Ανατροπή με το ελαιόλαδο – Τι θα γίνει με την τιμή

Ανατροπή με το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, καθώς αλλάζει μέσα στο επόμενο διάστημα η τιμή του σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν.

Ανατροπή με το ελαιόλαδο - Τι θα γίνει με την τιμή

Ανατροπή με το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, καθώς αλλάζει μέσα στο επόμενο διάστημα η τιμή του σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, καθώς είναι ήδη σε πολύ υψηλές τιμές.

Από εκεί και πέρα σε υψηλά επίπεδα παραμένουν ακόμα οι τιμές στο ελαιόλαδο ωστόσο το ερώτημα είναι πως θα κινηθεί η φετινή παραγωγή και συνεπακόλουθα πως θα διανορφωθούν οι τιμές.

Τέλος, η τιμή στον παραγωγή έχει πέσει στα 9 ευρώ αλλά μετά την πρόσθεση των εξόδων μεταποίησης, του ΦΠΑ 13% και του κέρδους για τα σούπερ μάρκετ

Ανατροπή με την τιμή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα – Δείτε τις λεπτομέρειες

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν ακόμα οι τιμές στο ελαιόλαδο.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι πως θα κινηθεί η φετινή παραγωγή και συνεπακόλουθα πως θα διανορφωθούν οι τιμές. Όπως δηλώνουν οι παραγωγοί η ανθοφορία φαίνεται να είναι καλύτερη στη Μεσσηνία και την Κρήτη αλλά ακραία κλιματικά φαινόμενα όπως η σκόνη, οι δυνατοί άνεμοι και η ξηρασία λόγω έλλειψης βροχών παραμένουν απειλητικά για την καρπόδεση και η εικόνα για την παραγωγική διαδικασία θα είναι ξεκάθαρη προς τα τέλη Μαΐου.

Η τιμή στον παραγωγή έχει πέσει στα 9 ευρώ αλλά μετά την πρόσθεση των εξόδων μεταποίησης, του ΦΠΑ 13% και του κέρδους για τα σούπερ μάρκετ, η λιανική τιμή στα ράφια φτάνει γύρω στα 14-15 ευρώ το λίτρο δήλωσε στο Action24 ο Σταύρος Νικολόπουλος έμπορος και τυποποιητής λαδιού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου τυποποιητών ελαιουργών Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης τόνισε στο Action24 ότι υπάρχει αρνητική εξέλιξη για την κατανάλωση, κυρίως για τη διεθνή αγορά: «Έχουμε ακυρώσεις παραγγελιών και συνεχώς προσπαθούμε να πείσουμε τους αγοραστές να προσθέσουν ελαιόλαδο στη γκάμα τους καθώς λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού με τα σπορέλαιο υπάρχει μείωση στην κατανάλωση. Με το ψήφισμα της ΕΕ που επέτρεψε τη μίξη των λαδιών δημιουργείται σύγχυση στους καταναλωτές και πρόβλημα στη διακίνηση και πώληση ελαιολάδων».

Ανατροπή για ζήτηση και τιμή

Για την εξέλιξη των τιμών, ο κ. Ανδρεαδάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει υποχώρηση στην κατανάλωση και μείωση στις τιμές καθώς δεν υπάρχει ζήτηση και τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει ελάχιστες πράξεις εξαγωγής του προϊόντος σε Ιταλία και Ισπανία και μόνο στην τυποποίηση. Μάλιστα η Ισπανία όπως είπε έχει ανακοινώσει τιμές κάτω από 8 ευρώ το λίτρο, γύρω στα 7,80. Και κατέληξε ότι η Ισπανία καθορίζει τις τιμές.

Αισχροκέρδεια καταγγέλλει το ΙΝΚΑ

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης τόνισε ότι ο παραγωγός πουλάει κιλό και ο καταναλωτής αγοράζει λίτρο με διαφορά 80 γραμμαρίων. Άρα η τιμή του λίτρου αυτήν τη στιγμή έχει πάει στα 16,10 ευρώ και στο σούπερ μάρκετ για τα εμφιαλωμένα ελαιόλαδα. «Το λάδι δεν είναι είδος πολυτελείας» σημείωσε. Υποστήριξε δε ότι κάποιοι αισχροκέρδισαν σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών γιατί η αγορά ελαιόλαδου πέρσι από τους παραγωγούς ήταν στα 5 ευρώ. Εκτίμησε δε ότι και φέτος η παραγωγή θα είναι περιορισμένη.

Γιατροί και διατροφολόγοι ανά τον κόσμο, βασιζόμενοι σε αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, συμφωνούν ότι το ελαιόλαδο, ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι απαραίτητη προσθήκη για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 5 καλούς λόγους, για να εντάξεις στα καθημερινά σου γεύματα, αυτόν τον διατροφικό θησαυρό.

Το μεγαλύτερο όφελος που χαρίζει το ελαιόλαδο στη διατροφή σου

Το ελαιόλαδο είναι το φυσικό λάδι, που εξάγεται από τον καρπό της ελιάς. Περίπου το 14% είναι κορεσμένα λιπαρά, ενώ το 11% είναι πολυακόρεστα, όπως τα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αλλά το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος, που ονομάζεται ελαϊκό οξύ, που αποτελεί το 73% της συνολικής περιεκτικότητας σε λάδι.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το ελαϊκό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά στην υψηλή θερμότητα, καθιστώντας το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα.

Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά θρεπτικό. Εκτός από τα ευεργετικά λιπαρά οξέα, περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμινών Ε και Κ και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι βιολογικά ενεργά και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Καταπολεμούν επίσης τη φλεγμονή και βοηθούν στην προστασία της χοληστερόλης στο αίμα από την οξείδωση – 2 οφέλη που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, το Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα, ακόμη και η παχυσαρκία. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους για τα οφέλη του για την υγεία.

Οι κύριες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες προέρχονται από τα αντιοξειδωτικά. Το κλειδί μεταξύ αυτών είναι η ελαιοκανθάλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί παρόμοια με την ιβουπροφαίνη, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σημαντικών φλεγμονωδών δεικτών, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου, μπορούν να αναστείλουν ορισμένα γονίδια και πρωτεΐνες που προκαλούν τη φλεγμονή.

Το ελαιόλαδο σε προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο. Μελέτες ωστόσο έχουν δείξει ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές στις μεσογειακές χώρες. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένη έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει πλέον αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικά συστατικά αυτής της δίαιτας, προστατεύοντας από τις καρδιακές παθήσεις με διάφορους τρόπους.

Πολυάριθμες έρευνες δείχνουν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει ισχυρά οφέλη για την καρδιά. Εάν έχεις καρδιακή νόσο, οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή οποιονδήποτε άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου, μπορεί να θέλεις να συμπεριλάβεις άφθονο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή σου.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών

Από τη λίστα με τα οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό, δεν θα μπορούσε να λείπει και η σύνδεσή του με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Το εγκεφαλικό προκαλείται από διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλό, είτε λόγω θρόμβου αίματος, είτε λόγω αιμορραγίας. Στις ανεπτυγμένες χώρες, το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου, αμέσως μετά τις καρδιακές παθήσεις. Η σχέση μεταξύ του ελαιόλαδου και του κινδύνου εγκεφαλικού έχει μελετηθεί εκτενώς.

Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών σε 841.000 άτομα διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων. Σε μια άλλη ανασκόπηση σε 140.000 συμμετέχοντες, όσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο διέτρεχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν.