Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2024 – Τι ισχύει για δόσεις, εκπτώσεις

Προ των πυλών είναι τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2024, τα οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να αναρτηθούν προς τον κόσμο.

Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2024 – Τι ισχύει για δόσεις, εκπτώσεις

Προ των πυλών είναι τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2024, τα οποί αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να αναρτηθούν, προκειμένου να μάθει ο κόσμος όλες τις λεπτομέρειες.

Πιο αναλυτικά ο επόμενο Σαββατοκύριακο πιθανότατα θα γίνει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο myAADE για περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Από εκεί και πέρα να σημειώσουμε πως η ΑΑΔΕ προσπαθεί να ολοκληρώσει εντός χρονοδιαγράμματος τη διαδικασία εκκαθάρισης του φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2024.

Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2024 – Δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το επόμενο Σαββατοκύριακο πιθανότατα θα γίνει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο myAADE για περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η ΑΑΔΕ προσπαθεί να ολοκληρώσει εντός χρονοδιαγράμματος τη διαδικασία εκκαθάρισης του φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2024.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η εκκαθάριση θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή την Κυριακή 31 Μαρτίου, ωστόσο, η πρόταση δυσπιστίας που μεσολάβησε στα μέσα της εβδομάδας έφερε καθυστερήσεις.

Έτσι, σε περίπτωση καθυστέρησης της ψήφισης στη Βουλή της τροπολογίας που προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς το 2021, τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, και πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου.

Σε 11 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 11 δόσεις, με την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης να λήγει στο τέλος Απριλίου και της τελευταίας στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Από το 2025 αλλάζει το πλάνο πληρωμής, με τις δόσεις να αυξάνονται σε 12.

Από το επόμενο έτος, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έχει σταλεί στους ιδιοκτήτες από τον Φεβρουάριο και αυτό το μοντέλο αναμένεται να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Έτσι, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, με το καθεστώς των 10 δόσεων τον μήνα κατέβαλλε μέχρι πέρυσι 50 ευρώ. Φέτος θα πληρώσει, λόγω των 11 δόσεων, 45,45 ευρώ και από το 2025 η δόση υποχωρεί στα 41,66 ευρώ κάθε μήνα.

Πού προβλέπεται έκπτωση έως 10%

Παράλληλα, φέτος, για πρώτη φορά, προβλέπεται επίσης και μια έκπτωση της τάξεως έως 10% στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι θα ισχύει με την έκπτωση 3% αν δοθεί παράταση

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, με τη νέα ρύθμιση σε περίπτωση που δοθεί παράταση στην ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η έκπτωση του 3% θα παρέχεται στους φορολογούμενους που θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εντός της νέας προθεσμίας. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης των δύο πρώτων δόσεων χωρίς προσαυξήσεις έως τις 30 Αυγούστου αλλά μόνο όσοι είχαν εξοφλήσει εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου δικαιούνταν έκπτωση 3%.

Ειδικότερα για την αποπληρωμή του φόρου η ρύθμιση προβλέπει τα εξής: