Ανοιχτά σούπερ μάρκετ Κυριακή 14/1: Τι κάνουν Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl

Ανοιχτά θα είναι τα μαγαζιά την Κυριακή 14/1 και πολλά ερωτήματα δημιουργούνται για το τι θα ισχύσει με τα σούπερ μάρκετ.

Ανοιχτά σούπερ μάρκετ Κυριακή 14/1: Τι κάνουν Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl

Την Κυριακή 14/1, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά μετά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ;

Την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 11:00 π.μ. έως τις 18:00 μ.μ., ενώ τα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά κέντρα θα είναι ανοιχτά από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ.

Σούπερ μάρκετ Κυριακή 14/1: Τι κάνουν Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl – Ανοίγουν;

Πιστός στις συνήθειές του ο Σκλαβενίτης θα παραμείνει κλειστός την Κυριακή.

Όσον αφορά τα σούπερ μαρκετ τα LIDL θα λειτουργήσουν ανάλογα με την περιοχή είτε 11:00 – 18:00, είτε 11:00 με 20:00 ενώ ο ΑΒ Βασιλόπουλος στο metro mall αλλά και στην Πειραιώς από τις 11:00 έως τις 20:00.

Ανοιχτός θα είναι ο Μασούτης στο ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από 07:00-23:00 καθώς και τα μίνι μάρκετ αλλά και το ΟΚ Market που έτσι και αλλιώς είναι ανοιχτά Κυριακές και αργίες.

Τα υπόλοιπα σούπερ μαρκετ αναμένεται να μείνουν κλειστά, ωστόσο επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Φρένο σε προσφορές και 1+1 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

Μέτρα για την ακρίβεια ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι προμηθευτές που θα αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων δεν θα μπορούν να προχωρούν σε προωθητικές ενέργειας για τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Συγκεκριμένα, όπως είπε «Για να αποτρέψουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις τιμές επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών».

Επιπλέον ανακοίνωσε πως θα μειώσει τις παροχές προς τα super market για να εξασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή.

«Περιορίζουμε τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Ανακοίνωσε «καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι». Ο κ. Σκρέκας είπε «Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα».

Και τέλος ανακοίνωσε πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Με τα παραπάνω μέτρα διορθώνουμε κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές. Βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία των καταναλωτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».