Αλλαγή ώρας 2024: Η επόμενη Κυριακή που αλλάζει η ώρα

Η αλλαγή ώρας στα ρολόγια θα πραγματοποιηθεί σε περίπου ένα μήνα από τώρα. Φέτος, στην Ελλάδα, οι δείκτες θα προχωρήσουν μπροστά κατά μία ώρα τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου, προκειμένου να ανατείλει η θερινή ώρα.

Αλλαγή ώρας 2024: Η επόμενη Κυριακή που αλλάζει η ώρα

Εδώ και τέσσερα χρόνια, η συζήτηση για τη θερινή και χειμερινή ώρα έχει ενίοτε φουντώσει, με ερωτήματα όπως “Γιατί αλλάζει η ώρα;”, “Μέχρι πότε θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε την ώρα;” και “Πότε είναι η επόμενη αλλαγή ώρας;”, αλλά η προγραμματισμένη κατάργησή της παραμένει μέχρι στιγμής απλώς στα χαρτιά.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν παγώσει τα σχέδια για την αλλαγή ώρας και την οριστική κατάργησή της, χωρίς να έχουν αποφασίσει εάν θα διατηρήσουν τη θερινή ώρα ή θα επιστρέψουν στη χειμερινή. Παραμένει άγνωστο πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση για το ποια ώρα θα διατηρηθεί. Μέχρι τότε, οι αλλαγές στο βιολογικό ρολόι θα συνεχίζονται, καθώς και ο διάλογος για το ποια από τις δύο ώρες (θερινή ή χειμερινή) είναι προτιμότερη.

Ποια Κυριακή του Μαρτίου γίνεται η αλλαγή ώρας σε θερινή

Στις 31 Μαρτίου 2024, τα ξημερώματα δηλαδή της Κυριακής, αλλάζει η ώρα σε θερινή. Οι πολίτες καλούνται να βάλουν τα ρολόγια τους μια ώρα μπροστά για να ξεκινήσει έτσι η θερινή ώρα. Μετά την αλλαγή αυτή τα ρολόγια θα δείχνουν 04:00 (από 03:00).

Η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Η θερινή ώρα ξεκίνησε με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης της ηλιοφάνειας. Άλλα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής ώρας σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν επίσης η οδική ασφάλεια, οι αυξημένες δυνατότητες αναψυχής και η εναρμόνιση των εθνικών πρακτικών με αυτές των γειτονικών χωρών ή των κυριότερων εμπορικών εταίρων.

Η πρώτη φορά που άλλαξε η ώρα σε θερινή στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια πήγαν μία ώρα μπροστά. Η ιδέα, όμως, εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Ωστόσο, το 1973, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη – μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή ώρα). Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε, αρχικά λόγω κορονοϊού και στη συνέχεια λόγω γεωπολιτικών συνθηκών (π.χ. πόλεμος στην Ουκρανία).

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται και η σχετική απόφαση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή, προκειμένου να γίνει και επίσημο το γεγονός ότι οι πολίτες θα κληθούν (για μία ακόμη χρονιά) να φύγουν από τη χειμερινή και να περάσουν στη θερινή ώρα, πηγαίνοντας μπροστά τους δείκτες των ρολογιών τους.