Αλλαγή στις συντάξεις Ιανουαρίου 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Άλλαξαν ημερομηνία οι πληρωμές στις συντάξεις του Ιανουαρίου για το νέο έτος.

Αλλαγή στις συντάξεις Ιανουαρίου 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να μπουν νωρίτερα στους συνταξιούχους, καθώς ξεκίνησε κι επίσημα η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ.

Νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους με τα νέα για τους ίδιους να είναι πολύ θετικά όπως γίνεται εύκολα κατανοητό.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται η διοίκηση του ΕΦΚΑ, οι καταβολές θα ξεκινήσουν από τις 18 Δεκεμβρίου με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 21 του μήνα, πριν από τα Χριστούγεννα.

Νωρίτερα θα μπουν οι συντάξεις – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Από την αρχή της βδομάδας ξεκίνησε τέλος, η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ.

Ανατροπή με τις πληρωμές στους συνταξιούχους καθώς θα καταβληθούν νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται η διοίκηση του ΕΦΚΑ, οι καταβολές θα ξεκινήσουν από τις 18 Δεκεμβρίου με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 21 του μήνα, πριν από τα Χριστούγεννα.

  • Συγκεκριμένα, στις 18 Δεκεμβρίου σχεδιάζεται να καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ σε 1,055 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημα τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) ενώ δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι μικρότερη των 10 ευρώ. Επίσης θα δοθεί σε συνταξιούχους του ΕΦΚΑ οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023.
  • Στις 20 Δεκεμβρίου θα δοθεί η ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ. Πρόκειται για 730.000 συνταξιούχους που θα δουν 3% αύξηση μόνο λογιστικά κι όχι στον τραπεζικό τους λογαριασμό καθώς η σύνταξη που λαμβάνουν είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούται μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου (το υπερβάλλον ποσό λογίζεται ως «προσωπική διαφορά» και συμψηφίζεται σταδιακά με τις αυξήσεις μέχρι αυτό να μηδενιστεί).
    Βάσει των τελευταίων στοιχείων του Φορέα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι με μέσο ποσό σύνταξης τα 1.250 ευρώ θα λάβουν 100 ευρώ επίδομα προσωπικής διαφοράς, άλλοι, περίπου 250.000 δικαιούχοι θα λάβουν 150 ευρώ επίδομα προσωπικής διαφοράς, ενώ περίπου 180.000 συνταξιούχοι θα λάβουν 200 ευρώ

Οι ασφαλισμένοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.600 ευρώ δεν θα λάβουν επίδομα.

Συνολικά για επιδόματα «προσωπικής διαφοράς» θα δοθούν 104 εκατ. ευρώ.

  • Στις 19 και 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν από τον ΕΦΚΑ οι νέες, αυξημένες (είτε λογιστικά, είτε πραγματικά) κύριες καθώς και οι επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου με την αύξηση του 3%.
  • Στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι έκτακτες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΑ που αφορούν: Μιάμιση δόση για το επίδομα παιδιού, επιπλέον μισό εισόδημα αλληλεγγύης, 200 ευρώ σε άτομα με αναπηρία.

Από την αρχή της βδομάδας ξεκίνησε τέλος, η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ.