Τράπεζες: «Χλώμιασαν» οι πελάτες – Ξαφνικές κρατήσεις στους λογαριασμούς

Οι τράπεζες προχώρησαν σε μια ενέργεια που οδήγησε τους πελάτες τους σε μεγάλη έκπληξη καθώς έγιναν κρατήσεις σε κάθε λογαριασμό.

Τράπεζες: «Χλώμιασαν» οι πελάτες - Ξαφνικές κρατήσεις στους λογαριασμούς

Οι τράπεζες αποφάσισαν και προχώρησαν σε μια ενέργεια που οδήγησε τους πελάτες τους σε μεγάλη έκπληξη καθώς έγιναν κρατήσεις σε κάθε λογαριασμό.

Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδα από προμήθειες και ταυτόχρονα να μειώσουν το λειτουργικό κόστος από τη διατήρηση ξεχασμένων ή διπλών και τριπλών λογαριασμών χωρίς υπόλοιπα και κινήσεις.

Από εκεί και πέρα η επιβολή μιας πάγιας χρέωσης της τάξης των 0,50 ευρώ τον μήνα θα αφορά μόνο την τήρηση καταθετικών λογαριασμών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές.

Οι τράπεζες πάγωσαν τους πελάτες τους – Δείτε αναλυτικά

Πάγιο για την τήρηση τραπεζικών λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα για να κάνουν πληρωμές, μεταφορές και να έχουν κάρτα.

Με το δεδομένο ότι δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και άνοδος των εσόδων από το επιτοκιακό περιθώριο, οι τράπεζες αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδα από προμήθειες και ταυτόχρονα να μειώσουν το λειτουργικό κόστος από τη διατήρηση ξεχασμένων ή διπλών και τριπλών λογαριασμών χωρίς υπόλοιπα και κινήσεις, όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Τα Νέα.

Η επιβολή μιας πάγιας χρέωσης της τάξης των 0,50 ευρώ τον μήνα θα αφορά μόνο την τήρηση καταθετικών λογαριασμών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές, να έχουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, να μεταφέρουν κεφάλαια κ.ά.

Αντίθετα, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στους απλούς αποταμιευτικούς λογαριαμούς, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις.

Τι περιμένουν οι τράπεζες

Με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με τα Νέα, οι τράπεζες εκτιμούν ότι:

  • Θα ενισχύονται τα έσοδα από προμήθειες που ετησίως ανέρχονται γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ και αποτελούν μικρό μέρος των συνολικών λειτουργικών κερδών.
  • Θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος αδρανών ή μηδενικών και ακινήτων λογαριασμών.
  • Θα προωθήσουν τα λεγόμενα πακέτα συνδρομών
  • Περαιτέρω προώθηση του διατραπεζικού συστήματος συναλλαγών IRIS, το οποίο προσφέρει δωρεάν και άμεσες πληρωμές μέχρι 500 ευρώ την ημέρα.
  • Αναμόρφωση και απλοποίηση του τιμοκαταλόγου των χρεώσεων που θα λαμβάνει περισσότερο τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής.

Λιγότερο ελκυστικές καθίστανται σταδιακά για τους Έλληνες οι προθεσμιακές καταθέσεις άνω του ενός έτους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων στην Ελλάδα για καταθέσεις με διάρκεια έως ένα έτος διαμορφώνεται στο 1,83% ενώ στην Ευρωζώνη η μέση απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων ενός έτους διαμορφώνεται στο 3,29%.

Επιτόκια: Φθινοπωρινές αυξήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις

Ενδεικτικά το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων 1 έτους διαμορφώνεται στο 4,23% στην Εσθονία, στο 3,81% στην Ιταλία, στο 3,79% στη Γαλλία, ενώ στην Πορτογαλία διαμορφώνεται στο 3,10% και στην Ισπανία στο 2,59%. Η Ελλάδα και η Σλοβενία είναι οι μοναδικές χώρες που παρουσιάζουν αποδόσεις κάτω του 2%, με την «μεζούρα» να σταματάει στο 1,83% στην Ελλάδα και στη Σλοβενία στο 1,34%.

