Άσχημα νέα για τους συνταξιούχους – Τέλος όλα τα δώρα

Οριστική απόφαση βγήκε για τα δώρα των συνταξιούχων. Ποια τα δεδομένα αυτή τη στιγμή...

Άσχημα νέα για τους συνταξιούχους - Τέλος όλα τα δώρα

Είναι πλέον οριστικό! Τέλος τα δώρα για τους συνταξιούχους στη χώρα μας…

Μπορεί η ανακοίνωση να είχε γίνει στις 31 Ιουλίου 2023, όμως δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η απόφαση είναι η τελευταία που απασχόλησε το ανώτατο δικαστήριο και αφορούσε ειδικότερα τα δώρα των επικουρικών συντάξεων.

Τι αποφάσισε το ΣτΕ

Το ΣτΕ με την τελευταία αυτή απόφασή του αποφάνθηκε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ με αριθ. 1890-1891/2019 και 1439/2020 (Πρόεδρος κα. Αικ. Σακελλαροπούλου), οι οποίες αφορούσαν στα δώρα επί των κύριων συντάξεων και ανέτρεψαν τις θετικές αποφάσεις υπέρ των συνταξιούχων του ίδιου δικαστηρίου (ΣτΕ) του 2015, ισχύουν και για την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές συντάξεις.

Με τη σημερινή απόφαση 1342/2023 που δημοσιεύθηκε επίσημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ENYΠEKK, Αλέξη Μητρόπουλο, το ΣτΕ έβαλε οριστικά και αμετάκλητα τέλος στα δώρα των συνταξιούχων.

Πως μπορούν να επιστρέψουν τα δώρα στους συνταξιούχους

Όπως αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος, οι συνταξιούχοι, που έχασαν μέχρι σήμερα 40 δισ. ευρώ μόνο από τα δώρα, μπορούν να ελπίζουν τώρα μόνο σε πολιτική λύση, με πρωτοβουλία των τριών κομμάτων του μνημονιακού τόξου, αφού αυτά ήταν που κατήργησαν τα δώρα των συνταξιούχων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Υπάρχουν και καλά νέα για τους συνταξιούχους

Μπορεί τα δώρα να έλαβαν και τυπικά… τέλος, όμως υπάρχουν αυξήσεις σε συντάξεις.

Περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ βλέπουν τις μηνιαίες τους αποδοχές να αυξάνονται περί το 3%.

Παράλληλα καταργήθηκε η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους. Μάλιστα, οι συντάξεις Ιανουαρίου που πληρώθηκαν πριν τα Χριστούγεννα ήταν χωρίς το «πέναλτι» της μείωσης.

Υπενθυμίζεται πως 750.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ με διαφορά άνω των 10 ευρώ, οι οποίοι δεν δικαιούνται αυξήσεις σύμφωνα με την νομοθεσία έλαβαν ήδη τον Δεκέμβριο έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ, πριν τα Χριστούγεννα, ενώ 150 ευρώ έλαβαν περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ και χωρίς προσωπική διαφορά.