Χρυσές λίρες: Έγινε το απίθανο – Ασύλληπτο αυτό που συνέβη

Για μία ακόμα φορά ο χρυσός φαίνεται να αποδεικνύει τον ρόλο του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει τους επόμενους μήνες το ορόσημο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Χρυσές λίρες: Έγινε το απίθανο - Ασύλληπτο αυτό που συνέβη

Η αξία πώλησης της χρυσής λίρας Αγγλίας παλαιάς κοπής ανέβηκε σε υψηλό 16 ετών, στα 613,42 ευρώ. Και στα 509,17 ευρώ την τιμή αγοράς, που η ίδια η κεντρική τράπεζα της χώρας προσφέρει σε όσους προχωρούν σε ρευστοποιήσεις

Σε υψηλό όλων των εποχών η τιμή της χρυσής λίρας, που έφτασε σε κάτι λιγότερο από τα 600 ευρώ! Ειδικότερα, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών της Τράπεζας της Ελλάδας, η αξία πώλησης της χρυσής λίρας Αγγλίας παλαιάς κοπής ανέβηκε χθες σε υψηλό 16 ετών, στα 592,11 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πίσω από την άνοδο της τιμής της χρυσής λίρας βρίσκεται η, επίσης, σημαντική άνοδος της τιμής του χρυσού που «άγγιξε» τα 2.259,60 δολάρια ανά ουγγιά. Το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου δε, ενισχύθηκε κατά 1,88%, στα 2,280,40 δολάρια ανά ουγγιά, που αποτελεί νέα ιστορικό υψηλό.

Το ράλι που πραγματοποιεί ο χρυσός, οφείλεται στην  ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών που αποσταθεροποιεί εκ νέου την περιοχή της Μέσης Ανατολής, στρέφοντας τους επενδυτές στα ασφαλή «καταφύγια», ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και το πολύτιμο μέταλλο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, πίσω από την ραγδαία άνοδο της χρυσής λίρας βρίσκεται η μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να στέλνουν πολλούς επενδυτές στο παραδοσιακό καταφύγιο του χρυσού που παραδοσιακά είναι και η πιο ασφαλής επένδυση.

Για  παράδειγμα αν κάποιος έχει τοποθετήσει 10.000€ σε χρυσές λίρες φαίνεται να κερδίζει για την περίοδο Δεκέμβριο του 2023 με Απρίλιο του 2024 το ποσό των 1.801€.

Στον αντίποδα κάποιος που περίμενε μήπως πέσουν οι τιμές θα δώσει 1801 ευρώ παραπάνω για να αγοράσει την ίδια ποσότητα με αυτόν που τις αγόρασε το 2023.

Το «in.gr» σημειώνει: «Το ράλι του χρυσού έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα, όπου πολλά νοικοκυριά έχουν στα σεντούκια τους χρυσές λίρες Αγγλίας, η αξία των οποίων ανεβαίνει η πέφτει ανάλογα με την πορεία των τιμών του πολύτιμου μετάλλου».

Σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο»: «Το τέταρτο τρίμηνο 2023, οι ιδιώτες αγόρασαν από την κεντρική τράπεζα μόλις 2.336 χρυσές λίρες, παρά τα συνεχόμενα ρεκόρ του χρυσού, ενώ πούλησαν προς την TτΕ 10.046 χρυσές λίρες.

Ενδιαφέρον έχει και το χρονικό των ρευστοποιήσεων. Το 2010 η Τράπεζα της Ελλάδος αγόρασε 195.383 τεμάχια. Το 2011 περί τις 122.686 χρυσές λίρες. Το 2012 ρευστοποιήθηκαν 101.57 χρυσές λίρες, το 2013 υπήρξε αύξηση στις 105.263 χρυσές λίρες και το 2014 η ΤτΕ αγόρασε 109.563 χρυσές λίρες. Το δύσκολο από πολλές απόψεις 2015, όπου η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική οικονομία χτύπησε κόκκινο, οι Έλληνες ρευστοποίησαν 61.518 χρυσές λίρες. Το 2020 πουλήθηκαν προς την ΤτΕ 86.584 τεμάχια και το 2019 περί τις 99.744. Το 2020 ο αριθμός έπεσε στα 86.584 τεμάχια, ενώ το 2021 σχεδόν οι μισές με 45.588 τεμάχια. Το 2022 ρευστοποιήθηκαν 52.241 χρυσές λίρες και το 2023 39.435 τεμάχια.

Ποια είναι η καλύτερη επενδυτική πρόταση

Με πάνω από 200 χρόνια ιστορίας ο υποψήφιος επενδυτής δε θα ξέρει ποια να διαλέξει. Η αξία της χρυσής λίρας Αγγλίας διαμορφώνεται προφανώς από την τιμή χρυσού και από την περιεκτικότητα του νομίσματος σε χρυσό.

Αυτή είναι η μία παράμετρος που ορίζει την αξία του νομίσματος. Η άλλη παράμετρος έχει να κάνει με την σπανιότητά του. Για παράδειγμα υπάρχουν μόνο 10 νομίσματα, που αναπαριστούν τον Βασιλιά Γεώργιο ΙΙΙ του 1819.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της σπανιότητάς του οι τιμές του φτάνουν στα ύψη, ακόμη κι αν δεν έχουν συντηρηθεί καλά και δεν είναι σε καλή κατάσταση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι ένα εξαίρετο δείγμα αυτού του νομίσματος πωλήθηκε σε δημοπρασία στο υπέρογκο ποσό των 186.000£.

Το πιο πολύτιμο νόμισμα, που έχει πωληθεί ως τώρα σε δημοπρασία, ήταν ένα μοναδικό- δοκιμαστικό- νόμισμα που κόπηκε επί βασιλείας Εδουάρδου VIII λίγο πριν την παραίτησή του, στο αστρονομικό ποσό των 1.000.000£.

Τα πιστοποιητικά προσθέτουν αξία

Αν κάποιος νομίζει, ότι μπορεί να ορίσει την αξία μιας λίρας Αγγλίας απλώς αναζητώντας στο διαδίκτυο «χρυσός τιμή», ώστε να την υπολογίσει σε συνάρτηση με την περιεκτικότητα του νομίσματος σε χρυσό, είναι γελασμένος. Εκτός όλων των προαναφερθέντων παραμέτρων, υπάρχουν και τα πιστοποιητικά γνησιότητας, που προσθέτουν κύρος και συλλεκτική αξία στο νόμισμα.

Μάλιστα όχι απλώς ανεβάζουν την τιμή του νομίσματος, αλλά και τα ίδια τα πιστοποιητικά έχουν συλλεκτική αξία και για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του κοινού τα νομισματοκοπεία ξεκίνησαν να τα τυπώνουν με δικά τους δικαιώματα, σε περιορισμένες ειδικές εκδόσεις και κάποιες φορές διπλοτυπωμένα προκειμένου να πετύχουν ένα πιο ιδιαίτερο και καλύτερο από το συνηθισμένο τελείωμα.

Όπως και οι μετοχές έτσι και η τιμή λίρας πέφτει και ανεβαίνει. Παρόλα αυτά και εν αντιθέσει με άλλα επενδυτικά προϊόντα όπως τα κρυπτονομίσματα, το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι διατηρούν μια πραγματική και μόνιμη αξία. Ιστορικά οι χρυσές λίρες Αγγλίας διατηρούν την κραταιά επενδυτική τους αξία, όποιες και αν είναι εκάστοτε παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

Για να είναι σε θέση εκάστοτε ενδιαφερόμενος να επενδύσει στη νομισματική και συλλεκτική αξία είτε θα πρέπει να ψάχνει και να ενημερώνεται διαρκώς για τα διαθέσιμα νομίσματα ή απλώς να απευθυνθεί σε ειδικούς, ώστε να τον κατευθύνουν ανάλογα.