Ανατροπή φέτος με την Πρωτομαγιά – Ποια μέρα θα πέσει

Αλλαγή θα έχουμε φέτος με τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, αφού θα μεταφερθεί σε άλλη μέρα.

Ανατροπή φέτος με την Πρωτομαγιά - Ποια μέρα θα πέσει

Μπορεί η Πρωτομαγιά να πλησιάζει, όμως θα έχουμε ορισμένες αλλαγές το 2024.

Κανονικά η Πρωτομαγιά πέφτει την Μεγάλη Τετάρτη, όμως θα μετακινηθεί.

Πρόκειται για επίσημη απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Πότε μεταφέρθηκε η Πρωτομαγιά για φέτος

Όπως προκύπτει, η αργία αυτή μετατέθηκε για την Τρίτη του Πάσχα στις 7 Μαΐου 2024.

Σύμφωνα με τον νόμο, η αργία της 1ης Μαΐου μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα, όταν συμπίπτει αυτή με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη, σύμφωνα με το υπουργείο, προκειμένου να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς, σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.

Υποχρεωτική αργία – Πως γίνονται οι αμοιβές

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, για τους εργαζόμενους  η Πρωτομαγιά θεωρείται υποχρεωτική αργία και αυτό σημαίνει πως την ημέρα αυτή απαγορεύεται η απασχόληση του προσωπικού αλλά και η λειτουργία των επιχειρήσεων γενικότερα. Αυτό δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις  που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Αναλυτικά:

  • Εάν την ημέρα αυτή  δεν λειτουργήσει η επιχείρηση τότε θα δοθεί το  ημερομίσθιό χωρίς καμιά προσαύξηση στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο,  ωστόσο κανονικά θα πάρουν τον μισθό τους οι εργαζόμενοι.
  • Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και εργαστούν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να  πάρουν το ημερομίσθιο τους και να έχουν προσαύξηση 75% υπολογισμένη στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Για τους μισθωτούς, αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό που θα απασχοληθούν την Πρωτομαγιά ισχύουν τα εξής:

-Αν εργάζονται σε επιχειρήσεις που μπορούν νόμιμα να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες τότε  δικαιούνται μόνο την προσαύξηση του 75%, υπολογισμένη στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους.

-Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και αργίες,  τότε οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού τους.

-Όσοι εργαστούν την Πρωτομαγιά, δεν δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση, αφού αυτό ισχύει, μόνο για τους απασχολούμενους τις Κυριακές.