Ανατροπή στον ΕΝΦΙΑ 2024 – Τι θα αλλάξει για όλους φέτος

Αλλαγές μας περιμένουν με τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Τι αναμένεται να διαφοροποιηθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Ανατροπή στον ΕΝΦΙΑ 2024 - Τι θα αλλάξει για όλους φέτος

Πλησιάζει όλο και περισσότερο η ώρα του φετινού ΕΝΦΙΑ…

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις αρχές Απριλίου.

Υπάρχει όμως κάτι διαφορετικό φέτος σε σχέση με τις άλλες χρονιές!

Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ 2024

Η σημαντική αλλαγή που υπάρχει στα φετινά εκκαθαριστικά είναι ότι ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Απριλίου και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Για τις ασφαλισμένες κατοικίες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, θα είναι μειωμένα έως και 10%, με το μέτρο να αφορά περίπου 305.000 ασφαλισμένες κατοικίες.

Για τους φορολογούμενους η διαδικασία μείωσης ΕΝΦΙΑ έκλεισε και η σκυτάλη έχει περάσει τώρα στις ασφαλιστικές, οι οποίες θα επικυρώσουν τα στοιχεία αιτήσεων των ιδιοκτητών που θα λάβουν τα μειωμένα εκκαθαριστικά.

Οι χαμένοι του φετινού ΕΝΦΙΑ

Οι συμπολίτες που θα πληρώσουν φέτος περισσότερα χρήματα:

Απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά και επιβαρύνονται με τον φόρο κατοχής ακινήτων που αναλογεί.

Απέκτησαν επιπλέον ακίνητο.

Διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, που ήταν ανοιχτή μέχρι τις 8 Μαρτίου και προέκυψε αύξηση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, λόγω δήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών που νομιμοποιήθηκαν ή ευθυγράμμισαν τα δηλωθέντα στο Ε9 με τα στοιχεία που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο και τα οποία εμφανίζουν αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων.

Αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%. Τις σχετικές εκπτώσεις έχασαν περίπου 220.000 νοικοκυριά την τελευταία πενταετία.

Μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική  απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα

Λιγότερα χρήματα στον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν:

Εκείνοι των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας τους ήταν μικρότερη το 2023, σε σχέση με εκείνη του 2022, λόγω πώλησης ή γενικά μεταβίβασης ακινήτου.

Όσοι ασφάλισαν το ακίνητό της, για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα, θα έχουν έκπτωση 10%. Ωστόσο η έκπτωση ισχύει μόνο για όσους ασφάλισαν το 2023, το ακίνητό τους και για τις τρεις φυσικές καταστροφές. Ακόμη και διαμερίσματα που βρίσκονται στο 5ο όροφο, θα πρέπει να έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους και για πλημμύρα(!), διαφορετικά κόβονται.

Όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, εξασφαλίζουν μείωση κατά 50% ή και 100% από τον ΕΝΦΙΑ.

Όσοι διόρθωσαν την εικόνα του Ε9 που είχαν υποβάλει στην ΑΑΔΕ και με τις αλλαγές, η αξία της ακίνητης περιουσίας προέκυψε μικρότερη από εκείνη που είχαν το 2022.

Όσων αυξήθηκαν τα προστατευόμενα μέλη και έχουν παράλληλα, χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.