Δίπλωμα οδήγησης: Μεγάλη αλλαγή! Ποιοι πρέπει να δώσουν 2η φορά

Το δίπλωμα οδήγησης μπορεί αρκετοί οδηγοί να το έχουν βγάλει και να είναι νόμιμοι, ώστε να οδηγούν τ’ αυτοκίνητό τους, ωστόσο η Κομισιόν και η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κρύβουν εκπλήξεις στον τρόπο λειτουργίας από εδώ και πέρα. Ο βασικός λόγος που η Κομισιόν και η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκέφτονται νέες πρακτικές […]

Δίπλωμα οδήγησης: Μεγάλη αλλαγή! Ποιοι πρέπει να δώσουν 2η φορά

Το δίπλωμα οδήγησης μπορεί αρκετοί οδηγοί να το έχουν βγάλει και να είναι νόμιμοι, ώστε να οδηγούν τ’ αυτοκίνητό τους, ωστόσο η Κομισιόν και η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κρύβουν εκπλήξεις στον τρόπο λειτουργίας από εδώ και πέρα.

Ο βασικός λόγος που η Κομισιόν και η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκέφτονται νέες πρακτικές γύρω από το θέμα του διπλώματος οδήγησης έχει να κάνει με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία μας επηρεάζει σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επισκεφθεί και την κατηγορία των αυτοκινήτων με αποτέλεσματα να υπάρχει σ’ αυτά πληθώρα συστημάτων ασφαλείας και γενικότερα που οι οδηγοί, όπως είναι λογικό, αδυνατούν να γνωρίζουν.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Κομισιόν και η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλει να προχώρησει στην ανάγκη μύησης των οδηγών στα νέα τεχνολογικά αυτοκινητικά δεδομένα που σημαίνει ότι θα επαναφέρει όλους τους οδηγούς πίσω στα… θρανία!

Αλλάζουν πολλά δεδομένα σχετικά με το δίπλωμα οδήγησης – Όλες οι λεπτομέρειες

Στην ανάγκη μύησης των οδηγών στα νέα τεχνολογικά αυτοκινητικά δεδομένα εστιάζουν η Κομισιόν και η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με δεδομένο ότι η τεχνολογία διεισδύει με φρενήρεις ρυθμούς στα αυτοκίνητα, οι οδηγοί είναι αδύνατο να γνωρίζουν τα νέα συστήματα, πολλώ δε μάλλον όταν κατά τη διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης είχαν εκπαιδευτεί πάνω σε παλαίας τεχνολογίας ΙΧ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα καινούργιο ΙΧ ενσωματώνει μια μεγάλη δέσμη συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης, την ίδια ώρα που οι περιβαλλοντικές προκλήσεις έχουν προσδώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που προϊόντος του χρόνου εκτοπίζουν τα συμβατικά.

Το ραγδαία μεταβαλλόμενο αυτοκινητικό τοπίο δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την 1η Μαρτίου του 2023 υπέβαλε τις προτάσεις της για την αναθεώρηση των αδειών οδήγησης στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, εστίασε στην ανάγκη οι οδηγοί να επανεκπαιδεύονται ώστε να μην υπάρχουν κενά σε γνωσιακό επίπεδο πάνω στις νεες τεχνολογίες.

«Στο πλαίσιο της σταδιακής ψηφιοποίησης και των απαιτήσεων αυτοματοποίησης και μείωσης των εκπομπών των οδικών μεταφορών, καθώς και της συνεχούς τεχνολογικής προόδου των μηχανοκίνητων οχημάτων, είναι απαραίτητο να διατηρούνται όλοι οι οδηγοί ενημερωμένοι σε επίπεδο γνώσεων για την οδική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα.

Η προώθηση της δια βίου εκπαίδευσης μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για να διατηρούνται επικαιροποιημένες οι δεξιότητες των έμπειρων οδηγών όσον αφορά την οδική ασφάλεια, τις νέες τεχνολογίες και την οικολογική οδήγηση, η οποία βελτιώνει την απόδοση καυσίμου και μειώνει τις εκπομπές ρύπων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της Κομισιόν.

Η Karima Delli εστιάζει στην ανάγκη επανεκπαίδευσης για όσους έχουν δίπλωμα οδήγησης

Στην ανάγκη επανεκπαίδευσης των οδηγών εστίασε η Karima Delli, η πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πρόσφατα παρέθεσε τροπολογίες στα προταθέντα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση των κανόνων για τις άδειες οδήγησης.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο κείμενό της, «η επανεκπαίδευση για έμπειρους οδηγούς μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στην οδική ασφάλεια, καθώς έχει ως αποτέλεσμα την επικαιροποίηση των δεξιοτήτων και την ενσωμάτωση γνώσεων σχετικά με τις τεχνολογίες αιχμής και τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού».

Όπως είναι κατανοητό, η υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης για δια βίου εκπαίδευση των οδηγών θα επέφερε εκ βάθρων αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο, φέρνοντας όλους τους οδηγούς ξανά στα θρανία προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις που αφορούν στις νέες τεχνολογίες.

