Ανατροπή με τις φορολογικές δηλώσεις – Η οριστική απόφαση

Βγήκε η τελική απόφαση σχετικά με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις στη χώρα μας.

Ανατροπή με τις φορολογικές δηλώσεις - Η οριστική απόφαση

Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν σενάρια σχετικά με το αν τελικά θα δοθεί παράταση για την υποβολή τους.

Ο κόσμος και οι λογιστές δεν ήξεραν ποια θα ήταν η απόφαση της κυβέρνησης. Όμως τα πράγματα ξεκαθάρισαν.

Ποια είναι η οριστική εξέλιξη; Θα δοθεί τελικά παράταση ή όχι για τις φορολογικές δηλώσεις 2024;

Η απόφαση για τις φορολογικές δηλώσεις

Δεν θα πάρουν παράταση οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η ημερομηνία υποβολής μένει η ίδια. Δηλαδή 26 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, σε διάστημα 75 ημερών από το άνοιγμα του συστήματος, έχουν κατατεθεί 4.510.260 φορολογικές δηλώσεις, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις 2.916.726 και 2.695.736 δηλώσεις του ίδιου χρονικού διαστήματος τα έτη 2023 και 2022 αντίστοιχα, όταν το σύστημα άνοιξε στις 30 και 31 Μαρτίου.

Η ΑΑΔΕ αποδίδει την επιτυχία στην έγκαιρη υποβολή δηλώσεων από πολίτες και λογιστές, καθώς και στην απουσία σημαντικών προβλημάτων στη διαδικασία. Επιπλέον, φέτος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η προεκκαθάριση των δηλώσεων για 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενους. Από αυτές, 423.000 δηλώσεις, δηλαδή περίπου το 30%, οριστικοποιήθηκαν χωρίς παρεμβάσεις, αποτελώντας θετική εξέλιξη.

Η αρχή, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα των λογιστών, δεσμεύτηκε να ενημερώνει εγκαίρως τους πολίτες για κάθε αλλαγή στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, αποστέλλοντας πάνω από 4,6 εκατομμύρια μηνύματα έως τώρα. Επιπρόσθετα, μέσω της διαδικασίας δήλωσης ΙΒΑΝ, έχουν δηλωθεί 1.706.000 νέοι αριθμοί, φτάνοντας συνολικά τα 7.950.000 ΙΒΑΝ.

Από τις 21 Ιουνίου, η εφαρμογή myAADEapp παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να κατεβάζουν τη δήλωση, το εκκαθαριστικό και την προεκκαθάριση. Η εφαρμογή έχει ήδη κατέβει από πάνω από 470.000 πολίτες.

Η πλατφόρμα myDATA συνέβαλε σημαντικά στη διευκόλυνση των λογιστών, επιτρέποντας την επαλήθευση δεδομένων και ενισχύοντας τον εσωτερικό έλεγχο των επιχειρήσεων. Τέλος, 1.067.658 πολίτες με πιστωτική δήλωση εισοδήματος έχουν λάβει επιστροφή φόρου ή συμψηφισμό, συνολικού ύψους άνω των 227 εκατομμυρίων ευρώ, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Η ΑΑΔΕ εκφράζει την πεποίθηση ότι, με την παραμονή του συστήματος ανοικτού, οι πολίτες και οι λογιστές τους θα συνεχίσουν με εντατικούς ρυθμούς την υποβολή δηλώσεων εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.