Ανακαλείται πασίγνωστο γάλα – Τι βρέθηκε σε έλεγχο

Δείτε τι βρέθηκε σε πασίγνωστο γάλα, το οποίο και ανακαλείται έπειτα από απόφαση.

Ανακαλείται πασίγνωστο γάλα - Τι βρέθηκε σε έλεγχο

Αρκετά μεγάλη εταιρεία, η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια πουλάει γάλα, αναγκάζεται έπειτα από ορισμένα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκαν να κάνει απόσυρση το προϊόν της για λόγους ασφαλείας.

Πιο αναλυτικά από την έρευνα που έγινε, ανακαλύφθηκε πως το βρεφικό γάλα σε σκόνη της συγκεκριμένης εταιρείας, υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσει Cronobacter sakazakii σε μία από τις πρώτες ύλες που περιλαμβάνονται στο προϊόν.

Από εκεί και πέρα να σας αναφέρουμε ότι την έρευνα στο συγκεκριμένο βρεφικό γάλα την έκανε η Αρχή Ασφάλειας της Δανίας Foedevarestyrelsen, η οποία τελικά ανακάλυψε και το παραπάνω πρόβλημα που σας αποκαλύψαμε.

Αποσύρεται γάλα πασίγνωστης εταιρείας – Δείτε την εταιρεία και το λόγο

Η Nestlé DK, ανακαλεί βρεφικό γάλα σε σκόνη «καθώς υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης Cronobacter sakazakii σε μία από τις πρώτες ύλες που περιλαμβάνονται στο προϊόν» όπως αναφέρει η Αρχή Ασφάλειας της Δανίας Foedevarestyrelsen.

Πρόκειται για το προϊόν NAN EXPERTPRO HA 1 υποκατάστατο μητρικού γάλακτος με αριθμό παρτίδας 33120742C2, ημερομηνία λήξης τον Νοέμβριο του 2025 και πωλείται σε παντοπωλεία σε όλη τη χώρα και σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων συμβουλεύει τους καταναλωτές να επιστρέψουν το προϊόν στο κατάστημα από το οποίο αγοράστηκε ή να το απορρίψουν.

Το γάλα έχει μεγάλες πιθανότητες μόλυνσης – Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζεται

Οι περιπτώσεις μόλυνσης βρεφικού γάλακτος από Cronobacter κατά τη διαδικασία παραγωγής, δεν είναι λίγες. Τον περασμένο Μάιο και στις ΗΠΑ ανακλήθηκαν τα βρεφικά γάλατα Gerber λόγω παρουσίας Cronobacter sakazakii. Μολυσμένες τροφές με τροφιμογενή βακτήρια, μπορεί να προκαλέσουν μαζικά κρούσματα δηλητηριάσεων σε βρέφη, όπως στην περίπτωση της εταιρείας Αbbott – η οποία ήταν υπεύθυνη για 9 θανάτους μωρών που έλαβαν βρεφικό γάλα παραγωγής της, μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2021 και της 3ης Μαρτίου 2022.

Το C. sakazakii το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν Enterobacter sakazakii, είναι ένα μικρόβιο που μπορεί να ζήσει σε πολύ ξηρά μέρη. Το Cronobacter έχει βρεθεί σε ξηρά τρόφιμα, όπως κονιοποιημένη βρεφική φόρμουλα, γάλα σε σκόνη, τσάι από βότανα και άμυλα. Οι λοιμώξεις από Cronobacter είναι συχνά πολύ σοβαρές για τα μωρά.

Η λοίμωξη από Cronobacter μπορεί επίσης να είναι πολύ σοβαρή για ηλικιωμένους και άτομα των οποίων το σώμα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια, όπως άτομα με HIV, μεταμόσχευση οργάνων ή καρκίνο.

Όλα όσα προκαλούν τα μικρόβια Cronobacter που βρίσκονται στο συγκεκριμένο γάλα

Τα μικρόβια του Cronobacter μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνη μόλυνση του αίματος (σήψη) ή να φουσκώσουν τις επενδύσεις που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό (μηνιγγίτιδα ). Τα βρέφη ηλικίας 2 μηνών και κάτω είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μηνιγγίτιδα εάν αρρωστήσουν από το Cronobacter.

Άλλα βρέφη που είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν είναι αυτά που γεννιούνται πρόωρα και είναι λιγότερο ικανά να καταπολεμήσουν τα μικρόβια και την ασθένεια λόγω ασθένειας ή ιατρικής θεραπείας, όπως βρέφη που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο.