«Χαράτσι» και στο ψάρεμα: Αλλάζουν όλα για όλους με το νέο νόμο

Την επαναφορά της άδειας για ερασιτεχνική αλιεία και την τήρηση ηλεκτρονικού μητρώου ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Χαράτσι» και στο ψάρεμα: Αλλάζουν όλα για όλους με το νέο νόμο

Ο νέος νόμος που θεσπίζει το Μητρώο Άδειας αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στον κλάδο της αλιείας, καθώς επιβάλλει νέες υποχρεώσεις στους ερασιτέχνες αλιείς. Η δημιουργία αυτού του μητρώου επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν πιο αποτελεσματικά την αλιευτική δραστηριότητα και να λαμβάνουν μέτρα για τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων.

Το Μητρώο Άδειας αναμένεται να καλύψει όλους τους ερασιτέχνες αλιείς και να παρέχει ένα ενιαίο σύστημα εγγραφής και παρακολούθησης της δραστηριότητάς τους. Μέσω αυτού του μητρώου, αναμένεται να επιτευχθεί μια πιο διαφανής και οργανωμένη διαχείριση της αλιευτικής δραστηριότητας.

Η ιχνηλασιμότητα αποτελεί επίσης ένα σημαντικό μέτρο για την πρόληψη της υπεραλίευσης και τη διατήρηση της βιωσιμότητας των αλιευτικών πόρων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι ερασιτέχνες αλιείς καταγράφουν τα αλιεύματά τους, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση των αλιευτικών πόρων και την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα διαχείρισης.

Με αυτά τα νέα μέτρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να βελτιώσει τον έλεγχο και τη διαχείριση της αλιευτικής δραστηριότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των θαλάσσιων πόρων και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η παρέμβαση του Θόδωρου Σκυλακάκη στο Συνέδριο “Γαλάζιοι Ορίζοντες” αναδεικνύει τη σημασία της αντιστάθμισης των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων από τις αλιευτικές δραστηριότητες. Η επισήμανσή του για την παροχή αντισταθμιστικού οφέλους σε αλιείς στις περιοχές με ανεμογεννήτριες αποτελεί ένα προηγμένο και ολιστικό προσέγγιση στη διαχείριση του περιβάλλοντος και των αλιευτικών πόρων.

Επίσης, η επαναφορά της άδειας για ερασιτεχνική αλιεία με την υιοθέτηση ενός ηλεκτρονικού μητρώου αποτελεί σημαντικό βήμα προς την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και τη μείωση της “μαύρης αγοράς” στον κλάδο. Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, επιδιώκεται η διασφάλιση της νόμιμης και βιώσιμης αλιευτικής δραστηριότητας, προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινότητας.

Επιστρέφει η άδεια ερασιτεχνικής αλιείας

«Η Ερασιτεχνική Αλιεία απαιτεί την υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών και ειδικών μέτρων διαχείρισης, αφενός ώστε να εξασφαλιστούν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα που προέρχονται από την Ερασιτεχνική Αλιεία, και αφετέρου για να προστατευθούν οι θαλάσσιοι πόροι από την υπεραλίευση», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.

Ο Γ.Γ τόνισε επίσης ότι: «Πρέπει να αναπτυχθεί και στη χώρα μας μια αειφόρος Ερασιτεχνική Αλιεία, η οποία θα κινείται μέσα σε ορθά περιβαλλοντικά πλαίσια και δεν θα προκαλεί προβλήματα σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες της αλιείας.

Τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαχρονικά έχουν θεσπιστεί αυστηροί κανόνες για την άσκηση της Ερασιτεχνικής Αλιείας, που στόχο έχουν να παρέχουν εφόδια στα κράτη- μέλη ώστε αυτά με τη σειρά τους να διασφαλίσουν ότι η ερασιτεχνική αλιεία διεξάγεται κατά τρόπο συμβατό προς τους στόχους της ΚΑΛΠ.

Σήμερα, σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου, είναι σε εξέλιξη από την αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης, για την επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας (ψάρεμα).