Χρυσός: Αδιανόητο θρίλερ με αυτό που συμβαίνει – Γράφει… ιστορία

Ο χρυσός είναι κάτι πολύτιμο στη γη, ωστόσο αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι ένα αδιανοήτο θρίλερ και γράφει ιστορία.

Χρυσός: Αδιανόητο θρίλερ με αυτό που συμβαίνει - Γράφει... ιστορία

Ο χρυσός είναι κάτι πολύτιμο στη γη που θέλει να έχει στην κατοχή του αρκετός κόσμος, ωστόσο αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι ένα αδιανοήτο θρίλερ και γράφει ιστορία.

Πιο συγκεκριμένα η τιμή του χρυσού έχει εκτιναχθεί κατά 7% τις τελευταία εβδομάδα, κάνοντας τους μακροχρόνιους αναλυτές της αγοράς να προσπαθούν να εξηγήσουν ένα από τα πιο περίεργα ράλι του κίτρινου μετάλλου.

Από εκεί και πέρα η ξαφνική κίνηση της τιμής οδήγησε το περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο πάνω από το προηγούμενο υψηλό που κατέγραψε Δεκέμβριο, φτάνοντας σχεδόν τα 2.195 δολάρια ανά ουγγιά την προηγούμενη Παρασκευή.

Ο χρύσος και τα αδιανόητα πράγματα που γράφουν ιστορία – Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες

Οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών.

Η τιμή του χρυσού έχει εκτιναχθεί κατά 7% τις τελευταία εβδομάδα, κάνοντας τους μακροχρόνιους αναλυτές της αγοράς να προσπαθούν να εξηγήσουν ένα από τα πιο περίεργα ράλι του κίτρινου μετάλλου.

Η ξαφνική κίνηση της τιμής οδήγησε το περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο πάνω από το προηγούμενο υψηλό που κατέγραψε Δεκέμβριο, φτάνοντας σχεδόν τα 2.195 δολάρια ανά ουγγιά την προηγούμενη Παρασκευή.

Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν την κίνηση στις αυξανόμενες προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ, γεγονός που θα καθιστούσε το πολύτιμο μέταλλο πιο ελκυστικό.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι κανένας από τους παράγοντες που οδήγησαν την άνοδο του χρυσού τους τελευταίους 16 μήνες δεν είναι ο πιθανός καταλύτης για αυτό το πρόσφατο ράλι. Αυτά περιλαμβάνουν αγορές ρεκόρ από τις κεντρικές τράπεζες, κινεζικά νοικοκυριά που αναζητούν καταφύγια για τα χρήματά τους ή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Ήταν το πιο ήσυχο, πιο συγκεχυμένο ράλι», δήλωσε ο Nicky Shiels, αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στο MKS Pamp.

«Η άνοδος από τα 2.000 δολ. τον περασμένο μήνα σε πάνω από 2.150 δολ. τις προηγούμενες ημέρες, είναι κάτι που δεν εξηγείται με τη λογική», ανέφερε ο Shiels. Το τρέχον ράλι ξεκίνησε όταν τα στοιχεία της αμερικανικής μεταποίησης στις αρχές του μήνα έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση, ενισχύοντας την πεποίθηση των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο. Ωστόσο, το μέγεθος των κινήσεων στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο δεν φαίνεται να δικαιολογεί πλήρως το ράλι του χρυσού, λένε οι αναλυτές.

Η ευαίσθητη ως προς το επιτόκιο απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου έχει υποχωρήσει 0,12 ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές Μαρτίου στο 4,5%, πολύ υψηλότερα από το χαμηλό του Ιανουαρίου στο 4,12%, ενώ το δολάριο εξακολουθεί να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα έναντι καλαθιού έξι νομισμάτων από ό,τι ήταν στην αρχή της χρονιάς.

Η Rhona O’Connell, αναλύτρια στη χρηματιστηριακή εταιρεία εμπορευμάτων StoneX, επεσήμανε ότι πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την υψηλή τιμή του χρυσού, όπως του ότι η Κίνα που πρόσφατα σκλήρυνε τη ρητορική της για την Ταϊβάν, οι τραπεζικές εντάσεις στις ΗΠΑ και οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε πολλές χώρες φέτος. Ωστόσο, η Rhona O’Connell ξεκαθάρισε ότι κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν ήταν πίσω από την ανοδική κίνηση του χρυσού την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο ή απτό στο οποίο μπορούμε να αποδώσουμε το ράλι, εκτός από τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Fed», είπε η O’Connell. Η έλλειψη άμεσα διαθέσιμων στοιχείων για τις ροές στην αγορά οδήγησε σε πληροφορίες ότι οι εξωχρηματιστηριακές αγορές από μυστικούς αγοραστές χρυσού, οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν είναι υπεύθυνες για το ράλι στην τιμή του χρυσού.

Ο Bernard Dahdah, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στη γαλλική τράπεζα Natixis, είπε ότι οι μέτριες πρόσφατες κινήσεις στο δολάριο και στα ομόλογα και οι συνεχιζόμενες εκροές για τα ETF έχουν καταστήσει δύσκολο στο να εξηγηθεί το ράλι του χρυσού. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το ράλι της αγοράς χρυσού είναι ένα σύμπτωμα των επενδυτών που στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων. «Δεν είναι δεδομένο ότι η Fed πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο Carsten Menke, επικεφαλής έρευνας επόμενης γενιάς στην Julius Baer. Αλλά δεν πιστεύουν οι τιμές του χρυσού οδεύουν προς πτώση.

Οι τιμές εξακολουθούν να είναι αρκετά χαμηλότερες από το ρεκόρ των 3.000 δολάρια ανά ουγγιά που σημειώθηκε το 1980, οπότε είναι πιθανό το πολύτιμο μέταλλο να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.