Alpha Bank: Τέλος οι κάρτες αυτής της εταιρείας

Η τράπεζα Alpha Bank εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωσε με την οποία ενημερώνει τους πελάτες της, ότι ήρθε το τέλος εποχής για τις κάρτες Diners.

Alpha Bank: Τέλος οι κάρτες αυτής της εταιρείας

Η τράπεζα Alpha Bank εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωσε με την οποία ενημερώνει τους πελάτες της, ότι ήρθε το τέλος εποχής για τις κάρτες Diners σύμφωνα με απόφασή της.

Πιο συγκεκριμένα οι κάρτες Diners της Alpha Bank θα καταργηθούν σύμφωνα με απόφαση της ίδιας της τράπεζας και όπως γίνεται γνωστό μέσω της ανακοίνωσης θα αντικατασταθούν από άλλες κάρτες.

Οι κάρτες που θα γίνει η αντικατάσταση αναμένεται να είναι, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ορισμένες κάρτες, οι οποίες αναμένεται να διαθέτουν επάνω τους το σήμα της Mastercard.

Έκτακτη ανακοίνωση της Alpha Bank – Δείτε τι αναφέρει

Πώς αντικαθιστούμε την κάρτα σας

Λαμβάνετε τη νέα Alpha Bank Mastercard στη θέση της παλιάς κάρτας σας Diners Club ή notosplus Visa και:

Μόλις ενεργοποιήσετε τη νέα κάρτα, η παλιά ακυρώνεται αυτόματα.
Αν δεν ενεργοποιήσετε τη νέα κάρτα, η παλιά ακυρώνεται 2 μήνες από την έκδοση της νέας.
Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη νέα κάρτα σας online, μέσα από το myAlpha Web ή το myAlpha Mobile, ή σε ένα ATM της Alpha Bank.

Κερδίστε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Νέα Υόρκη
Με την ενεργοποίηση της νέας σας Mastercard, μπαίνετε σε κλήρωση για ένα ταξίδι για 2 άτομα στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2024. Σας προσφέρουμε τα αεροπορικά εισιτήρια, τη διαμονή, τη μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο και σας χαρίζουμε 500 δολάρια ΗΠΑ σε prepaid κάρτα για τις αγορές σας.

Επιπλέον, σας κάνουμε δώρο:

Ιδιωτική ξενάγηση στην πόλη
Γεύματα σε επιλεγμένα εστιατόρια
Private shopping με προσωπικό σύμβουλο αγορών
Εισιτήρια για παράσταση στο Broadway

Tις επιπτώσεις της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα αναλύει η Alpha Bank σε έκθεσή της με τίτλο «Experiencing Energy Shocks in Greece: Inflation, Public Finances and Investment Dynamics».

Η έκθεση επικεντρώνεται στις πληθωριστικές πιέσεις, τα δημόσια οικονομικά με έμφαση στο δημόσιο χρέος και το εμπορικό έλλειμμα, καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων, επαληθεύοντας μεν την ιστορική αρνητική συσχέτισή της με τις τιμές του πετρελαίου, αλλά παράλληλα εντοπίζοντας εκείνους τους παράγοντες οι οποίοι στήριξαν τη δυναμική των επενδύσεων, στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης κάθε ενεργειακή διαταραχή έχει κάποια ιδιαίτερα-μοναδικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όλες έχουν κάποια κοινά στοιχεία.

Ορισμένα «ενεργειακά επεισόδια» του παρελθόντος οφείλονταν σε διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς, όπως συνέβη στην περίπτωση του εμπάργκο πετρελαίου των αραβικών χωρών το 1973, ενώ άλλα οφείλονταν στην υψηλή αβεβαιότητα για περικοπές στον εφοδιασμό πετρελαίου, όπως συνέβη μετά από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990. Άλλες διαταραχές προκλήθηκαν από την υπερβάλλουσα ζήτηση, όπως συνέβη την περίοδο 2007-2008, οδηγώντας σε απότομη άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων ενέργειας.

