Ανατροπή στο μέσο μισθό στην Ελλάδα – Πόσο αυξάνεται

Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί ο μέσος μισθός με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ποιο το χρονικό πλαίσιο.

Ανατροπή στο μέσο μισθό στην Ελλάδα - Πόσο αυξάνεται

Η ακρίβεια μαστίζει την κοινωνία μας το τελευταίο διάστημα, με τον κόσμο να δυσκολεύεται αρκετά.

Τα έξοδα σε πολλές περιπτώσεις είναι περισσότερα από τα έσοδα, με τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι αποφασισμένοι να ανεβάσουν τον μέσο μισθό

Πότε και πόσο η αύξηση στο μέσο μισθό

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα υπάρξει αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027.

Τα χρήματα αναμένεται να πάνε στα 1.500 ευρώ από τα 1.170 ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή.

Πρόκειται για μια γενναία αύξηση που αν όντως πραγματοποιηθεί θα λύσει αρκετά προβλήματα στους πολίτες της Ελλάδας.

Βέβαια, το πλάνο είναι σε βάθος τετραετίας, με τον κόσμο να χρειάζεται άμεσα μέτρα προκειμένου να ανταπεξέλθει στη δύσκολη καθημερινότητα.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις τριετίες

Ξεκίνησε από την 1η Γενάρη το περιβόητο «ξεπάγωμα» των 3ετιών. Από αυτή την εξέλιξη, σαφώς υπάρχουν οι «κερδισμένοι» που δεν είναι άλλοι από εκείνους που ήδη είχαν κατοχυρώσει κάποια χρόνια προϋπηρεσίας ως τα τέλη του 2012 και θα μπορούν να συνεχίσουν να καταγράφουν «μίλια στο κοντέρ» -από εκεί που τα άφησαν- από την 1η Ιανουαρίου έως ότου φτάσουν τα ανώτερα όρια των τριετιών.

«Κερδισμένοι» και οι «νέοι» στην αγορά εργασίας και κυρίως όσοι θα αρχίσουν να εργάζονται από τη νέα χρονιά, καθώς από εκεί και πέρα κάθε ημέρα θα μετρά στην προϋπηρεσία τους για τις όποιες προσαυξήσεις λάβουν στον μισθό τους με την πάροδο των ετών. «Χαμένοι» είναι όμως όλοι όσοι έπιασαν δουλειά και κατέγραψαν προϋπηρεσία το διάστημα από της 14 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα: Τα συγκεκριμένα χρόνια δεν μετρούν στο «χτίσιμο» των 3ετιών, παρά μόνον πλέον η προϋπηρεσία που θα αρχίσουν να «γράφουν» από το 2024.

Το «ξεπάγωμα» των 3ετιών αφορά όσους αμείβονται στα όρια του κατώτατου μισθού και σε όσους αμείβονται με ΣΣΕ που προβλέπουν επιδόματα προϋπηρεσίας

Δεν αφορά όμως όσους έχουν ατομική συμφωνία με μισθό ανώτερο του κατώτατου και ρήτρα στην ατομική σύμβαση εργασίας περί συμψηφισμού: Έτσι, οι όποιες αλλαγές δεν αγγίζουν όσους υπερβαίνουν τα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που είναι σε ισχύ και προβλέπουν τριετίες ή άλλα επιδόματα προϋπηρεσίας, από 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς θα εξελίσσονται κανονικά χωρίς νέα υπογραφή. Ανώτατο όριο οι 3 τριετίες για όσους αμείβονται με τον κατώτατο και ότι προβλέπεται στην εν ισχύ ΣΣΕ για τους υπόλοιπους.

Για την προϋπηρεσία μετρά η οποιαδήποτε ειδικότητα είχαν στο παρελθόν για όσους αμείβονται με τον κατώτατο, για όσους δε αμείβονται με ΣΣΕ μετρά η προϋπηρεσία σε συναφή ειδικότητα και μόνον αυτή.
Κάθε νέα πρόσληψη θα λαμβάνει υπόψη προϋπηρεσία μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και από 1η Ιανουαρίου 2024.

Ορισμένα παραδείγματα

Τι θα ισχύσει λοιπόν από την 1η/1/2024:

Α. Για όσους εισήλθαν στην αγορά εργασίας, μετά τις 14/2/2012, θα αρχίσουν να «χτίζουν» το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά.

Επομένως, ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, από 1/1/2024, θα «τρέχει» ο χρόνος του και θα δικαιούται αναλόγως την προϋπηρεσία του 10% ανά τριετία.
Δηλαδή, 780 ευρώ από 0 ως 3 έτη, 858 ευρώ από 3 έως 6 έτη, 936 ευρώ από 6 έως 9 έτη, 1.014 ευρώ με πάνω από 9 έτη.

Β. Γι’ αυτούς που είχαν προσληφθεί, πριν από τις 14/2/2012:

1) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 2 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/2024 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση τριετίας την 1η/1/2025, με αύξηση 10% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (π.χ. με σημερινές τιμές 780+780×0,1=858 ευρώ).

2) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 5 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 2ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/2024 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εξαετίας την 1η/1/2025, με αύξηση 20% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (π.χ. με σημερινές τιμές 780+780×0,2=936 ευρώ).

Σε περίπτωση συλλογικών συμβάσεων, τα ανωτέρω όρια προσαρμόζονται ανάλογα με τον ισχύοντα σε επίπεδο βασικού μισθού και κλίμακας προσαυξήσεων.

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023 και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα. Επίσης, το διάστημα μεταξύ 14/2/2012 έως 31/12/2023 δεν θα υπάρχει αξίωση για αναδρομικές αναζητήσεις διαφορών.