Ανατροπή στο επίδομα ανεργίας – Αλλάζει και το χρονικό διάστημα

Πολύ μεγάλες φαίνεται πως θα είναι οι αλλαγές για το επίδομα ανεργίας στη χώρα μας. Τι θα γίνει;

Ανατροπή στο επίδομα ανεργίας - Αλλάζει και το χρονικό διάστημα

Διαφοροποιείται το σκηνικό στο επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα…

Οι δικαιούχοι τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αφού επωφελούνται από τα όσα θα γίνουν.

Τα χρήματα όπως όλα δείχνουν, θα είναι περισσότερα απ’ ότι τώρα.

Ποιες αλλαγές έρχονται στο επίδομα ανεργίας

Στη Βουλή το θέμα θα φτάσει πριν από το Πάσχα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας που θα καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ, με αυξημένο ποσό αναλογικά με τις καταβαλλόμενες εισφορές, το οποίο θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Αρχικώς θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ακολούθως αφού αξιολογηθεί, θα θεσμοθετηθεί η καθολική του εφαρμογή.

Το νέο επίδομα ανεργίας, σχετίζεται άμεσα με τον μισθό, αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου. Ενδέχεται μάλιστα να φθάσει έως και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας.

Η εφαρμογή του νέου επιδόματος αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και το πρώτο διάστημα θα περιορισθεί σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (πιθανότατα στην Αττική), προκειμένου να αξιολογηθεί το νέο μέτρο, πριν επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Η πλήρης εφαρμογή του αναμένεται στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025

Αναλυτικά οι αλλαγές που έρχονται

Το νέο επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Το επίδομα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και πλέον θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας.

2. Το επίδομα θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού από 55% έως 70%. Του πρώτους μήνες θα δίδεται το 70% του μισθού και σταδιακά – ανά τέσσερις μήνες – θα μειώνεται στο 65%, στο 60% και στο 55%.

3. Τίθεται ανώτατο πλαφόν κοντά στα 1.200 ευρώ το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα. Ταυτόχρονα δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα 479 ευρώ, ποσό στο οποίο βρίσκεται σήμερα.

4. Επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος το οποίο μπορεί να φθάνει έως τους 24 μήνες. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Η διάρκεια του επιδόματος θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου.

5. Θα υπάρχουν επιπλέον επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως: δώρα Χριστουγέννων/Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.

6. Καθιερώνεται η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Η κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργία.

7. Αλλάζουν τα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους.

8. Το αυξημένο επίδομα θα συνδυαστεί με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.

9. Αλλαγές εξετάζονται και στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (ύψους 200 ευρώ). Αναμένεται να ενσωματωθεί στο επίδομα ανεργίας και να λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν καταβάλει υψηλές εισφορές.

Ορισμένα παραδείγματα για το επίδομα ανεργίας

Μισθωτός με 8 μήνες απασχόλησης στο τελευταίο 14μηνο θα πάρει επίδομα ανεργίας για 6 μήνες. Μισθωτός με 10 μήνες απασχόλησης αν μείνει άνεργος θα επιδοτηθεί για 8 μήνες, ενώ με 12 μήνες απασχόλησης θα πάρει επίδομα για 12 μήνες. Με 48 μήνες και πάνω μπορεί να λάβει επίδομα ακόμα και για 24 μήνες.

Εποχικός εργαζόμενος για 4 μήνες δικαιούται επίδομα ανεργίας για 3 μήνες. Εποχικός εργαζόμενος για 8 μήνες παίρνει επίδομα για 8 μήνες και με απασχόληση 10 μηνών παίρνει επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο.