Μπάιντεν: «Τρομοκρατική οργάνωση οι Χούθι – Έρχονται απαντήσεις»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι οι Χούθι είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Μπάιντεν: «Τρομοκρατική οργάνωση οι Χούθι - Έρχονται απαντήσεις»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε σήμερα “τρομοκρατική” οργάνωση τις δυνάμεις των Χούθι μετά τις δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια σε όλη την Υεμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά τα αμερικανικά πλήγματα στη χώρα αυτή της Αραβικής Χερσονήσου, επανέλαβε σήμερα ότι θα “απαντήσει” εάν “οι Χούθι συνεχίσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους”. Δεν έκρυψε πάντως την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα έχει στις τιμές του πετρελαίου ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, τον οποίο οι δημοσιογράφοι ρώτησαν, στο περιθώριο ενός ταξιδιού στην Πενσυλβάνια, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, τι μήνυμα είχε για την Τεχεράνη μετά τα πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι, τους οποίους υποστηρίζουν οι Ιρανοί, απάντησε: “Έχω ήδη στείλει το μήνυμά μου στο Ιράν”.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι “θεωρεί” πως τα αμερικανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη δεν προκάλεσαν “απώλειες αμάχων”. “Θεωρώ ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων, γι’ αυτόν τον λόγο επίσης (τα πλήγματα) έχουν επιτυχία”, δήλωσε σε σύντομη συζήτηση με δημοσιογράφους καθώς επισκεπτόταν ένα κατάστημα στο Άλενταουν της Πενσυλβάνια.

Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον δηλώνουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές τους στην Υεμένη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους Χούθι, πραγματοποιούνται εν είδει αντιποίνων μετά τις επί μήνες επιθέσεις του κινήματος αυτού εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι δηλώνουν ότι οι επιθέσεις τους αποτελούν την απάντησή τους στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Οι Χούθι εκτόξευσαν αντιπλοϊκό πύραυλο μετά τα πλήγματα ΗΠΑ και Βρετανίας κατά 30 θέσεών τους

Οι Χούθι εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό πύραυλο “σε απάντηση” για τα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εναντίον θέσεων της οργάνωσης των ανταρτών στην Υεμένη, δήλωσε σήμερα Αμερικανός στρατηγός.

“Ξέρουμε ότι εκτόξευσαν τουλάχιστον έναν πύραυλο ως απάντηση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντάγκλας Σιμς του αμερικανικού γενικού επιτελείου, διευκρινίζοντας ότι ο πύραυλος δεν χτύπησε κανένα πλοίο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στόχευσαν 30 στρατιωτικές θέσεις των Χούθι, με περισσότερα από 150 πλήγματα συνολικά, διευκρίνισε ο στρατηγός Σιμς.

Λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η ένταση έχει αυξηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία από τον Νοέμβριο έχει γίνει πεδίο πολλών επιθέσεων κατά της εμπορικής ναυτιλίας από τους Υεμενίτες αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδα της Γάζας.

Ανώτερο όργανο των Χούθι είχε προειδοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι “όλα τα αμερικανικο-βρετανικά συμφέροντα (έχουν γίνει) θεμιτοί στόχοι” για τους αντάρτες μετά τα πλήγματα αυτά.