Απίστευτο «χουνέρι» σε χιλιάδες ασφαλισμένους από τον ΕΦΚΑ

Μεγάλο είναι το πρόβλημα για χιλιάδες ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ. Τι μαθαίνουν ξαφνικά και τα χάνουν;

Απίστευτο «χουνέρι» σε χιλιάδες ασφαλισμένους από τον ΕΦΚΑ

Υπάρχουν χιλιάδες άτομα που χρωστάνε στον ΕΦΚΑ, αλλά δεν το γνωρίζουν…

Και το μαθαίνουν εντελώς ξαφνικά και πέφτουν από τα σύννεφα. Τι έχει συμβεί.

Αν χρειαστεί να πάνε σε γιατρό, κλινική ή νοσοκομείο τότε διαπιστώνουν ότι είναι ανασφάλιστοι λόγω χρεών.

Πόσοι χρωστάνε αυτή τη στιγμή στον ΕΦΚΑ

Οι περίπου 400.000 ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που φέρονται να κινδυνεύουν με απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας, οι περισσότεροι εξ αυτών, δεν γνωρίζουν ότι έχουν χρέη προς τον Οργανισμό.

Για τους περισσότερους, οι οφειλές είναι της τάξης των λεπτών του ευρώ ή μερικά ευρώ, αλλά δεν το γνωρίζουν προκειμένου να τακτοποιήσουν την οφειλή τους και να αποκτήσουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το ηλεκτρονικό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), δεν έχει τη δυνατότητα αποστολή μαζικών ειδοποιήσεων προς τους ασφαλισμένους με εκκρεμότητες σε ότι αφορά στις οφειλές τους, με συνέπεια χιλιάδες εξ αυτών να μην το γνωρίζουν.

Όπως αποδεικνύεται, πρόκειται για οφειλέτες οι οποίοι κάποια στιγμή από λάθος δεν κατέβαλαν ολόκληρη τη μηνιαία εισφορά ή την κατέβαλαν εκπρόθεσμα ή το σύστημα την εξέλαβε ως εκπρόθεσμη, με αποτέλεσμα να χρεωθούν με προσαύξηση π.χ. 2 ευρώ.

Επειδή, ο συγκεκριμένος οφειλέτης φαίνεται ότι έχει χρέος ληξιπρόθεσμο, το σύστημα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ τον «κόβει» από την ασφαλιστική ενημερότητα.

Ο ίδιος δεν το γνωρίζει βέβαια, αλλά και δεν ειδοποιείται, με αποτέλεσμα η οφειλή να σέρνεται για μήνες ή και για χρόνια.

Τι αποφάσισε να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο

Το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αποφάσισε να δρομολογήσει τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για «ξεχασμένες» οφειλές μέχρι 100 ευρώ, οι οποίες πρέπει να σημειωθεί ότι αφορούν περισσότερους από 100.000 οφειλέτες.

Το να χρωστάει κανείς μερικές χιλιάδες ευρώ στον ΕΦΚΑ, να μην μπορεί να αποπληρώσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του και να του στερείται η η ασφαλιστική ενημερότητα είναι κάτι λογικό, υπό την έννοια της άσκησης πίεσης για συμμόρφωση.

Επειδή, όμως, είναι αδύνατο κάποιος ασφαλισμένος να γνωρίζει ότι χρωστάει μικροποσά στον ΕΦΚΑ και να μην τα αποπληρώνει, ρισκάροντας να μην έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αυτός και η οικογένειά του. Άρα είναι λάθος του ΕΦΚΑ και των συστημάτων του.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας θα εισάγει ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται ότι δεν θα χάνεται η ασφαλιστική ενημερότητα για χρέη έως και 100 ευρώ, τα οποία βέβαια δεν σβήνονται, αλλά απλά, δεν θα μπλοκάρουν την ασφαλιστική κάλυψη.

Παράλληλα, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών θα θέσει σε λειτουργία μια εφαρμογή, η οποία κάνει το αυτονόητο που δεν γίνεται έως τώρα, να ενημερώνει τους οφειλέτες για τα χρέη τους, όσο μεγάλα ή μικρά είναι.