Αλλάζουν οι μεταφορές χρημάτων στις τράπεζες – Πόσο θα πληρώνουμε

Καλά είναι τα νέα που έρχονται για τις μεταφορές χρημάτων μεταξύ των τραπεζών, αφού θα μειωθούν τα χρήματα.

Αλλάζουν οι μεταφορές χρημάτων στις τράπεζες - Πόσο θα πληρώνουμε

Αλλαγή προς όφελος των πολιτών θα ισχύσει το επόμενο διάστημα…

Όλοι έχουμε δει τις μεγάλες χρεώσεις των τραπεζών για μεταφορές χρημάτων.

Αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει το επόμενο διάστημα, με τους πολίτες να πληρώνουν πιο λίγα.

Από πότε θα ισχύσει

Οι νέες διατάξεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από τις 5 Μαρτίου 2024, υποχρεώνουν σε συμμόρφωση τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμής της Ευρωζώνης, ώστε, εντός εννέα μηνών (από 5 Δεκεμβρίου 2024), να αποδέχονται άμεσες πληρωμές και, εντός 18 μηνών (από 5 Σεπτεμβρίου 2025), να αποστέλλουν άμεσες πληρωμές.

Πόσα χρήματα θα πληρώνουμε

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι άμεσες μεταφορές πίστωσης χρημάτων (εμβάσματα) γίνονται:

1. Υποχρεωτικές για όλους τους παρόχους πληρωμών στην ΕΕ έως το φθινόπωρο του 2025, τόσο για τις εμπορικές όσο και για τις κεντρικές τράπεζες

2. Με χαμηλή χρέωση, καθώς εξισώνεται με τη χρέωση του φθηνότερου εμβάσματος που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους. Στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει άμεσα εμβάσματα με χρέωση μικρότερη του 1 ευρώ, από 4 ή 5 ευρώ που κοστίζουν σήμερα. Περαιτέρω το κόστος διασυνοριακών εμβασμάτων εξισώνεται με το κόστος των εγχώριων εμβασμάτων.

3. Ασφαλείς, καθώς οι τράπεζες υποχρεούνται να εισάγουν πρόσθετη επαλήθευση μέσω αντιστοίχισης ΙΒΑΝ και ονόματος δικαιούχου ώστε ο εντολέας να μπορεί να προλάβει έγκαιρα τυχόν λάθος στον αποδέκτη της πληρωμής.

4. Απρόσκοπτες, καθώς επιβάλλεται ρύθμιση των ελέγχων που επιβάλλουν οι τράπεζες προς αποφυγή απάτης ή προς επιβολή κυρώσεων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την άσκοπη απόρριψη σημαντικού ποσοστού εμβασμάτων. Ο χρόνος απόρριψης μειώνεται από τα 20 στα 10 δευτερόλεπτα ώστε οι μεταφορές πίστωσης να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και με ασφάλεια.