Ανατροπή στις τράπεζες – Έρχεται χρέωση του IRIS

Προμήθεια αναμένεται να κρατάει το IRIS για τις μεταφορές, κάτι που μέχρι σήμερα είναι δωρεάν.

Ανατροπή στις τράπεζες - Έρχεται χρέωση του IRIS

Νέα χρέωση στους πολίτες από τις τράπεζες

Ειδικότερα, τα τραπεζικά ιδρύματα προετοιμάζουν την επιβολή προμήθειας στις μέχρι σήμερα δωρεάν συναλλαγές μέσω του συστήματος IRIS.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 -όταν καθίσταται υποχρεωτική για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες η δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS- σχεδιάζεται επιβολή προμήθειας στις μέχρι σήμερα δωρεάν συναλλαγές.

Πόσο θα είναι η προμήθεια

Έτσι, ενώ οι τράπεζες προσφέρουν τώρα το σύστημα πληρωμών IRIS χωρίς χρεώσεις για όλους τους συναλλασσόμενους, από την 1η Ιανουαρίου σχεδιάζουν την επιβολή προμήθειας στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το τραπεζίκο οικοσύστημα, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν ελεύθερα συναλλαγές χωρίς χρεώσεις, ωστόσο οι τράπεζες προσανατολίζονται σε αρκετά υψηλή προμήθεια – γύρω στο 1% – για κάθε επιχειρηματική συναλλαγή.

Κάπως έτσι, οι τράπεζες θα αποκομίσουν σημαντικά έσοδα από τη μεγάλη αύξηση που αναμένεται να σημειωθεί στους τζίρους των άμεσων πληρωμών, δίνοντας παράλληλα κίνητρο στους επιχειρηματίες να προωθούν τις συναλλαγές μέσω του IRIS, αφού οι συναλλαγές μέσω POS έχουν προμήθειες που φτάνουν το 2%.

Πως λειτουργεί το IRIS

Η υπηρεσία IRIS payments – Ηλεκτρονικό Κατάστημα είναι μία εναλλακτική λύση άμεσων (online) πληρωμών που δίνει τη δυνατότητα στον πληρωτή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος να πραγματοποιεί τις αγορές του με απευθείας χρέωση του τραπεζικού του λογαριασμού χρησιμοποιώντας το internet banking της τράπεζας που συνεργάζεται.

Οι χρήστες της υπηρεσίας εκτελούν τις μεταφορές χρημάτων τους, άμεσα και εύκολα σε φίλους, με χρήση του αριθμού κινητού, χωρίς να γνωρίζουν τον ΙΒΑΝ, αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς τους.

Μάλιστα, οι μεταφορές αυτές μπορούν να γίνουν από και προς τις επαφές που βρίσκονται στο κινητό τηλέφωνο του κάθε χρήστη ή χρησιμοποιώντας το ΑΦΜ της εκάστοτε επιχείρησης. Για τη λειτουργία της υπηρεσίας χρησιμοποιείται η υποδομή TIPS.

Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα ως προς την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο χρήστης διατηρεί την ευελιξία να αποστείλει το ποσό από την τράπεζα και τον λογαριασμό της επιλογής του. Το ημερήσιο όριο συναλλαγών είναι 500€.

Η υπηρεσία IRIS προσφέρεται από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα,Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.