οικονομίας-Οικονομικών.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει να απαλλαγούν για τρία χρόνια από τον φόρο επί των ενοικίων που θα εισπράξουν:

  • Οι ιδιοκτήτες κλειστών σπιτιών που θα τα νοικιάσουν τουλάχιστον για τρία χρόνια
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως AirBnB και θα αλλάξουν χρήση, εκμισθωθούμενα για μία τριετία.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει ότι «είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί». Στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δόθηκε εντολή να συγκεντρώσουν στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων αυτών των κατηγοριών, ώστε να γίνει μία ανάλυση (δημοσιονομικού) κόστους-οφέλους.

Το ανησυχητικό είναι ότι

  • Παραμένουν κλειστές (ή τουλάχιστον δηλώνονται στην εφορία ως μη μισθωμένες) περίπου 700.000 κατοικίες – ανεξάρτητες οικοδομές και διαμερίσματα –Αυτό σημαίνει ότι ένα στα 10 σπίτια στην Ελλάδα δεν κατοικείται, ούτε ενοικιάζεται. Παραμένει αναξιοποίητο περιουσιακό στοιχείο, που δεν προσφέρει στην οικονομία, δεν αποφέρει εισόδημα στον ιδιοκτήτη του, ούτε έσοδα στο κράτος
  • Παράλληλα 212.199 σπίτια (διαμερίσματα, δωμάτια, μονοκατοικίες κλπ) ήταν δηλωμένα πέρυσι ως AirBnB.