Διπλή πληρωμή για συνταξιούχους μαζί με τις συντάξεις Ιουνίου 2024

Να σημειώσουμε ότι για τους συνταξιούχους της χώρας μας έρχεται διπλή πληρωμή για τις συντάξεις του Ιουνίου 2024.

Διπλή πληρωμή για συνταξιούχους μαζί με τις συντάξεις Ιουνίου 2024

Όσον αφορά τις συντάξεις να ενημερώσουμε πως έρχεται διπλή πληρωμή για τους συνταξιούχους μαζί με εκείνες του Ιουνίου 2024. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες στο παρακάτω κείμενο.

Από εκεί και πέρα οι πληρωμές προγραμματίστηκαν να πραγματοποιηθούν την επόμενη Πέμπτη, 30 Μαΐου, μαζί με τις καταβολές των συντάξεων του μηνός Ιουνίου.

Τέλος, σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, ο ΕΦΚΑ πρόκειται να χορηγήσει αυξήσεις στις προσυνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλονται σε δικαιούχους – τραπεζοϋπαλλήλους του τέως ΕΤΑΤ.

Διπλή πληρωμή για τους συνταξιούχους όσον αφορά τις συντάξεις – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Οι πληρωμές προγραμματίστηκαν να πραγματοποιηθούν την επόμενη Πέμπτη, 30 Μαΐου, μαζί με τις καταβολές των συντάξεων του μηνός Ιουνίου.

Έρχεται διπλή πληρωμή για συνταξιούχους μαζί με τις συντάξεις Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, ο ΕΦΚΑ πρόκειται να χορηγήσει αυξήσεις στις προσυνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλονται σε δικαιούχους – τραπεζοϋπαλλήλους του τέως ΕΤΑΤ (Εθνική Τράπεζα – ΤΕΑΠΕΤΕ, πρώην Τράπεζα Πίστεως – ΤΑΠΤΠ – ΛΑΚ), για τη διετία 2023 – 2024.

Με βάση υπολογισμού το 50% του συνολικού ποσού της προσυνταξιοδοτικής παροχής, έγινε γνωστό από τον ΕΦΚΑ ότι θα δοθούν αυξήσεις 7,75% για πέρσι και 3% για φέτος, ίσες δηλαδή με εκείνες που δόθηκαν ήδη στους υπόλοιπους συνταξιούχους. Οι πληρωμές προγραμματίστηκαν να πραγματοποιηθούν την επόμενη Πέμπτη, 30 Μαΐου, μαζί με τις καταβολές των συντάξεων του μηνός Ιουνίου.

Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις αφορούν προγενέστερη χρονική περίοδο, οι δικαιούχοι θα λάβουν και τα όποια αναδρομικά προκύψουν. Συνολικά, η διοίκηση του Φορέα γνωστοποίησε ότι θα καταβληθεί ποσό 2.311.204 ευρώ για 5.915 δικαιούχους που θα λάβουν τις αυξήσεις του 2023, ενώ για το 2024, οι δικαιούχοι είναι 5.732 και το ποσό που θα τους χορηγηθεί ανέρχεται σε 1.326.606 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι ειδικά στους δικαιούχους, οι οποίοι έλαβαν την προσυνταξιοδοτική παροχή έως 31/12/2006 από το τέως ΤΕΑΠΕΤΕ (260 άτομα), η ανωτέρω αύξηση θα χορηγηθεί ένα μήνα αργότερα, δηλαδή με την πληρωμή των προσυνταξιοδοτικών παροχών μηνός του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου.

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Ιουνίου

Κύριες συντάξεις
ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ:

Τρίτη 28 Μαΐου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
Κατάθεση: Απόγευμα Δευτέρας 27/5

ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΤΕ, ΝΑΤ, ΔΕΗ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ:

Πέμπτη 30 Μαΐου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
Κατάθεση: Απόγευμα Τετάρτης 29/5

Επικουρικές συντάξεις
Μισθωτοί (Ιδιωτικού τομέα) & Μη μισθωτοί

Τρίτη 28 Μαΐου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
Κατάθεση: Απόγευμα Δευτέρας 27/5

Μισθωτοί Δημοσίου
Πέμπτη 30 Μαΐου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
Κατάθεση: Απόγευμα Τετάρτης 29/5

Τέλος Μαΐου αναμένεται να πληρωθούν αυξήσεις και αναδρομικά 12.000 συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι λόγω του επανυπολογισμού στις συντάξεις.

Τα ποσά που θα δοθούν σε αυτήν την ομάδα εκτιμάται ότι φτάνουν τα 15.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και τα 50.000 ευρώ.

