Μπαίνει λουκέτο σε Ελληνική επιχείρηση – Πως ήρθε η πτώση

Κλείνει μια γνωστή ελληνική αλυσίδα καταστημάτων. Τι πουλούσε και πως οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.

Μπαίνει λουκέτο σε Ελληνική επιχείρηση - Πως ήρθε η πτώση

Καθόλου καλά δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα για επιχείρηση στη χώρα μας που είχε ορισμένα καταστήματα πώλησης.

Πρόκειται για την Balomenos Doors που πουλούσε θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Είναι ιδιαιτέρως στενάχωρο Ελληνικές εταιρείες να σφραγίζονται, την ώρα που τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για όσους επιχειρούν.

Λίγα λόγια για την Balomenos Doors

Η εταιρεία του Βασίλη Μπαλωμένου, που ιδρύθηκε το 1989, μεσουρανούσε πριν από δεκαετίες, αλλά έχασε βηματισμό την περίοδο της κρίσης χρέους και των capital controls, μειώνοντας την παρουσία της σε 4 σημεία πώλησης που λειτουργούσαν ως εκθέσεις. Οι προσπάθειες ανάταξης της δραστηριότητας συνάντησαν τη δίνη της κρίσης της πανδημίας, ενώ τη χαριστική βολή φέρεται να έδωσε ένα απροσδόκητο γεγονός, που βύθισε στο πένθος την επιχειρηματική οικογένεια. Πηγές στον ανταγωνισμό, όπου προσφεύγουν οι καταναλωτές για εξαρτήματα και ανταλλακτικά, σημειώνουν στο powergame.gr ότι η εταιρεία έκλεισε, καθώς δεν υπήρχε διάδοχο σχήμα για να στηρίξει την Balomenos Doors, η οποία, πάντως, είχε βρεθεί σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια.

Για την εταιρεία έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο Αθηνών, που διόρισε προσωρινή διαχειρίστρια προκειμένου να προβαίνει σε επείγουσες πράξεις εκπροσώπησης.

Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Μπαλωμένος είχε συνδέσει το όνομά του με τις θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας. Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος ο ίδιος, εγκαινίασε την παρουσία του στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν δεν υπήρχε ανταγωνισμός στον κλάδο. Αναλάμβανε εκείνη την εποχή την τοποθέτηση θωρακισμένων πορτών. Λίγο αργότερα δημιούργησε το πρώτο κατάστημα. Μεταφέρθηκε στις σημερινές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μοσχάτο στα τέλη της δεκαετίας του ’90, έχοντας μέχρι τότε οικοδομήσει εμπορικές σχέσεις με εξαγωγείς στην Ιταλία, απ’ όπου έπαιρνε το μεταλλικό τμήμα των πορτών για να το επενδύσει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του με ξύλο, τελειοποιώντας το προϊόν με κλειδαριές ασφαλείας και άλλα τμήματα. Η εταιρεία επεκτάθηκε στη συνέχεια, επενδύοντας σε πιστοποιητικά ποιότητας για να παραμείνει ανταγωνιστική, αλλά η δίνη της κρίσης ανέτρεψε τα σχέδια του επιχειρηματία, που είχε εν τω μεταξύ εγκαινιάσει κι άλλη εταιρεία, με πιο προσιτά προϊόντα για τον καταναλωτή, την Bravoport. Σημειώνεται ότι εν τω μεταξύ είχαν μπει στην αγορά και νέοι παίκτες, εκμεταλλευόμενοι τις προοπτικές του κλάδου, που είχε προοπτικές παρά τις αβεβαιότητες στο οικονομικό περιβάλλον.

Πως έφτασε στο σημείο να μπει λουκέτο

Με την πανδημία τα ίδια κεφάλαια της Balomenos Doors εξανεμίστηκαν. Έφτασε να μειώσει το δίκτυό της, αλλά και το προσωπικό της.

Σημειώνεται ότι το 2022, τελευταίο έτος για το οποίο η εταιρεία έχει δημοσιεύσει ισολογισμό στο ΓΕΜΗ, εμφάνισε πωλήσεις μειωμένες κατά 17,8% σε ετήσια βάση, για να φτάσουν περίπου στα 810,9 εκατ. ευρώ, με ζημίες 1,2 εκατ. ευρώ. Τότε απασχολούσε 36 εργαζόμενους από 70 πριν από λίγα χρόνια και διέθετε 4 εκθέσεις, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στο Μοσχάτο, στον Άγιο Δημήτριο, στα Καμίνια του Πειραιά και στο Χαλάνδρι. Αυτά είναι και τα σημεία πώλησης που διατηρούσε μέχρι πριν από μερικούς μήνες.

Όμως η αντίστροφη μέτρηση φαίνεται να είχε αρχίσει για την εταιρεία μερικά χρόνια νωρίτερα, αφού το 2018, που απασχολούσε 42 εργαζόμενους, ο τζίρος ήταν 1,3 εκατ. ευρώ, αλλά η εταιρεία εμφάνιζε ζημίες 2 εκατ. ευρώ, έναντι τζίρου 1,7 εκατ. ευρώ και ζημιών 1,97 εκατ. ευρώ το 2017. Σημειώνεται ότι έναν χρόνο νωρίτερα, από το 2016, είχε βρεθεί σε δικαστική διένεξη για βραχυπρόθεσμο δάνειο της Εθνικής Τράπεζας που οδήγησε σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών. Η εταιρεία είχε δώσει στην τράπεζα εγγύηση-προσημείωση σε ακίνητό της στο Μοσχάτο, όπου είναι οι κεντρικές εγκαταστάσεις της, τα γραφεία και η παραγωγή πορτών, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ.

Λίγο πριν από την πανδημία, το 2019, ο τζίρος ήταν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, με ζημίες 518,4 χιλ. ευρώ, αλλά το 2020 υποχώρησε σε 902,2 χιλ. ευρώ με κέρδη 324,7 εκατ. ευρώ. Το 2021 ο τζίρος ανέκαμψε σε 955,5 χιλ. ευρώ, αλλά η εταιρεία πέρασε σε ζημίες 241,2 χιλ. ευρώ.