Ανατροπή με τον ΕΝΦΙΑ – Αλλαγή της τελευταίας στιγμής για όλους

Αλλάζει η ημερομηνία που θα βγουν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ανατροπή με τον ΕΝΦΙΑ - Αλλαγή της τελευταίας στιγμής για όλους

Ανατροπή θα έχουμε στο χρονοδιάγραμμα του ΕΝΦΙΑ 2024 όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία.

Μέχρι πριν λίγες μέρες, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι πιθανότατα τα εκκαθαριστικά θα έβγαιναν στο Taxis το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου ή στη χειρότερη περίπτωση το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου.

Να θυμίσουμε ότι μόλις στις 19 Μαρτίου οι ασφαλιστικές εταιρείες ολοκλήρωσαν τις διασταυρώσεις για τα περίπου 400.000 ασφαλιστήρια που οδηγούν σε έκπτωση φόρου 10%.

Για ποιο λόγο θα έχουμε καθυστέρηση στον ΕΝΦΙΑ

Στη συνέχεια ήρθε η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή και όλα πάνε αργότερα!

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, στην καλύτερη περίπτωση ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα «κρεμαστεί» στις 6-7 Απριλίου.

Ως τελευταία προθεσμία για να μπορέσει να πληρωθεί σε 11 δόσεις, με αφετηρία τον Απρίλιο, είναι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών το Σαββατοκύριακο 13-14 Απριλίου.

Στην περίπτωση που η ανάρτηση γίνει μετά τις 15 του μήνα, η πρώτη δόση πάει στο τέλος του επόμενου μήνα, δηλαδή τον Μάιο.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν φέτος

Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ εφέτος είναι όσοι στη διάρκεια του 2023 απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά και επιβαρύνονται με τον φόρο κατοχής ακινήτων που αναλογεί, όσοι απέκτησαν επιπλέον ακίνητο και όσοι διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Στους χαμένους συγκαταλέγονται όσοι είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%, καθώς και σε όσους μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Αντιθέτως, με χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με το 2023 θα επιβαρυνθούν εφέτος όσοι προχώρησαν σε πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου και κατ΄ αυτό τον τρόπο μειώθηκε η αξία της ακίνητης περιουσίας τους πάνω στην οποία υπολογίζεται ο φόρος ακινήτων. Παράλληλα, όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, εξασφαλίζουν μείωση κατά 50% ή και 100% από τον ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, όσοι ασφάλισαν το ακίνητό τους σωρευτικά, για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, θα έχουν έκπτωση 10%, ενώ αν είχαν ασφαλίσει το ακίνητό τους για λιγότερους από 12 μήνες θα έχουν αναλογική έκπτωση για κάθε μήνα ασφάλισης.