Τους πρώτους μήνες του 2023, οι τράπεζες αποφάσισαν να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις σε «υπομονετικούς» αποταμιευτές που αποφάσιζαν να κλείσουν τα χρήματα τους για πάνω από ένα έτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο του 2023, το επιτόκιο για ένα έτος ήταν 1,16% κατά μέσο όρο ενώ για πάνω από ένα έτος βρισκόταν στο 1,83%. Υπήρχε δηλαδή μια διαφορά της τάξεως του 0,70%.

Αντικίνητρο το χαμηλό επιτόκιο

Η εικόνα αυτή βέβαια έχει αντιστραφεί. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ η διαφορά είναι σχεδόν ελάχιστη με τις τράπεζες να θέλουν, όπως φαίνεται, να αποθαρρύνουν το «κλείσιμο» χρημάτων για μεγάλες περιόδους πάνω από ένα έτος. Οι διαφορές στα επιτόκια προθεσμιακών έως ένα έτος με αυτά των προθεσμιακών για πάνω από ένα έτος είναι ελάχιστες και ουσιαστικά λειτουργούν αποτρεπτικά ώστε να «κλειδώσει» κάποιος χρήματά του για πάνω από ένα έτος.

Ωστόσο, εκτιμάται πως καθώς βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων ενδέχεται οι καταθέτες να μην βρίσκουν ούτε το σημερινό επιτόκιο. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος ευκαιρία να κλείσει κάποιος τα χρήματα του για δύο χρόνια πριν οι τράπεζες «βάλουν στον πάγο» τα προϊόντα αυτά.

Τα οποία την προηγούμενη χρονιά έγιναν ανάρπαστα καθώς μόνο το περσινό Μάρτιο συγκέντρωσαν 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποιες τράπεζες προσφέρουν προθεσμιακές άνω του ενός έτους

Οι μόνες τράπεζες που προσφέρουν ακόμη προθεσμιακές καταθέσεις άνω του ενός έτους είναι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Η Εθνική προσφέρει προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 15 μηνών, με επιτόκιο έως 2,75%, έχει αυξητικά κλιμακούμενη απόδοση ανά τρίμηνο που φθάνει το τελευταίο 3μηνο έως 2,75%. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 10.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, για προθεσμίες διάρκειας 12 μηνών προσφέρει επιτόκιο 1,7% για ποσά από 60.000 ευρώ και άνω, 1,5% για ποσά έως 60.000 ευρώ.

Η Alpha Bank ήταν από τις πρώτες που λάνσαρε ξανά τις πιο μακρινές προθεσμιακές καταθέσεις και συγκεκριμένα το «Alpha Πρόοδος Plus» με τη διάρκεια του συγκεκριμένου προϊόντος να φθάνει πέρυσι τους 24 μήνες.

Πλέον, η διάρκεια έχει περιοριστεί στους 12 μήνες με το επιτόκιο να φθάνει το 4ο τρίμηνο στο 2% και το μεσοσταθμικό επιτόκιο να είναι της τάξεως του 1,25%. Η Εurobank πάλι είναι η μοναδική τράπεζα που διαθέτει ακόμη 24μηνη κατάθεση για ποσά από 10.000 ευρώ και πάνω, το επιτόκιο που προσφέρει είναι κλιμακούμενο και φθάνει το 2,5% με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,75%.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει μόνο προϊόντα με μέγιστη διάρκεια τους 12 μήνες. Σε αντίστοιχη κατάθεση με κλιμακούμενο επιτόκιο, το μεσοσταθμικό επιτόκιο για μια κατάθεση από 100,001€, διαμορφώνεται στο 1,30%.«Κλείσιμο της ψαλίδας για προθεσμιακές άνω του ενός έτους και κάτω του ενός έτους.