Η μύηση των οδηγών πάνω στις νέες τεχνολογίες θα γίνεται όταν απαιτείται ανανέωση του διπλώματος οδήγησης

Η μύηση των οδηγών πάνω στις νέες τεχνολογίες θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα κατά τη λήξη ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης, όταν δηλαδή απαιτείται η ανανέωση του διπλώματος οδήγησης.

Σήμερα, στην Ελλάδα η ανανέωση των νέων τύπου διπλωμάτων γίνεται ανά 15 χρόνια, ενώ τα παλιά διπλώματα (τρίπτυχα έγγραφα), πρέπει να αντικατασταθούν με νέου τύπου μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033.

Επιπροσθέτως, όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος, η ανανέωση της άδειας οδήγησης είναι υποχρεωτική ανά τριετία, ενώ μετά τη συμπλήρωση του 80ου έτους, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά διετία.

Η τελική απόφαση για την αλλαγή του νομικού πλαισίου σχετικά με την αναθεώρηση των αδειών οδήγησης αναμένεται τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Τόσο το ροζ δίπλωμα οδήγησης όσο και το νεότερο δίπλωμα τύπου κάρτας έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και θα πρέπει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να το αντικαταστήσουμε υποχρεωτικά αλλιώς έρχεται πρόστιμο.
Το παλιό χάρτινο ροζ δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 και μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού.

Το νέου τύπου δίπλωμα οδήγησης έχει χρονική διάρκεια 15 ετών για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ. Μετά τα 15 χρόνια θα πρέπει να γίνεται συνεχής ανανέωση, κάθε 15 χρόνια, μέχρις ότου ο οδηγός συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

Για τα επαγγελματικά διπλώματα (κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε) εξακολουθεί να ισχύει η ανανέωσή τους ανά πενταετία, ενώ μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων η ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γίνεται ανά τριετία για όλους.

Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που λήγουν, είτε στην 15ετία, είτε μετά το 65 έτος της ηλικίας του κατόχου, θα πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις (από παθολόγο και οφθαλμίατρο).

Από τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών και μέχρι τη συμπλήρωση των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα τρία (3) έτη, από την ημέρα της επιτυχούς εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς για τη χορήγηση οποιασδήποτε κατηγορίας ή από την ημέρα της ανανέωσης της κατηγορίας, κατά περίπτωση.

Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα δύο (2) έτη και απαιτείται εξέταση απο ιατρούς των ειδικοτήτων: Παθολόγου, Οφθαλμιάτρου, Ωτορινολαρυγγολόγου & Νευρολόγου ή Ψυχίατρου.

Ειδικότερα, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η απόκτηση διπλώματος έχει γίνει δυσκολότερη αλλά και ελαφρώς ακριβότερη καθώς έχουν αυξηθεί τα υποχρεωτικά πρακτικά μαθήματα που από 20 γίνονται 25, όπως επίσης και τα μαθήματα θεωρίας.

Ανανέωση άδειας οδήγησης

Μπορείτε να ζητήσετε μέσα από το gov.gr την ανανέωση της ελληνικής άδειας οδήγησης σας, όταν έχει ήδη λήξει ή θα λήξει τους επόμενους δύο μήνες.

Θα χρειαστεί:

να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
να μεταφορτώσετε την φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας
να εκδώσετε και να πληρώσετε το κατάλληλο παράβολο
να γνωρίζετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας
το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail)
ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε βήματα:

A. Διαδικασία ιατρικής εξέτασης με την είσοδό σας στην εφαρμογή, σας χορηγείται ένας τετραψήφιος αριθμός (PIN) και ενημερώνεστε για τις ειδικότητες των ιατρών από τις οποίες απαιτείται εξέταση
επισκέπτεστε τους ιατρούς, και τους γνωστοποιείτε τον τετραψήφιο αριθμό (PIN) που σας έχει χορηγηθεί, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας με την ολοκλήρωση της ιατρικής εξέτασης, ενημερώνεται αυτόματα η εφαρμογή
η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο κωδικό αριθμό (PIN) για όσους λοιπούς ιατρούς απαιτούνται εφόσον έχετε κριθεί ικανός/ή από όλους τους γιατρούς ενημερώνεστε από την εφαρμογή με γραπτό μήνυμα (sms) και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε την αίτηση σας εντός (6) μηνών που διαρκούν τα πιστοποιητικά των γιατρών

Β. Ολοκλήρωση αίτησης

θα πρέπει να μεταφορτώσετε την προβλεπόμενη φωτογραφία και αρχείο με την σκαναρισμένη φυσική σας υπογραφή
στην συνέχεια θα πρέπει να εκδώσετε και να πληρώσετε το προβλεπόμενο ηλεκτρονικό παράβολο.

Γ. Παραλαβή νέας άδειας

επιλέξτε τον τρόπο παραλαβής του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης
την άδεια θα την παραλάβετε εσείς ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την παλιά άδεια οδήγησης.
Σε όλα τα βήματα, η εφαρμογή σας ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα και SMS.