Ανατροπή στις φορολογικές δηλώσεις 2024 – Τι ισχύει για την παράταση

Την προσεχή Δευτέρα 22 Απριλίου κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις 2024, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Ανατροπή στις φορολογικές δηλώσεις 2024 - Τι ισχύει για την παράταση

Να υπενθυμίσουμε πως πριν καν ανοίξει η εφαρμογή στο Taxisnet, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε προκαταβολικά ότι θα υπάρξει παράταση μέχρι τον Ιούλιο.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι η εφαρμογή για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων θα ανοίξει το αργότερο έως τις 30 Απριλίου 2024. Έτσι, αν για παράδειγμα το Taxisnet ανοίξει στις 25 Απριλίου 2024 τότε η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων θα λήξει στις 25 Ιουλίου 2024.

Η παράταση αυτή, δεν επηρεάζει την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου η οποία λήγει στις 31 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις «η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης».

Τι δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών

Θέμα χρόνου είναι να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με τον Όμηρο Τσάπαλο, εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα βγει προσεχώς το χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν θα είναι η 30η Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία».

Η καθυστέρηση, όπως είπε, οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα έπρεπε να ψηφιστεί ο νόμος που επιτρέπει σε πάνω από 1 εκατ. πολίτες, συνταξιούχους και μισθωτούς να δουν προ συμπληρωμένες τις φορολογικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, από το βήμα της Βουλής ο Υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε ότι για κάθε μέρα καθυστέρησης της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 31ης Μαρτίου, θα παρατείνεται αυτόματα και η καταληκτική διορία. «Δεδομένου ότι, πέρσι ξεκινήσαμε 31 Μαρτίου, ας το πούμε χοντρικά 1η Απριλίου και δεν ξεκινήσαμε την ίδια ημερομηνία φέτος, για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ης Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες τις οποίες πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις θα διαπιστώσουν εφέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις. Η ΑΑΔΕ έχει υπολογίσει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών. Τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση.

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι. Θα επιτρέπονται ωστόσο διορθώσεις στους κωδικούς του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.

Μπορεί η κυβέρνηση να προανήγγειλε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, ωστόσο εφέτος οι αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων φέρνουν τέλος επιτηδεύματος τεσσάρων ταχυτήτων στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων.

Το τέλος επιτηδεύματος θα ανέλθει σε 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, σε 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, σε 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Επίσης σε περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία 3%».

Τι πρέπει να προσέξουν πολίτες και λογιστές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Τόσο οι πολίτες όσο και οι λογιστές κατά τη συμπλήρωση δηλώσεων θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τις εξής παραβάσεις:

1.Ανακριβής δήλωση

Εάν είναι ανακριβής η φορολογική δήλωση και το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση υπολείπεται του ποσού του φόρου που προκύπτει με βάση διορθωτικό προσδιορισμό φόρου που έγινε από τη Φορολογική Διοίκηση, τότε ο πολίτης υπόκειται σε πρόστιμο επί της διαφοράς που προκύπτει προς καταβολή ως εξής:

  • 10% του ποσού της διαφοράς: Αυτό γίνεται εάν το ποσό αυτό διαμορφώνεται σε ποσοστό από 5% έως 20% του φόρου που προκύπτει με βάση τη δήλωση,
  • 25% του ποσού της διαφοράς: Αυτό γίνεται εάν το ποσό αυτό ξεπερνά το ποσοστό 20% και ανέρχεται σε ποσοστό έως 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση,
  • 50% του ποσού της διαφοράς: Αυτό γίνεται εάν το ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.

2. Ανακριβείς δηλώσεις Φ.Π.Α/ παρακρατούμενου φόρου

Οι πολίτες που θα υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις Φ.Π.Α/ δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου, θα πληρώσουν πρόστιμο που θα είναι ίσο με ποσοστό 50% επί της διαφοράς.

3. POS

Οι υπόχρεοι που θα υποβάλλουν ανακριβή δήλωση κατοχής, απόκτησης, μεταβολής και διακοπής λειτουργίας POS θα πληρώσουν πρόστιμο ύψους 500 ευρώ. Οι πολίτες που θα υποβάλλουν ανακριβή δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα καταβάλλουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Εάν όμως υποβληθούν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για περισσότερα του έτους τότε θα επιβληθεί ένα μόνο πρόστιμο, εφόσον σε αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές.

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο στις δηλώσεις Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων – πράξεις προσδιορισμού φόρου που συντίθενται μηχανογραφικά από τη Φορολογική Διοίκηση.

Ακόμη, δεν αποκλείεται, ανάλογα με το πώς θα προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, να έχουμε – όπως και τις προηγούμενες χρονιές – παράταση στην προθεσμία της 30ης Ιουνίου (πιθανότατα κατά έναν μήνα). Σε αυτή την περίπτωση θα μετατεθεί μεν η πληρωμή για το τέλος Αυγούστου, αλλά όσοι επιλέξουν τις δόσεις και όχι την εφάπαξ πληρωμή, θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις. Η έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή θα ισχύσει ακόμη και στην περίπτωση παράτασης.

Προσυμπληρωμένες  οι φορολογικές δηλώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες

Από φέτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν προσυμπληρώμενο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης με τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν να υπολογίζεται με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα.

Επίσης, για πρώτη φορά χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα απαλλαγούν από την πληρωμή του. Τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Ο συγκεκριμένος κωδικός θα είναι «κλειδωμένος». Δηλαδή, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να παρέμβουν και να τον αλλάξουν. Όσοι θεωρούν ότι αδικούνται, θα μπορούν να υποβάλλουν ένσταση.

Επίσης, στις δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα ποσά που αφορούν:

-τόκους τραπεζικών καταθέσεων
-φόροι από τόκους
-στοιχεία για οχήματα & κατοικίες
-δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
-αποπληρωμή δανείων & καρτών
-δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
-Χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση, η βεβαίωση του φόρου είναι χωριστή για τον καθένα και θα εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου.