Αλλαγή ώρας 2023: Νέα ώρα στα ρολόγια – Τι ισχύει με την κατάργηση

Αλλαγή ώρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καθώς η ώρα αλλάζει από θερινή και πηγαίνει σε χειμερινή. Η ώρα αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα ν’ αλλάξει, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καθώς από θερινή θα έχουμε πλέον χειμερινή. Αυτό σημαίνει πως όλοι μας καλούμαστε να […]

Αλλαγή ώρας 2023: Νέα ώρα στα ρολόγια - Τι ισχύει με την κατάργηση

Αλλαγή ώρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καθώς η ώρα αλλάζει από θερινή και πηγαίνει σε χειμερινή.

Η ώρα αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα ν’ αλλάξει, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καθώς από θερινή θα έχουμε πλέον χειμερινή.

Αυτό σημαίνει πως όλοι μας καλούμαστε να έχουμε το νου μας, ώστε να βάλουμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω. Δηλαδή όταν πάει 04:00 μετά τα μεσάνυχτα να το βάλουμε 03:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου 2023 η ώρα αναμένεται να αλλάξει από θερινή ώρα σε χειμερινή ώρα, πηγαίνοντας όλοι τα ρολόγια μας, μία ώρα πίσω. Να θυμίσουμε ότι το μέτρο ήταν να καταργηθεί, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και πλέον το θέμα έχει «παγώσει».

Η επίσημη ανακοίνωση

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών αναφέρει:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ.»

Πότε θα γίνει η επόμενη αλλαγή ώρας

Επόμενη αλλαγή ώρας θα γίνει τον Μάρτιο, καθώς το μέτρο ακόμη δεν έχει καταργηθεί.

Τι θα γίνει με την κατάργηση του μέτρου

Το ζήτημα με την αλλαγή της ώρας είχε φτάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου είχε αποφασιστεί να καταργηθεί το μέτρο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021.

Ο κορονοϊός, όμως, έβαλε στο… συρτάρι την εφαρμογή της απόφασης και όπως φαίνεται το θέμα θα μείνει «παγωμένο».

Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2021, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλήθηκαν να αποφασίσουν ποια από τις δύο ζώνες θα πρέπει να κρατήσουν (χειμερινή ή θερινή) ωστόσο αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Πότε εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η αλλαγή ώρας συνοδεύεται από αντικρουόμενες απόψεις αναφορικά με τα υπέρ και τα κατά της συγκεκριμένης πρακτικής.

Ποια ημέρα αλλάζουμε τους δείκτες των ρολογιών και μπαίνουμε σε χειμερινό ωράριο. Θα κοιμηθούμε και μία ώρα παραπάνω

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η αλλαγή ώρας θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 29/10/2023.

Αν και βρισκόμαστε αρκετά μακριά από την προγραμματισμένη ημερομηνία αλλαγής της ώρας και επιστροφής στη χειμερινή ώρα, αρκετοί αναρωτιούνται πότε θα γίνει αυτό.

Θα πούμε αντίο στα αναλογικά ρολόγια;

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η αλλαγή ώρας θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 29/10/2023. Τα ξημερώματα της Κυριακής του Οκτωβρίου, στις 04:00 τα ξημερώματα, γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, στις 03:00.

Ο λόγος πίσω από την αλλαγή της ώρας

Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ε.Ε. φέρνουμε τον δείκτη μια ώρα πίσω τον Οκτώβριο και μια ώρα μπροστά τον Μάρτιο, στην τελευταία Κυριακή των δύο αυτών μηνών.

Πρώτος ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, αν και δεν μίλησε για αλλαγή ώρας, πρότεινε, με ανώνυμη επιστολή του σε εφημερίδα του Παρισιού, να ξυπνούν όλοι μια ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια (και συνεπώς να κάνουν οικονομία) καθώς θα έκαιγαν λιγότερα κεριά(!) εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως. Μάλιστα υπολόγισε και το οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε από μια τέτοια κίνηση!

Το μέτρο της θερινής ώρας, όμως, με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα οφείλεται στο Νεοζηλανδό εντομολόγο και αστρονόμο Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του το 1895 να αλλάζουμε τα ρολόγια μας το καλοκαίρι κατά 2 ώρες.

Ωστόσο, πολλές φορές η πρωτιά αποδίδεται λανθασμένα στο Βρετανό ερευνητή Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1907, να αλλάζουμε τα ρολόγια μας κατά 80 λεπτά της ώρας.

Το κέρδος πίσω από την αλλαγή της ώρας

Η ιδέα πίσω από το μέτρο της θερινής ώρας είναι ότι γυρίζοντας τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά τους καλοκαιρινούς μήνες κερδίζουμε μια ώρα παραπάνω ηλιακό φως κάθε μέρα και συνεπώς εξοικονομούμε μεγάλα ποσά ενέργειας!

Αν τα βάλουμε κάτω, μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα ότι κατά τους επτά μήνες που διαρκεί συνολικά το μέτρο της θερινής ώρας, εξοικονομούμε μέχρι και 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, απλώς εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο!