«Χρυσά» Χριστούγεννα οι συνταξιούχοι – Θα πληρωθούν τρεις φορές

Οι συνταξιούχοι αναμένται σε λίγες ημέρες να πάνε για πληρωμές για τρεις φορές. Δείτε αναλυτικά όσα θα λάβετε...

«Χρυσά» Χριστούγεννα οι συνταξιούχοι - Θα πληρωθούν τρεις φορές

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν πληρωμή τρεις φορές τον Δεκέμβριο, με την πρώτη πληρωμή να αφορά τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Ανάσα για συνταξιούχους καθώς θα πληρωθούν τρεις φορές μέσα στον Δεκέμβριο.

Η πρώτη πληρωμή στους δικαιούχους θα είναι για τις συντάξεις Ιανουαρίου.

Η δεύτερη για συνταξιούχους θα είναι για το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Η τρίτη πληρωμή αφορά το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές:

  1. Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
  2. Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Όμως οι πληρωμές συνεχίζονται στους δικαιούχους καθώς την Πέμπτη στις 21 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους 100 – 200 ευρώ σε 750.000 συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα λάβουν τις αυξήσεις εξαιτίας προσωπικής διαφοράς.

Επίσης, πριν την Πρωτοχρονιά (πριν τις 31/12/2023), ενδεχομένως ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα πληρωθεί και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 150 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 700 ευρώ που θα πάρουν την αύξηση 3% αλλά όχι το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Νέο ασφαλιστικό: «Μποναμάς» 385 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους και ανέργους

Παροχές ύψους 385 εκατ. ευρώ έχουν οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού της οποίες θα μοιραστούν ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, ακόμη και υπάλληλοι που επισπεύδουν τις εκκρεμείς συντάξεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η κοστολόγηση των ρυθμίσεων επιφέρει αύξηση δαπανών που κατανέμονται ως εξής:

1 Ετήσια δαπάνη ύψους 146,5 εκατ. ευρώ από τη χορήγηση εφεξής του τμήματος της σύνταξης (30%) το οποίο σήμερα παρακρατείται από τους συνταξιούχους που απασχολούνται. Ταυτόχρονα εκτιμάται ετήσια αύξηση εσόδων ύψους 51 εκατ. ευρώ περίπου από τη θέσπιση ειδικού πόρου υπέρ του e-ΕΦΚΑ που θα καταβάλλουν οι συνταξιούχοι που δηλώνουν ότι απασχολούνται.

2 Εφάπαξ δαπάνη 104,8 εκατ. ευρώ από τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ.

3 Ετήσια δαπάνη της ΔΥΠΑ ποσού 43,3 εκατ. ευρώ περίπου από τη θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας διάρκειας 9 μηνών για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες και όλες τις μισθωτές ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ που είναι εργαζόμενες με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή ως έμμισθες δικηγόροι.

4 Ετήσια δαπάνη ύψους 100,7 εκατ. ευρώ από την καταβολή συντάξεων σε ασφαλισμένους οφειλέτες (με χρέη έως 30.000€) η οποία αντισταθμίζεται κατά 34,2 εκατ. ευρώ περίπου από την παρακράτηση των οφειλόμενων εισφορών.

5 Δαπάνη της ΔΥΠΑ από τη μη αναστολή του επιδόματος ανεργίας στους απασχολούμενους με 12ήμερη απασχόληση ανά μήνα.

6 Αύξηση δαπάνης από την αύξηση δικαιούχων προς ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα λόγω του μη συνυπολογισμού άλλων παροχών στο δηλούμενο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την εγγυημένη μηνιαία ενίσχυσή τους.

7 Ετήσια δαπάνη από την αναδρομική αύξηση συντάξεων σε τραπεζικούς συνταξιούχους του πρώην ΕΤΑΤ. Η δαπάνη εκτιμάται στα 2,4 εκατ. ευρώ για το 2023 και στις 960.000 ευρώ περίπου για το 2024.