Ανατροπή στις πολυκατοικίες με εντολή ΕΕ – Ποιες επιδοτήσεις τελειώνουν

Τα πάνω κάτω έρχονται στις πολυκατοικίες μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνονται όλες... πράσινες.

Ανατροπή στις πολυκατοικίες με εντολή ΕΕ - Ποιες επιδοτήσεις τελειώνουν

Μεγάλες αλλαγές στις πολυκατοικίες της χώρας μας τα επόμενα χρόνια…

Τι θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να εναρμονιστούν με τις νέες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γενική ιδέα είναι πως οι πολυκατοικίες θα πρέπει να γίνουν “πράσινες”.

Και αυτό αναμένεται να είναι κάτι χρονοβόρο, αλλά και δαπανηρό για τους ιδιοκτήτες.

Ποιες οι νέες προδιαγραφές για τις πολυκατοικίες

Μία από τις αλλαγές -ή μάλλον ανατροπές- αφορά στις νέες προδιαγραφές που πρέπει να έχουν τα οικιστικά κτίρια, νέα αλλά και παλιά. Με απλά λόγια, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν ότι ακόμα και οι παλιές πολυκατοικίες θα πρέπει να γυρίσουν σελίδα. Το αν αυτό σημαίνει ότι θα αναβαθμιστούν ή θα απαξιωθούν χιλιάδες διαμερίσματα, είναι κάτι που μένει να διαπιστωθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Ξεκινώντας από τα νεόδμητα, θα πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών από το 2030, δηλαδή με απλά λόγια ξεχνάμε τους καυστήρες. Για τα παλιά κτίσματα, τα πράγματα ζορίζουν ακόμα πιο πολύ, παρά το ότι δίνεται μια μεταβατική περίοδος 16 ετών από σήμερα, αφού ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Ποιες επιδοτήσεις τελειώνουν

Συγκεκριμένα, τα κράτη-μέλη θα θεσπίσουν μέτρα για την απαλλαγή των συστημάτων θέρμανσης από τις εκπομπές άνθρακα και για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και την ψύξη, με στόχο την πλήρη κατάργηση των λεβήτων ορυκτών καυσίμων έως το 2040.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχει και μια πιο κοντινή ημερομηνία, που «αγγίζει» τους πιο ευάλωτους. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σταματήσουν να επιδοτούν τους αυτόνομους λέβητες ορυκτών καυσίμων από το 2025.

Οικονομικά κίνητρα θα εξακολουθούν να είναι δυνατά για υβριδικά συστήματα θέρμανσης, όπως αυτά που συνδυάζουν έναν λέβητα με μια ηλιοθερμική εγκατάσταση ή μια αντλία θερμότητας. Με απλά λόγια, από το 2025, βάσει Οδηγίας, οι επιδοτήσεις θέρμανσης, είτε πρόκειται για πετρέλαιο είτε για φυσικό αέριο, θα πρέπει να τελειώσουν.