Αλλαγή ώρας 2024: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια – Κερδίζουμε ή χάνουμε ύπνο

Πότε είναι η επόμενη αλλαγή ώρας στη χώρα μας. Θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε μια ώρα ύπνου.

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια – Κερδίζουμε ή χάνουμε ύπνο

Έχουν περάσει ορισμένοι μήνες από την τελευταία αλλαγή ώρας στη χώρα μας.

Πότε είναι η επόμενη και τι σημαίνει αυτό για τα ρολόγια μας. Θα πάνε πίσω ή μπροστά;

Τι αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βάλει… τέλος στην αλλαγή της ώρας.

Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή – Η ημερομηνία

Η θερινή ώρα αναμένεται να επανέλθει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή στις 31 Μαρτίου 2024.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Πάντως, η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία.

Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τι έχει αποφασιστεί από την ΕΕ

Ας σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, δηλαδή την αλλαγή ώρας στα ρολόγια μας την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το 2021.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε, το 84% όσων πήραν μέρος σε αυτήν είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής.

Ρόλο σε αυτήν την απόφαση της κοινής γνώμης, όπως καταγράφηκε στην έρευνα, διαδραμάτισαν και οι «επιπτώσεις» από την αλλαγή ώρας στο βιολογικό ρολόι. Για παράδειγμα, η δυσκολία στην άμεση προσαρμογή. Τι μεσολάβησε από τότε;

Η πανδημία κορονοϊού και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία που πήγαν πίσω τον σχεδιασμό. Πλέον, είναι άγνωστο αν και πότε η ΕΕ θα απαλλαγεί από το μέτρο της αλλαγής ώρας.