Αναμφισβήτητα, η κρίση που ξέσπασε στα μέσα του 2021 και κορυφώθηκε στις αρχές του 2022 ήταν ένα πολλαπλό ενεργειακό σοκ, αποτέλεσμα ενός συνδυασμού υπερβάλλουσας ζήτησης έναντι της προσφοράς, κατά την περίοδο της πανδημίας, και, παράλληλα, σημαντικής αύξησης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Το 2022, η τιμή του πετρελαίου (Brent) αυξήθηκε σημαντικά -περίπου στα 100 δολάρια το βαρέλι, κατά μέσο όρο- υπερβαίνοντας το αντίστοιχο επίπεδο, κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, αλλά παραμένοντας χαμηλότερη από την αντίστοιχη τιμή, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης την περίοδο 2011-2012. Το 2023, η τιμή του πετρελαίου Brent αποκλιμακώθηκε, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και της μειωμένης ζήτησης εξαιτίας ανησυχιών για πιθανή οικονομική ύφεση.

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτού του ενεργειακού σοκ ήταν η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τις υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου συνέχισαν να αυξάνονται (Γράφημα 1). Αυτό το γεωπολιτικό επεισόδιο ήταν συγκρίσιμο, σε μέγεθος, με τις πιο σημαντικές διαταραχές των τελευταίων 50 ετών αλλά και διαφορετικό από πολλές απόψεις.

Η παρούσα μελέτη αναλύει τις επιπτώσεις της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα στα εξής αλληλένδετα πεδία: τις πληθωριστικές πιέσεις, τα δημόσια οικονομικά με έμφαση στο δημόσιο χρέος και το εμπορικό έλλειμμα, καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων, επαληθεύοντας μεν την ιστορική αρνητική συσχέτισή της με τις τιμές του πετρελαίου, αλλά παράλληλα εντοπίζοντας εκείνους τους παράγοντες, οι οποίοι στήριξαν τη δυναμική των επενδύσεων, στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Η ενεργειακή κρίση τροφοδότησε τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Ο υψηλός πληθωρισμός, που αρχικώς προέκυψε εξαιτίας των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης μετά από την πανδημία, ενισχύθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το «φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού» επέστρεψε στην ευρωπαϊκή οικονομία, ξυπνώντας μνήμες ενός οδυνηρού παρελθόντος στην Ελλάδα. Στην ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε στα μέσα του 2021 και κορυφώθηκε στις αρχές του 2022, αυτό το “μοτίβο στασιμοπληθωρισμού” παρατηρήθηκε μόνο σε πολύ περιορισμένο αριθμό χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών, αλλά ακόμη και εκεί ήταν λιγότερο έντονο σε σχέση με το παρελθόν (Γράφημα 2, δεξιά πλευρά). Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στην Ευρώπη, λόγω της βαριάς βιομηχανίας της, ήταν μία από αυτές τις χώρες.

Προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός δίχως να «θυσιαστεί» η οικονομική δραστηριότητα, εφαρμόστηκαν, παράλληλα, δύο πολιτικές: η περιοριστική νομισματική πολιτική, με έναν πρωτοφανή ανοδικό επιτοκιακό κύκλο (Γράφημα 3) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική από την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Παρά το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη μειώθηκε, η κατανάλωση διατηρήθηκε σχετικά ισχυρή και η ελληνική οικονομία παρουσίασε σημαντική αναπτυξιακή δυναμική. Επιπλέον, ο συνδυασμός ισχυρής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, για πάνω από δύο χρόνια, είχε θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα του δημόσιου χρέους συνδέεται με σταθερά και σχετικά χαμηλά επιτόκια, έχει ενισχύσει το αξιόχρεο της ελληνικής δημοκρατίας.

Μακροπρόθεσμα, η ενεργειακή κρίση αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη στην Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω δύο παραγόντων: της ανάγκης για ενεργειακή ανεξαρτησία των κρατών της Ευρώπης και των επενδύσεων για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η οποία αποτελεί σημαντικό έργο για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι συνθήκες, ωστόσο, που επηρεάζουν αυτά τα επαναλαμβανόμενα ιστορικά γεγονότα μπορεί να διαφέρουν. Αν συγκρίνουμε τη δεύτερη πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970 με το πρόσφατο ενεργειακό σοκ, είναι προφανές ότι ο στασιμοπληθωρισμός που επικράτησε τότε δεν έχει παρατηρηθεί, πρόσφατα, στις περισσότερες χώρες. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στον παγκόσμιο συντονισμό των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών με την Ελλάδα να επωφελείται από αυτόν τον συντονισμό. Επιπλέον, και στις δύο περιπτώσεις -στη δεύτερη πετρελαϊκή κρίση και το πρόσφατο ενεργειακό σοκ- προκλήθηκαν μεγάλης κλίμακας διαταραχές στον εφοδιασμό ενέργειας μετά από πολέμους, οι οποίες οδήγησαν σε άνοδο των τιμών.