Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τα εξοχικά – Πού αγοράζουν οι Έλληνες ακίνητα

Η μεταβολή που παρατηρείται στην αγορά των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τα εξοχικά - Πού αγοράζουν οι Έλληνες ακίνητα

Η αύξηση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων αγοραστών για κατοικίες με επενδυτικούς σκοπούς και υψηλή αισθητική αποτελεί σημάδι της αλλαγής στην επιλογή των ακινήτων.

Οι προτιμήσεις των Ελλήνων αγοραστών για περιοχές εκτός τουριστικών περιοχών όπως η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα, η Ρόδος, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία αποτελεί ένα νέο φαινόμενο που αντικατοπτρίζει την αναζήτηση ήρεμου περιβάλλοντος και υψηλής ποιότητας ζωής. Επιπλέον, η επενδυτική αυτή κίνηση αγοραστών διαφαίνει την ανάδειξη νέων αναπτυσσόμενων αγορών εκτός των παραδοσιακών τουριστικών περιοχών.

Η αύξηση στη ζήτηση για ακίνητα σε περιοχές όπου δεν έχει επικρατήσει έντονη τουριστική ανάπτυξη αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για τη διαφοροποίηση του τουριστικού μοντέλου και τη διατήρηση της αυθεντικότητας των περιοχών. Τέλος, η κινητικότητα των αγοραστών από την Ελλάδα σε περιοχές του Αιγαίου υποδεικνύει την αύξηση του ενδιαφέροντος για ακίνητα σε νησιωτικές περιοχές με μοναδικό χαρακτήρα και φυσική ομορφιά.

Το target group

Η ηλικιακή ομάδα 45-60 ετών, στην οποία ανήκουν πολλοί Έλληνες αγοραστές εξοχικών κατοικιών, είναι συχνά ομάδα με σταθερό εισόδημα και επαγγελματική σταθερότητα, όπως γιατροί και δικηγόροι. Το γεγονός ότι προτιμούν να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες για επένδυση  αποτελεί μια λογική επιλογή, καθώς αυτό μπορεί να αποδειχθεί ως μια πηγή εισοδήματος μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η προτίμηση για νεόδμητες μονοκατοικίες μικρής επιφάνειας που μπορούν να εκμεταλλευτούν μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης αντικατοπτρίζει την ανάγκη για ευελιξία και αποδοτική διαχείριση των επενδύσεων τους.

Η απόφαση των αγοραστών να μην χρησιμοποιούν τραπεζικά δάνεια για την αγορά εξοχικών κατοικιών αλλά να χρηματοδοτούν τις αγορές τους αποκλειστικά από τις αποταμιεύσεις αποτελεί μια σημαντική πτυχή που αναδεικνύει την οικονομική συμπεριφορά των καταναλωτών.

Αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση των συναλλαγών στην αγορά εξοχικών κατοικιών, καθώς οι αγοραστές προτιμούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα που παρέχουν οι αποταμιεύσεις έναντι των υψηλών επιτοκίων που συνδέονται με τα τραπεζικά δάνεια. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγοραστών και να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τις αγορές ακινήτων, καθώς μπορεί να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν σε αυτές τις αγορές χωρίς το βάρος των υψηλών χρηματοοικονομικών επιβαρύνσεων.

Η αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων για το 2023 αντικατοπτρίζει μια σημαντική ανάκαμψη στην αγορά κατοικιών στην Ελλάδα. Οι αιτίες πίσω από αυτήν την αύξηση περιλαμβάνουν την αυξημένη ζήτηση, τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης λόγω οικονομικών βελτιώσεων και τη συνέχιση της εμπιστοσύνης στο ακίνητο ως ασφαλή επένδυση. Ειδικά οι περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εξοχικές κατοικίες βλέπουν αύξηση των τιμών, ενώ αυτή η τάση παρατηρείται και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Η αυξημένη ζήτηση ενισχύει τις τιμές, κάνοντας την αγορά κατοικίας πιο ανταγωνιστική, ενώ η προτίμηση για επενδύσεις σε πιο προσιτούς προορισμούς αναδεικνύει την αναβίωση του ενδιαφέροντος για την αγορά ακινήτων μετά από την οικονομική κρίση.

Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις τιμές πώλησης ακινήτων, κατά περίπου 12% μέση αύξηση, ανεξαρτήτως έτους κατασκευής, σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση, την βελτίωση της αγοραστικής δύναμης μετά την ολοκλήρωση των Μνημονίων και την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, καθώς και στην ανάγκη για υψηλότερης ποιότητας κατοικίες. Επιπλέον, οι Έλληνες εξακολουθούν να εμπιστεύονται το ακίνητο ως μια ασφαλή επένδυση.

Τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του 2024 υποδεικνύουν ότι η τάση αύξησης συνεχίζεται, με αύξηση στις τιμές σε 57 περιοχές, μείωση σε τέσσερις και αμετάβλητες τιμές σε μία περιοχή σε σύγκριση με το 2023. Επιπλέον, η αύξηση στις τιμές αγοραπωλησιών για νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών είναι 11%, ενώ για ακίνητα άνω των 5 ετών ανέρχεται στο 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ειδικά για τις περιοχές που αποτελούν ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών κατοικιών, στην Αττική παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των αγοραπωλησιών, ειδικά στις περιοχές της Βάρης, της Βούλας και του Ελληνικού. Τα νεόδμητα ακίνητα καταγράφουν αύξηση κατά 15,8%, ενώ στα μεταχειρισμένα η αύξηση κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 17,2%.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές, η Μύκονος ξεχωρίζει ως το πιο ακριβό νησί, με τιμές κατοικιών που φτάνουν τα 6.746 ευρώ/τ.μ. Επίσης, σημαντικά υψηλές τιμές παρατηρούνται στην Πάρο λόγω της έντονης αύξησης στα κόστη των τελευταίων χρόνων, με τη μέση τιμή για ακίνητα αγοράς να φτάνει τα 4.528 ευρώ/τ.μ.

Ωστόσο, υπάρχουν και πιο προσιτοί προορισμοί που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων αγοραστών. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, υπάρχει δυναμική επιστροφή τους στην αγορά κατοικίας.

Ένα παράδειγμα που αναδεικνύει αυτή την τάση είναι η περίπτωση της Κρήτης, όπου οι εξοχικές κατοικίες στο Νομό Ρεθύμνου είναι πολύ επιθυμητές και η μέση τιμή τους κυμαίνεται στα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Επίσης, στη Ρόδο, η ζήτηση επικεντρώνεται πλέον στην κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, η οποία δεν έχει υποστεί την ίδια ανάπτυξη και δεν περιλαμβάνει μεγάλα τουριστικά έργα. Έτσι, η μέση τιμή ενός ακινήτου για αγορά σε αυτές τις περιοχές της Δωδεκανήσου φτάνει τα 1.833 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.