Τα ποσά αυτά των αναδρομικών είναι προ φορολογίας, εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και εισφοράς αλληλεγγύης. Συνολικά, οι κρατήσεις ανέρχονται στο 20% έως 26%.

Αυτές οι κατηγορίες αφορούν τουλάχιστον 40.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επανυπολογισμοί των συντάξεών τους, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ελλιπών στοιχείων από τα Ταμεία.

Πληρωμές για συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση

Επιπλέον, προβλέπονται νέες πληρωμές για περιπτώσεις που θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολες, όπως αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση. Σε ορισμένα Ταμεία, υπάρχουν ασάφειες σχετικά με τα χρόνια ασφάλισης, και άρα οι επανυπολογισμοί καθυστερούν, καθώς κάθε περίπτωση διερευνάται ξεχωριστά.

Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί του Δημοσίου, δικαστές, συνταξιούχοι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου ο επανυπολογισμός αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της σύνταξής τους λόγω των επιπλέον εισφορών που καταβλήθηκαν, καθώς και συνταξιούχοι που προέρχονται από πρώην Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ), όπου ο επανυπολογισμός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπλέον εισφορές που καταβλήθηκαν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν ποσά που φτάνουν έως και 15.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τα 50.000 ευρώ. Αυτά τα ποσά αφορούν τα αναδρομικά πριν από την παρακράτηση φόρου 20%, εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, καθώς και τυχόν εισφορές αλληλεγγύης.

Ποιοι θα πάρουν περισσότερα αναδρομικά

Συγκεκριμένα, περισσότερα αναδρομικά αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι που εργάστηκαν για 36-40 έτη, διότι ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά, με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Οι επανυπολογισμοί γίνονται σε νέες συντάξεις για εργαζόμενους με 30 έτη ασφάλισης και άνω από τις 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019. Για παλαιότερες συντάξεις, εφαρμόζονται σε εκείνους που αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και τις 12/5/2016.

Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν αμέσως την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, ενώ οι παλαιοί θα λάβουν αύξηση μόνον εάν η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη είναι μεγαλύτερη από εκείνη που προέκυψε από τον πρώτο επανυπολογισμό με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Επιπλέον, οι επανυπολογισμοί για τις συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση είναι ακόμη πιο πολύπλοκοι, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά δεν υπάρχουν ενημερωτικά έγγραφα που να εξηγούν τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης του εκλιπόντος συζύγου. Αυτές οι εκκρεμείς επανυπολογισμούς περιλαμβάνουν επίσης συνταξιούχους από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, και το Δημόσιο που δεν έχουν λάβει τις δικαιούμενες αυξήσεις λόγω των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Αυτοί οι συνταξιούχοι περιλαμβάνουν εκείνους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, καθώς και εργαζόμενους που συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Τι θα γίνει με δώρα και επιδόματα

Παράλληλα, αναμένεται να δοθούν αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους, τα οποία φτάνουν έως και 4.000 ευρώ. Αυτά τα αναδρομικά αφορούν τόσο δώρα όσο και το επίδομα αδείας για την περίοδο 2013-2018 και θα δοθούν στην περίπτωση που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο εκδώσει θετική απόφαση για τους απόμαχους της δουλειάς.

Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2024 και αναμένεται η σχετική απόφαση μέχρι το καλοκαίρι. Μια θετική απόφαση από το ΑΕΔ θα επαναβεβαιώσει τις τρεις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) των ετών 2015, 2019 και 2021. Με αυτές τις αποφάσεις κρίθηκε ότι οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα σε επιστροφές από τις περικοπές που υπέστησαν κατά το 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα δώρα.

Συντάξεις Ιουνίου: Πότε η πληρωμή

Οι πληρωμές για τις συντάξεις Ιουνίου ακολουθούν το συνήθη διαχωρισμό μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής στις συντάξεις Ιουνίου:

Την 28η Μαΐου 2024 (Τρίτη), θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), καθώς και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά (σύμφωνα με το ν. 4387/2016). Επίσης, θα καταβληθούν όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (τόσο μη μισθωτών όσο και μισθωτών).

Την 30ή Μαΐου 2024 (Πέμπτη), θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.λπ.), καθώς και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντάξεις φαίνονται στους λογαριασμούς από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.

Δηλαδή από Δευτέρα 27 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές σε μη μισθωτούς (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), και από Τετάρτη 29 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για μισθωτούς (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.λπ).