Μπαίνουν κάμερες στα φανάρια στην Ελλάδα – Σε ποιους δρόμους

Κάμερες αναμένεται να μπουν σε αρκετά φανάρια στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στην Αττική. Ποιο το πλάνο.

Μπαίνουν κάμερες στα φανάρια στην Ελλάδα - Σε ποιους δρόμους

Είναι πλέον οριστικό! Κάμερες θα καταγράφουν ποιος περνάει με κόκκινο το φανάρι και θα γράφεται πρόστιμο.

Μία από τις βασικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων είναι η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Η πολιτεία προσπαθεί να βάλει τέλος σε αυτό το φαινόμενο, τοποθετώντας κάμερες στα φανάρια της χώρας μας.

Στην αρχή αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε λίγα σημεία και στη συνέχεια θα μπει σε όλους τους κεντρικούς δρόμους. Πολύ βαρύ το πρόστιμο.

Πόσες κάμερες αναμένεται να μπουν

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας και Συντονιστής του 1544 της Περιφέρειας Αττικής, Κίμων Λογοθέτης, υπάρχει ανάδοχος στον διαγωνισμό για 300 κάμερες και πλέον όλα είναι έτοιμα για την εκκίνηση της εγκατάστασης των τεχνικών μέσων στα φανάρια της Αττικής, που θα πιάνουν όσους «καίνε» το κόκκινο.

Ο διαγωνισμός αφορά στην «Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του Κ.Ο.Κ.», ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε προσωρινό ανάδοχο.

Εκεί θα μπουν οι πρώτες κάμερες

Οι πρώτες κάμερες θα τοποθετηθούν στη Λ. Βουλιαγμένης, στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας στη συμβολή της με την Βασιλέως Κωνσταντίνου, και στη Λ. Αλεξάνδρας, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθούν και στη Λ. Ποσειδώνος.

Τα φανάρια όπου θα τοποθετηθούν οι κάμερες επιλέχθηκαν με βάση τα δελτία της Τροχαίας και αφορούν τα σημεία όπου συμβαίνουν συχνά σοβαρά ατυχήματα και αποτελούν συνέπεια παραβιάσεων ερυθρού σηματοδοτότη.

Πως λειτουργεί η κάμερα

Πρόκειται για τις κάμερες Smart Red Traffic Light της εταιρείας TATTILE που έχουν την εξής αρχή λειτουργίας:

Η κάμερα ενεργοποιείται με το που ανάψει το κόκκινο φανάρι και το σύστημα δημιουργεί μια εικονική γραμμή στο οδόστρωμα. Εφόσον το όχημα διασχίσει αυτή την κόκκινη εικονική γραμμή, υποπίπτοντας σε παράβαση, η έξυπνη κάμερα λαμβάνει μια φωτογραφία της πινακίδας του οχήματος.

Επιπλέον, λαμβάνονται μια σειρά από μονόχρωμες ή προαιρετικά έγχρωμες φωτογραφίες που δείχνουν το όχημα να πλησιάζει το φωτεινό σηματοδότη και να διασχίζει την εικονική κόκκινη γραμμή. Για την τελική απόδειξη, παρέχεται ακόμη και ένα βίντεο που δείχνει την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη.

Επίσης, καταγράφεται η ημερομηνία και η ακριβής ώρα που τελέστηκε η παράβαση, με την «αναφορά» στη συνέχεια να διαβιβάζεται στις αστυνομικές αρχές. Οι κάμερες έχουν εύρος λειτουργίας έως και 25 μ., και μπορούν να «συλλάβουν» αυτοκίνητα που κινούνται με ταχύτηα έως και 250 χλμ./ώρα.

Πόσο το πρόστιμο για το κόκκινο

Όπως ορίζεται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και συγκεκριμένα με την παρ. 1 του Άρθρου 6 (Φωτεινή σηματοδότηση για την κυκλοφορία οχημάτων), όποιος «καίει» το κόκκινο φανάρι, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και με αφαίρεση επί τόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 60 ημέρες