Χαράς ευαγγέλια στις συντάξεις – Αύξηση και διπλό μπόνους

Όσον αφορά τις συντάξεις τα νέα για όλους τους συνταξιούχους είναι εξαιρετικά, καθώς έρχεται αύξηση και διπλό μπόνους.

Χαράς ευαγγέλια στις συντάξεις - Αύξηση και διπλό μπόνους

Τα νέα γύρω από τις συντάξεις και πιο συγκεκριμένα για τους συνταξιούχους είναι εξαιρετικά, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες έρχεται νέα αύξηση και μπόνους.

Πιο αναλυτικά με τις αυξήσεις της περιόδου 2024-2027 όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, θα μειώνουν και θα σβήνουν την προσωπική διαφορά με κέρδος για την τσέπη τους.

Από εκεί και πέρα από την επόμενη χρονιά αλλάζει ο τρόπος αύξησης των συντάξιμων μισθών που λαμβάνονται υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη και αντί για τον πληθωρισμό θα αυξάνονται με τον δείκτη μεταβολής μισθών για το σύνολο της οικονομίας.

Αύξηση και διπλό μπόνους στις συντάξεις – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Με τις αυξήσεις της περιόδου 2024-2027 όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, θα μειώνουν και θα σβήνουν την προσωπική διαφορά με κέρδος για την τσέπη τους.

Όσοι δικαιούχοι συνταξιοδοτηθούν το 2025 θα περιμένουν μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξη.

Αυτο αναμένεται να συμβεί καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις, την ίδια ώρα που «σβήνει» σταδιακά η προσωπική διαφορά των παλιών συνταξιούχων, σύμφωνα με τα ΝΕΑ.

Από την επόμενη χρονιά αλλάζει ο τρόπος αύξησης των συντάξιμων μισθών που λαμβάνονται υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη και αντί για τον πληθωρισμό θα αυξάνονται με τον δείκτη μεταβολής μισθών για το σύνολο της οικονομίας.

Όσοι βγουν στη σύνταξη υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης, το 2025 θα πάρουν την αυξημένη εθνική σύνταξη στα 437 ευρώ, ενώ η ανταποδοτική σύνταξη θα έχει την αύξηση του δείκτη μισθών του 2024.

Ο νέος αυτός δείκτης θα αναπροσαρμόζει από 1/1/2025 τις συντάξιμες αποδοχές, ενώ οι συντάξιμες αποδοχές από το 2002 έως το 2024 θα αυξάνονται με βάση τον πληθωρισμό. Με τον δείκτη μισθών η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, αν ο δείκτης μισθών εμφανίσει μέση αύξηση 4% το 2024, τότε η αύξηση αυτή θα ανεβάσει κατά 4% και τις συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης όσων βγουν στη σύνταξη το 2025. Αν η αναπροσαρμογή γινόταν με τον πληθωρισμό, τότε η αύξηση των αποδοχών θα ήταν 3,5%.

Το τελικό ποσό

Παράλληλα οι σημερινοί συνταξιούχοι εκτιμάται ότι το 2025 θα πάρουν αυξήσεις με αφετηρία το 2,5%. Δικαιούχοι θα είναι περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με μικρό υπόλοιπο διαφοράς που θα το μηδενίσουν με την αύξηση. Επισημαίνεται ότι εκτός αυξήσεων, λόγω μεγαλύτερης προσωπικής διαφοράς, θα μείνουν 650.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι όμως αναμένεται να πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς όπως έγινε το 2023 και το 2024.

Το τελικό ποσοστό αύξησης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί η οικονομία μέσα στο 2024 και με το ύψος του πληθωρισμού. Με βάση τις νέες προβλέψεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα είναι 2,5% και ο πληθωρισμός 2,6%. Το άθροισμα των δύο μεγεθών (5,1%) διά του 2 βγάζει το ποσοστό αύξησης των συντάξεων για το 2025 και όπως προκύπτει κινείται γύρω στο 2,5%. Αν ένα από τα δύο ή και τα δύο παραπάνω μεγέθη αυξηθούν, τότε το μισό από την αύξηση αυτή θα περάσει στο ποσοστό αύξησης των συντάξεων.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξάλειψη οδηγείται η προσωπική διαφορά των συνταξιούχων το 2027. Εκτιμάται ότι 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι κάθε χρόνο, από το 2024 και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση.

Με τις αυξήσεις της περιόδου 2024-2027 όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, θα μειώνουν και θα σβήνουν την προσωπική διαφορά με κέρδος για την τσέπη τους.

Το 2027, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας, θα μείνουν ελάχιστοι συνταξιούχοι με μεγαλύτερο υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά (άνω των 180 ευρώ), που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Παράδειγμα αύξησης

Ασφαλισμένος που σήμερα έχει συντάξιμο μισθό 2.000 ευρώ και σκοπεύει να βγει στη σύνταξη το 2025, θα έχει αύξηση 3,5% στον συντάξιμο μισθό, ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 2.070 ευρώ. Αν έχει 40 χρόνια ασφάλισης, η ανταποδοτική σύνταξη που θα λάβει βγαίνει στα 1.035 ευρώ. Αν οι αποδοχές του αυξάνονταν με τον πληθωρισμό, που για το 2024 προβλέπεται να είναι κάτω από 3%, ο συντάξιμος μισθός θα ήταν 2.050 ευρώ και η ανταποδοτική σύνταξη 1.025 ευρώ.