Ανακαλείται γνωστό προϊόν από τα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση ένα αρκετά γνωστό προϊόν αναμένεται να ανακληθεί οριστικά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ανακαλείται γνωστό προϊόν από τα σούπερ μάρκετ

Είναι πλέον επίσημο μετά από έκτακτη ανακοίνωση, ότι ένα πολύ γνωστό προϊόν και για έναν πολύ σημαντικό αναμένεται να ανακληθεί οριστικά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Από εκεί και πέρα να αναφέρουμε ότι στην ανάκληση φτερούγων κοτόπουλου έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, προχώρησε ο ΕΦΕΤ, καθώς εντοπίστηκε σαλμονέλα.

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος “Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων” έτους 2024.

Ανάκληση ενός γνωστού προϊόντος από τα ράφια των σούπερ μάρκετ – Δείτε το λόγο

Στην ανάκληση φτερούγων κοτόπουλο έπειτα από ελέγχους προχώρησε ο ΕΦΕΤ, καθώς εντοπίστηκε σαλμονέλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, η σαλμονέλα εντοπίστηκε στο παρασκεύασμα κοτόπουλου του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος “Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων” έτους 2024, προέβη σε δειγματοληψία νωπού παρασκευάσματος από κρέας πουλερικών που προορίζεται να καταναλωθεί μαγειρεμένο, με την εμπορική ονομασία “ΜΠΑΧΑΡΩΜΕΝΗ ΦΤΕΡΟΥΓΑ ΝΩΠΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΤΑ” με αριθμό Lot 240618.12318 και ημερομηνία λήξης 18/06/2024, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την εταιρεία ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ.

Μετά από την εξέταση του δείγματος από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν».

Αρκετοί έχουν εντάξει στις διατροφικές στους συνήθειες το κοτόπουλο ως υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος, αλλά και επειδή ορισμένα μέρη του προσφέρουν οφέλη κυρίως για όσους θέλουν να χάσουν περιττό βάρος, καθώς επίσης και όσους θέλουν να ενισχύσουν τον μυϊκό τους ιστό, όπως οι αθλητές (π.χ. στήθος κοτόπουλου).

Ένας επιπλέον λόγος, βέβαια, είναι η γεύση του μαγειρεμένου κοτόπουλου, αφού τόσο στην σχάρα, όσο και στον φούρνο, είναι εξίσου απολαυστικό.

Μάλιστα, το κοτόπουλο είναι μια πολύ καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμίνης Β12, ενώ ανήκει στην κατηγορία των λευκών κρεάτων, όπως είναι η γαλοπούλα, η πάπια, η χήνα, καθώς και τα ψάρια.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε σχετικά με το μαγείρεμα του κοτόπουλου, αλλά και ορισμένα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι έχει χαλάσει.

Προσέξτε το χρώμα του

Το ωμό κοτόπουλο έχει ροζ χρώμα και λευκές ραβδώσεις, που είναι λωρίδες λίπους (λιπαρά) στο κρέας. Σε περίπτωση, επομένως, που παρατηρήσετε ότι το χρώμα του κοτόπουλου έχει γίνει κίτρινο, τότε, σημαίνει ότι έχει αλλοιωθεί, οπότε δεν πρέπει να το καταναλώσετε. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και στο ενδεχόμενο να εντοπίσετε πράσινο χρώμα, κάτι που συνεπάγεται ότι έχει «πιάσει» μούχλα. Μπορεί να θεωρείται ασφαλές εάν αφαιρέσουμε τον εν λόγω μύκητα κυρίως από την εξωτερική επιφάνεια των τυριών και στην συνέχεια να τα καταναλώσουμε, ωστόσο, όσον αφορά το κοτόπουλο, θα πρέπει να το πετάξετε άμεσα στα σκουπίδια, ώστε να αποφύγετε τις στοματικές διαταραχές.

Προσέξτε την άσχημη μυρωδιά

Ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να σας υποδείξει ότι το κοτόπουλο έχει χαλάσει είναι η άσχημη μυρωδιά. Αυτό μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που το έχετε ξεχάσει αρκετές ημέρες στο ψυγείο (συντήρηση) και έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του κοτόπουλου. Κατά την τοποθέτηση του, βέβαια, στην ψύξη υπάρχει περιθώριο διατήρησης του για περισσότερο διάστημα, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια.

Προσέξτε την υφή του

Το κοτόπουλο διατηρείται κρύο κατά τη διάρκεια της διανομής σε καταστήματα λιανικής πώλησης για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων καθώς και να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του. Επομένως, πρέπει να το αισθάνεστε κρύο στην αφή, όταν το αγοράζετε, αλλά και να μην είναι υπερβολικά κολλώδες ή γλοιώδες.

Μην πλένετε το κοτόπουλο

Μια λανθασμένη, επίσης, πρακτική που ακολουθούν αρκετά άτομα είναι το γεγονός ότι συνηθίζουν τα πλένουν το ωμό κοτόπουλο, προτού το μαγειρέψουν, με σκοπό να απομακρύνουν τα βακτήρια, όπως είναι η σαλμονέλα. Σε αυτό το σημείο, όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης από το συγκεκριμένο βακτήριο, τα οποία είναι : διάρροια, πυρετός, κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πονοκέφαλος, ναυτία και εμετός.

Αντί, λοιπόν, για το «ξέπλυμα» του κοτόπουλου, είναι προτιμότερο να το «καθαρίσετε» με χαρτί κουζίνας, με σκοπό αφενός το χαρτί να απορροφήσει τα υγρά του κρέατος και αφετέρου να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα εξάπλωσης βακτηρίων στις διάφορες επιφάνειες της κουζίνας, που πρέπει στην συνέχεια να απολυμάνετε.

Έτσι, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείτε ειδικό ξύλο ή επιφάνεια κοπής για τα πουλερικά. Προκειμένου, τέλος, να απομακρύνετε το ενδεχόμενο της τροφικής δηλητηρίασης, θα πρέπει να το ψήσετε στους 73 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 20 λεπτά, προσέχοντας να μην υπερβείτε το χρόνο ψησίματος για να μην χάσει την υγρασία του.