Ασχημα μαντάτα! Έκτακτες ανακοινώσεις για τον καφέ

Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 24% για τα σερβιριζόμενα ροφήματα στα καταστήματα εστίασης από την 1η Ιουλίου 2024 πρόκειται να επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές τους. Ειδικότερα, ο ΦΠΑ 24% θα ισχύει για καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι όταν καταναλώνονται επιτόπου στα καταστήματα εστίασης​​​​.

Ασχημα μαντάτα! Έκτακτες ανακοινώσεις για τον καφέ

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% θα συνεχίσει να εφαρμόζεται σε ροφήματα που παραλαμβάνονται “στο χέρι” (take away) ή παραδίδονται μέσω delivery. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές που επιλέγουν να πάρουν τον καφέ ή άλλα ροφήματα εκτός του καταστήματος θα πληρώνουν χαμηλότερο ΦΠΑ​​​​.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο της εστίασης. Οι επαγγελματίες τονίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ έρχεται σε μια περίοδο που ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένο λειτουργικό κόστος και πληθωριστικές πιέσεις, ενώ η διεθνής τιμή του καφέ έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες​​.

Οι επιχειρηματίες, που ήδη αντιμετωπίζουν τις μεγάλες αυξήσεις στη διεθνή τιμή του καφέ, δηλώνουν πως δεν μπορούν να απορροφήσουν και την αύξηση του φόρου και είναι αναγκασμένοι να τη μετακυλήσουν στους πελάτες τους.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Open», ο freddo espresso που κοστίζει σήμερα 2,50 ευρώ θα σκαρφαλώσει στα 2,80 ευρώ, ενώ ο ίδιος καφές, που κοστίζει σήμερα 3,50 ευρώ θα ανέλθει κοντά στα 4 ευρώ.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ και άλλα ροφήματα θα αποφέρει σημαντικά έσοδα, εκτιμώμενα στα 43 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο, αυτό θα έχει αντίκτυπο στους καταναλωτές, καθώς οι επιχειρήσεις εστίασης θα μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στον τελικό καταναλωτή​​.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του για τη μονιμοποίηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αναφέρει:

Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2024 μονιμοποιήθηκαν οι μειώσεις του συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας όπως στις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία με ετήσιο κόστος 305 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον επεκτάθηκε ο μειωμένος συντελεστής σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που προσφέρονται στην εστίαση και στα ταξί έως τις 30/06/2024 με εκτιμώμενο κόστος για το εξάμηνο 77 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο μειωμένος συντελεστής στα μη αλκοολούχα ποτά μονιμοποιήθηκε στο 13% για τις περιπτώσεις που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), ενώ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα επανήλθε στο 24%.

Από 1/7/2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής στα ταξί (από το 24% στο 13%) με εκτιμώμενο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 45 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. το χρόνο, και επανέρχεται στο 24% μόνο στα σερβιριζόμενα, κατά αναλογία με τα υπόλοιπα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. το χρόνο.