Ανατροπή με το τέλος επιτηδεύματος – Τι αλλάζει από του χρόνου

Μια πολύ σημαντική αλλαγή έρχεται από το 2025 για το τέλος επιτηδεύματος. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε;

Ανατροπή με το τέλος επιτηδεύματος - Τι αλλάζει από του χρόνου

Τέλος επιτηδεύματος… τέλος από το 2025 όπως αναφέρει το ρεπορτάζ…

Τελειώνει η πληρωμή του για χιλιάδες κόσμο που παίρνει βαθιά ανάσα αν αναλογιστούμε την κατάσταση της οικονομίας.

Μάλιστα, να τονιστεί ότι πλέον είναι στα 325 ευρώ από 650 ευρώ που ήταν τις προηγούμενες φορές.

Οι εξαγγελίες έρχονται από επίσημα χείλη, αυτά του Κωστή Χατζηδάκη!

Ποιοι δεν το πληρώνουν ήδη

Οι επιχειρήσεις αλλά και όσοι εξαιρούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης όπως εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα συνεχίσουν να πληρώνουν στο ακέραιο το τέλος επιτηδεύματος το οποίο φθάνει έως 1.000 ευρώ μέχρι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην οριστική κατάργησή του.

Ωστόσο, χιλιάδες φορολογούμενοι απαλλάσσονται ήδη από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που το 2023 αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πόσα χρήματα φεύγουν στο τέλος επιτηδεύματος

Με το ραβασάκι της φετινής φορολογικής δήλωσης το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα ανέρχεται σε:

– 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

– 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

– 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

– 400 – 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

Υποκατάστημα

Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν φέτος

Από την πληρωμή του τέλους απαλλάσσονται φέτος:

– Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

– Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

– Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

– Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

– Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

– Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

– Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.

– Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».

– Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί Εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.

– Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.