Αξιολογήσεις κι επενδύσεις

Η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, από την «αυστηρή» Moody’s, πήρε αναβολή για Σεπτέμβριο, γεγονός που δεν είναι για να το προσπερνάμε.

Αξιολογήσεις κι επενδύσεις

Πρόσφατα είναι τα εγκαύματα στη… γούνα μας από την 10ετή περιπέτεια της χρεοκοπίας, των μνημονίων και της παρέλασης των Τροϊκανών στον τόπο.

Μετά από τρομερές θυσίες τα τελευταία έτη η χώρα (κάπως) ανέπνευσε, σήμερα 3 από τους 4 διεθνείς οίκους αξιολόγησης μας έχουν αναβαθμίσει ως αξιόχρεη οικονομία, εν τούτοις τα προβλήματα υπάρχουν και μπορούν να αναδυθούν εύκολα σε μια διεθνή αρνητική συγκυρία.

Ας μην ξεχνάμε πως πάντα δίπλα μας υπάρχει η απειλή της Τουρκίας (όσο κι αν οι απέναντι παρουσιάζονται ήρεμοι εσχάτως), δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, με τις αμερικάνικες εκλογές που πλησιάζουν το φθινόπωρο (και φέρνουν το Ντόναλντ Τραμπ πρώτο φαβορί να εκλεγεί μετά από διάλειμμα τεσσάρων ετών), ενώ υπάρχει κι η αντάρα στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να σφυροκοπά τους Παλαιστινίους.

Το χρέος της χώρας παραμένει μεγάλο, μειώνεται μεν ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη της οικονομίας που σημειώνεται στα τελευταία χρόνια αλλά και στα χαμηλά επιτόκια με τα οποία είναι κλειδωμένο το χρέος στο μεγαλύτερο του μέρος από την εποχή των μνημονίων και το κάνουν διαχειρίσιμο.

Όμως η οικονομία μας παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους, πάει να πει από τα γεωπολιτικά της ευρύτερης περιοχής που βρίσκονται σε έξαρση αλλά και της γενικότερης πορείας της οικονομίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ο βασικός τροφοδότης της τουριστικής κίνησης.

Αυτά είναι που επισημαίνει η Moody’s και μας κάνει να σκεπτόμαστε ότι ο εθνικός πλούτος θα αυξηθεί μονάχα με συνεχή ανάπτυξη που θα προέρχεται από διαρκή αύξηση ξένων επενδύσεων…