Δεν θα δοθεί το «Δώρο Πάσχα» για το 2024 – Τί ανακοινώθηκε

Οριστικό τέλος στα σενάρια για «το Δώρο Πάσχα» σε ευάλωτα νοικοκυριά έβαλε ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στις 12/3 στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Δεν θα δοθεί το «Δώρο Πάσχα» για το 2024 - Τί ανακοινώθηκε

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως αναζήτησε τα κονδύλια που θα έδιναν δημοσιονομικά περιθώρια για το «Δώρο Πάσχα», ωστόσο αυτά δεν βρέθηκαν τελικά.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια αυτή τη στιγμή είναι δύσκολα και έτσι είναι  δεδομένο ότι φέτος δεν θα δοθεί το έκτακτο δώρο Πάσχα στους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όχι δεν θα υπάρξει. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε τομείς όπως τους γιατρούς που θέλουμε να ενισχύσουμε. Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τους πιο ευάλωτους, θα το κάνουμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού και απολογιστικά στο τέλος του χρόνου. Θα ήταν πολύ εύκολο να πω ότι έρχονται εκλογές θα δώσω χρήματα. Δεν νομίζω ότι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν πολιτικό αποτέλεσμα».

Τί είχε πει ο Κωστής Χατζηδάκης για την έκτακτη ενίσχυση το Πάσχα

Κατηγορηματικός για το «Δώρο Πάσχα» και την πιθανότητα καταβολής του ήταν και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα. «Δώσαμε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Για τον ορατό ορίζοντα δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από πλευράς εκτέλεσης του προϋπολογισμού, εσόδων και δαπανών», είχε πει.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε σούπερ μάρκετ στη Λένορμαν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης βάλει φρένο στα σενάρια για έκτακτο επίδομα Πάσχα 2024.

Γιατί έπεσε «ταφόπλακα» στο «Δώρο Πάσχα»

Σύμφωνα  με το OPEN οι λόγοι που δεν θα δοθεί τελικά το «Δώρο Πάσχα» στους δικαιούχους είναι δύο:

Η ανάπτυξη του 2023 που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν βασικός παράγοντας. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη 2% για τη ελληνική οικονομία αποτελεί νούμερο κάτω από τον πήχη του προϋπολογισμού, μιας και η εκτίμηση ήταν 2,4%.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε εξαγγελίες και έχει δεσμεύσει δημοσιονομικό χώρο για έκτακτες δαπάνες ύψους 200 εκατ. ευρώ. Δαπάνες που δεν είχαν υπολογιστεί τον Νοέμβριο όταν και κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του έτους.

Αυτές οι έκτακτες δαπάνες αφορούν την έκτακτη ενίσχυση επιδόματος γέννησης, αναδρομικά από το 2023, για 75.000 οικογένειες και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες. Μέτρο που κλείδωσε τώρα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και η προκαταβολή 50% θα δοθεί έως τις 5 Απριλίου.

Έτσι όσοι περίμεναν χρήματα το Πάσχα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς δεν αποκλείεται εκεί ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε νέες εξαγγελίες. Μάλιστα, οι όποιες παροχές είναι πιθανό να δοθούν στους δικαιούχους τα Χριστούγεννα.

Το 2023 είχε δοθεί «Δώρο Πάσχα» σε συνταξιούχος που δεν είχαν δει αύξηση

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το Πάσχα είχε δοθεί μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Αντίθετα, τα Χριστούγεννα του 2023 δόθηκε «επιταγή ακρίβειας» – που ονομάστηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης- σε περισσότερες ομάδες και συγκεκριμένα:

  • Από 175 ευρώ έως 1.400 ευρώ έλαβαν οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 1.055.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος έλαβαν 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος.
  • Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ έλαβαν 225.000 δικαιούχοι λοιπών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ.