Χρεωνόμαστε σε κάθε συναλλαγή – Πόσα χρήματα παίρνουν οι κάρτες

Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά δίνουμε λεφτά στις κάρτες μετά από κάθε συναλλαγή μας.

Χρεωνόμαστε σε κάθε συναλλαγή - Πόσα χρήματα παίρνουν οι κάρτες

Πληρώνουμε σχεδόν τα πάντα πλέον, ενώ υπάρχουν και κρυφές χρεώσεις που δεν φαίνονται.

Κάτι τέτοιο γίνεται με τις κάρτες που νομίζουμε ότι γίνεται δωρεάν η κάθε συναλλαγή με το κατάστημα.

Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά διαφορετική. Τι γίνεται με κάθε χρήση της κάρτας μας;

Πως χρεωνόμαστε με τις κάρτες στις συναλλαγές

Όπως προκύπτει, ο έμπορος βάζει το κόστος της κάρτας στο προϊόν. Οπότε στο τέλος το πληρώνει ο πελάτης…

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η χρήση της κάρτας είναι ο πιο ακριβός τρόπος συναλλαγής στον ηλεκτρονικό κόσμο σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο ανταγωνιστή τους που είναι οι απευθείας πληρωμές μέσω λογαριασμών (account to account) και μάλιστα με τη μορφή άμεσης πληρωμής, δηλαδή τα instant payments.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά μέρη του κόσμου εκτός Ευρώπης, η χρήση της κάρτας έχει πλέον ευθέως κόστος για τον καταναλωτή. Στην Κίνα η ανάδειξη των δύο μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών (Alipay, Wechat) και η εξέλιξή τους σε SuperApps έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με την απέχθεια των Κινέζων εμπόρων στη χρήση καρτών λόγω του κόστους. Ετσι προέκυψαν λύσεις όπως τα QR codes.

Για αυτό και η Κομισιόν θεσμοθέτησε τις άμεσες πληρωμές που προωθούνται ως το αντίπαλο δέος της χρήσης κάρτας. Στη χώρα μας που δεν υπάρχει ένα εθνικό σχήμα καρτών όπως το Girocard στη Γερμανία ή το Carte Bancaire στη Γαλλία (και τα οποία επιτρέπουν συναλλαγές εντός της χώρας, χωρίς τους διεθνείς μεσάζοντες), οι τράπεζες προωθούν τις πληρωμές μέσω λογαριασμού με τη χρήση του IRIS.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να δώσει ο Χατζηδάκης ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών ώστε η υποχρεωτικότητα των POS να μην γυρίσει μπούμερανγκ.

Ποιοι είναι οι… μεσάζοντες στη συναλλαγή

Τα είδη των προμηθειών:

  • Η πρώτη προμήθεια είναι από τις Visa, Mastercard και Amex, ονομάζεται scheme fee και ποικίλει ανάλογα με την κάρτα, αν είναι πιστωτική, προπληρωμένη ή εταιρική.
  • Η δεύτερη προμήθεια είναι από την τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα, τον issuer.
  • Η τρίτη προμήθεια είναι ο acquirer ο διαxειριστής του pos. Ως διαχειριστής των POS, ο acquirer συνάπτει τη συμφωνία με τον έμπορο, συμφωνώντας μια προμήθεια η οποία είναι τελική και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω κόστη και για τους δύο προηγούμενους εμπλεκομένους. Έτσι, εάν η προμήθεια είναι π.χ. 1%, αποδίδει στην τράπεζα – εκδότη της κάρτας την προμήθεια που της αναλογεί και στο σύστημα πληρωμών την προμήθεια που ορίζει.

Οι τέσσερις μεγάλοι πολυεθνικοί πάροχοι που έχουν αγοράσει το σύστημα αποδοχής καρτών από τις τράπεζες είναι στο τραπέζι των συνομιλιών με το ΥΠΟΙΚ, καθώς καθορίζουν ένα σημαντικό μέρος της τελικής προμήθειας που πληρώνουν οι έμποροι και όλοι οι επαγγελματίες που πρέπει υποχρεωτικά πλέον να μπορούν να δέχονται συναλλαγές με κάρτες.

Πόσο χρεώνει η κάθε τράπεζα στη συναλλαγή

Τράπεζα Πειραιώς: Η προμήθεια σε κάθε συναλλαγή με την Τράπεζα Πειραιώς κυμαίνεται από 0,80% έως 1%, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει η επιχείρηση, ενώ σχετικά με το IRIS Payments, η χρέωση της τράπεζας μπορεί να φτάσει έως τα 5 ευρώ το μέγιστο.

Εθνική Τράπεζα: Στην Εθνική τράπεζα, η προμήθεια ανά συναλλαγή με την χρήση του POS φτάνει έως το 1% και στο IRIS Payments η χρέωση κυμαίνεται από 0,20 έως 0,50 ευρώ.

Eurobank: Εάν η επιχείρηση προμηθευτεί το POS από την Eurobank, η προμήθεια σε κάθε συναλλαγή φτάνει το 1,25%.

Alpha Bank: Το κόστος της προμήθειας ανά συναλλαγή στην Alpha Bank είναι στο 0,70%, ενώ αναφορικά με το IRIS Payments, στα ηλεκτρονικά κανάλια είναι δωρεάν και σε ελάχιστες περιπτώσεις η χρέωση μπορεί να είναι από 0,20 ευρώ έως 0,50 ευρώ.

Σημειώνεται πως η τιμολόγηση μπορεί να διαμορφώνεται βάσει του κλάδου δραστηριότητας, τύπου κάρτας και κατόπιν συμφωνίας με την επιχείρηση.