Ανάκληση για γνωστό τρόφιμο από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Η ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας από την αγορά  δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προστατευθούν από ορατούς κινδύνους για την υγεία τους. Ο ΕΦΕΤ είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή τέτοιων ανακλήσεων όταν εντοπίζονται επιβλαβή για την υγεία προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ανάκληση για γνωστό τρόφιμο από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να λαμβάνουν υπόψη τις ανακλήσεις που ανακοινώνονται από τον ΕΦΕΤ και να ακολουθούν τις οδηγίες που δίνονται προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τους.

Μια  ανάκληση ενός προϊόντος μπορεί να γίνει λόγω ποικίλων λόγων, όπως πιθανών ελαττωμάτων στο προϊόν, παραβιάσεων των προδιαγραφών ασφαλείας, ή παρουσίας επικίνδυνων ουσιών. Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές για τα συγκεκριμένα προβλήματα και προτρέπει όσους έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης για αντικατάσταση ή επιστροφή χρημάτων.

Συγκεκριμένα, το προϊόν που ανακαλεί ο ΕΦΕΤ είναι η «ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ ΣΤΑΦΙΔΑ – FARMERS UNION MEDITERRANEAN DELICACIES 200 γρ.» (Ημερομηνία Λήξεως: 12/2024 και αριθμό παρτίδας, L 2308»), που παράγεται από την εταιρεία «Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ΑΕΣ ΑΕ».

Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση των Επιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε διάφορα είδη Τροφίμων», προέβη σε δειγματοληψία του συγκεκριμένου τροφίμου.

Το προϊόν εξετάστηκε από το Α’ Τμήμα της Α’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους, της ΑΑΔΕ και χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και μη ασφαλές διότι στη συσκευασία του δεν αναγράφεται η ουσία θειώδη (ως SO2) η οποία είναι αλλεργιογόνος, ενώ θα έπρεπε να τονίζεται με είδος χαρακτήρων που κάνει σαφή διάκριση από το υπόλοιπο του καταλόγου των συστατικών.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί την συγκεκριμένη παρτίδα του ανωτέρω προϊόντος και έχουν αλλεργία στην εν λόγω ουσία να μην το καταναλώσουν.