Αλλαγή ώρας 2024: Πότε αλλάζει σε θερινή – Θα καταργηθεί τελικά;

Η αλλαγή ώρας 2024 αναμένεται να εφαρμοστεί για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα, η οποία θα γίνει θερινή από χειμερινή.

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε αλλάζει σε θερινή - Θα καταργηθεί τελικά;

Η αλλαγή ώρας 2024 αναμένεται να εφαρμοστεί για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα, η οποία θα γίνει θερινή από χειμερινή. Μάθετε επιπλέον αν τελικά θα καταργηθεί ή όχι η συγκεκριμένη τακτική.

Από εκεί και πέρα να αναφέρουμε ότι αλλαγή ώρας θα έχουμε κανονικά και φέτος στα ρολόγια μας, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για να έρθει η θερινή ώρα, καθώς τώρα έχουμε τη χειμερινή.

Τέλος, όλα τα σχέδια για την αλλαγή ώρας έχουν παγώσει, με την προγραμματισμένη κατάργηση που είχε πέσει παλιότερα στο τραπέζι να μένει τελικά στα χαρτιά μέχρι νεοτέρας.

Μάθετε τα πάντα αναφορικά με την αλλαγή ώρας 2024 – Πότε αλλάζει σε θερινή

Αλλαγή ώρας κανονικά και φέτος στα ρολόγια, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για να έρθει η θερινή ώρα. Όλα τα σχέδια για την αλλαγή ώρας έχουν παγώσει, με την προγραμματισμένη κατάργηση να μείνει τελικά στα χαρτιά μέχρι νεοτέρας.

Αυτό σημαίνει ότι σε έναν μήνα (και κάτι) η ώρα αλλάζει στα ρολόγια, με τη θερινή να σηματοδοτεί και επίσημα την έλευση της άνοιξης και τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.

Πότε είναι η αλλαγή ώρας 2024

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου θα γίνει η πρώτη αλλαγή ώρας για το 2024. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα στις 31 Μαρτίου, τα ρολόγια πηγαίνουν μια ώρα μπροστά για να δείξουν 04:00 (από 03:00).

Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του να σταματήσουν τα… μπρος – πίσω στους δείκτες των ρολογιών, με την τελευταία αλλαγή ώρας να ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021. Ωστόσο, η πανδημία κορονοϊού (αρχικά) και οι γεωπολιτικές κρίσεις που ακολούθησαν στη συνέχεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πήγαν πίσω την εφαρμογή του μέτρου.

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η θερινή ώρα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια πήγαν μία ώρα μπροστά. Ωστόσο, η ιδέα εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις δεκαετίες για να επιστρέψει η θερινή ώρα. Το 1973 λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη ελήφθη η απόφαση για υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας.

Η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την έλευση της θερινής ώρας στα ρολόγια.

Όπως πάντα, η… μεταφορά στη θερινή ώρα, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου.

Η αλλαγή της θερινής ώρας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024. Συγκεκριμένα, οι δείκτες των ρολογιών στις 03:00 θα πρέπει να πάνε μια ώρα μπροστά και να δείξουν 04:00.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Μεταφορών.

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Θερινή και χειμερινή ώρα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια,.

Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.