Ανακαλείται πασίγνωστο προϊόν από τα σούπερ μάρκετ, τι βρέθηκε

Έκακτη είδηση, καθώς ανακαλείται από εδώ και πέρα πασίγνωστο προϊόν από τα σούπερ μάρκετ, καθώς βρέθηκε κάτι που δεν έπρεπε κι απαγορεύεται.

Ανακαλείται πασίγνωστο προϊόν από τα σούπερ μάρκετ, τι βρέθηκε

Έκακτη είδηση έχουμε, καθώς ανακαλείται από εδώ και πέρα πασίγνωστο προϊόν από τα σούπερ μάρκετ, καθώς βρέθηκε κάτι που δεν έπρεπε κι απαγορεύεται.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πλρηφοροίες που προκύπτουν, ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ καπνιστή πέστροφα, καθώς αποδείχθηκε ότι περιέχει ακατάλληλους μικροοργανισμούς.

Τέλος, έπειτα από καταγγελία που έγινε στον ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε από το Τμήμα Υγιεινής Τροφίμων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του ΥΠΑΑΤ.

Ανακαλείται από τα σούπερ μάρκετ πασίγνωστο προϊόν – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ καπνιστή πέστροφα, καθώς αποδείχθηκε ότι περιέχει ακατάλληλους μικροοργανισμούς.
Μετά από καταγγελία που έγινε στον ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε από το Τμήμα Υγιεινής Τροφίμων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του ΥΠΑΑΤ, η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes σε προϊόν της επιχείρησης «Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΜΠΑΚΑΤΣΙΑΣ Ο.Ε. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ».

Μετά από αυτό η επιχείρηση ανακάλεσε προληπτικά τρία προϊόντα της ενώ εξέδωσε και ενημέρωση στην ιστοσελίδα της:

«Καπνιστή Πέστροφα Καρπενησίου (φιλέτο)», με εμπορική ονομασία «frésco» και ημερομηνία παραγωγής από 23.01.2024 έως και 10.04.2024 (ημερομηνία λήξης από 22.05.2024 έως και 08.08.2024).

«Καπνιστή Μαριναρισμένη Πέστροφα Καρπενησίου (φιλέτο)», με εμπορική ονομασία «frésco» και ημερομηνία παραγωγής από 24.01.2024 έως και 09.04.2024 (ημερομηνία λήξης από 21.08.2024 έως και 05.11.2024).

«Καπνιστή Πέστροφα Καρπενησίου (ολόκληρη)», με εμπορική ονομασία «fresco» και ημερομηνία παραγωγής από 24.01.2024 έως και 28.03.2024 (ημερομηνία λήξης από 22.07.2024 έως και 24.09.2024).

Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη διάρκεια ελέγχων πήρε δείγμα σε δειγματοληψία τροφίμου με στοιχεία «Βερύκοκα αποξηραμένα» σε πλαστική κλειστή συσκευασία 250γραμμαρίων.
Έχουν αριθμό παρτίδας 02-251 και ανάλωση έως 18/08/2024 και συσκευάζονται από την επιχείρηση «Καρπος» Σιδηρόπουλος Κ. & ΣΙΑ Ε.Ε., με έδρα τη Λυδία Ν. Καβάλας σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ.

Το προϊόν, εξετάστηκε από την Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Α.Α.Δ.Ε. και διαπιστώθηκε ότι περιέχει διοξείδιο του θείου σε συγκέντρωση που ξεπερνά το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το «μη κανονικό – μη ασφαλές» προϊόν, από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν της φωτογραφίας, να μην το καταναλώσουν.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε την Τετάρτη την παρέμβαση των αρμοδίων δικαστικών αρχών και της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των ελέγχων στην διακίνηση γάλακτος από το εξωτερικό!
Σε σύσκεψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την Τετάρτη – στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ αλλά και οι αντιπροέδροι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – αποφασίστηκε σειρά ενεργειών για την προστασία της εγχώριας παραγωγής γάλακτος και των προϊόντων που παράγονται από αυτό.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε εντολή για ολιστική πολιτική στους ελέγχους. Πιο συγκεκριμένα προαναγγέλθηκαν:

  • Έλεγχοι με τη συνδρομή των αρμοδίων αρχών σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες.
  • Έλεγχοι από μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ιδιαίτερα σε supermarkets, όπου θα λαμβάνουν δείγματα των ελεγχομένων προϊόντων γάλακτος με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία.
  • Έλεγχοι για την τήρηση των προδιαγραφών σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Επίσης, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε την ενεργοποίηση κάθε μηχανισμού ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια για προστασία της ελληνικής παραγωγής.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία, για να διατηρηθούν οι τιμές του γάλακτος σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στην προσφορά και ζήτηση, όπως έχει διαμορφωθεί.

Παράλληλα, ο υπουργός χθες το βράδυ, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστο Αποστολόπουλο και τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ. Ζήτησε δε, να ενημερώσει τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ ότι το ΥΠΑΑΤ δεν πρόκειται να ανεχθεί πρακτικές που οδηγούν σε συμβόλαια με μειωμένες τιμές γάλακτος, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχει μειωμένη παραγωγή και αυξημένη ζήτηση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης «υποχρέωση της πολιτείας είναι να ελέγχει την πιστή εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και να προετοιμάσει τις όποιες αλλαγές απαιτούνται. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι υποχρέωση και καθήκον μας, να κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει για να προστατεύσουμε τους κτηνοτρόφους μας, τους μεταποιητές και τους καταναλωτές. Πρέπει να γίνει σαφές ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Και όλοι οφείλουμε να τον σεβόμαστε. Όσοι δεν το πράττουν, είναι βέβαιο, ότι θα έχουν συνέπειες».