Δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο για 18 χρόνια – Πώς το κάνουμε

Η «βροχή» των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», ανάγκασε το υπουργείο να φέρει πιο νωρίς και την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, με την νέα προθεσμία να καθορίζεται για τις 15 Μαΐου ενάμιση μήνα δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο για 18 χρόνια - Πώς το κάνουμε

Οι εν λόγω αιτήσεις γίνονται όχι τόσο για τη διεκδίκηση της επιδότησης αλλά γιατί θέλουν οι ενδιαφερόμενοι  να «κλειδώσουν» την ένταξή τους στο net metering. Συγκεκριμένα, επιδιώκουν δηλαδή να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο ευνοϊκό καθεστώς τιμολόγησης της αυτοπαραγόμενης ενέργειας αφού μετά τη λήξη του προγράμματος το net metering θα πάψει να υφίσταται.

Σύμφωνα με το iEnergeia, η σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίσει το νέο μοντέλο στον ενεργειακό συμψηφισμό για τα οικιακά φωτοβολταϊκά αναμένεται να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη πιθανότητα και στο επόμενο 15μερο. Με βάση το net billing που θα ισχύσει, η αμοιβή της ενέργειας που παράγεται από μικρά φωτοβολταϊκά θα διαμορφώνεται στην αγορά χονδρικής και όχι με ετεροχρονισμό, δηλαδή με τη μέθοδο του net metering που ισχύει σήμερα και αμείβει την ενέργεια με την τιμή που διαμορφώνεται τη νύχτα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να περιορίσει τις επιδοτήσεις της πράσινης ενέργειας και παράλληλα να αποσυμφορήσει τα δίκτυα.

Η νέα υπουργική απόφαση θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του net billing και θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση της Απόφασης όσα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά θα δανειοδοτούνται θα αμείβονται με την τιμή αγοράς την ώρα παραγωγής της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι στο net metering, ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού συμψηφίζει την ενέργεια που εγχέει το φωτοβολταϊκό στο δίκτυο όταν δεν την καταναλώνει, με την ενέργεια που καταναλώνει άλλες ώρες της ημέρας. Αντίθετα, στο net billing η πλεονάζουσα παραγωγή δεν συμψηφίζεται με μεταγενέστερη κατανάλωση, αλλά πωλείται στο σύστημα.

Εξάλλου στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή προβλέπεται ότι τα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά μπορούν να υπαχθούν στο net metering μόνον αν προορίζονται για ένταξη στο πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη με δεδομένο δε ότι το πρόγραμμα λήγει πλέον στις 15 Μαΐου και έως τότε θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση το νέο καθεστώς αμοιβής της ενέργειας από οικιακά φωτοβολταικά θα είναι το net billing.

Η λήξη του προγράμματος προσδιορίστηκε στις 15 Μαΐου (από το τέλος Ιουνίου που προβλεπόταν νωρίτερα), με τροποποίηση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες σε ΦΕΚ, ώστε να ενεργοποιηθεί το «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι».

Aπό την έναρξη του προγράμματος και έως σήμερα έχουν υποβληθεί 12.000 αιτήσεις από καταναλωτές για την επιδότηση ενός φωτοβολταϊκού. Εξίσου μεγάλος -στις 10.000- είναι ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν δρομολογήσει την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, χωρίς ωστόσο να διεκδικούν επιδότηση.

Oι χρόνοι απόσβεσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων αυξάνονται σε μικρό ποσοστό, με συνέπεια μία τέτοια επένδυση να παραμένει άκρως συμφέρουσα για τους καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις εταιρείες πρόκειται να «τρέξει» σύντομα το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για Επιχειρήσεις», μέσω των οποίων θα λάβουν επιδότηση για την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων (με ή χωρίς μπαταρία). Τα συστήματα αυτά ωστόσο θα είναι zero feed-in (και όχι net-billing), δηλαδή δεν θα εγχέουν καθόλου ενέργεια στο δίκτυο.

Δωρεάν «ηλιακό ρεύμα» για 18,2 χρόνια με φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με το Insider στην περίπτωση που ένα νοικοκυριό εγκαταστήσει ένα οικιακό φωτοβολταϊκό με συνολική δαπάνη 8.500 ευρώ, εκ των οποίων οι 3.000 ευρώ αφορούν σε υπηρεσίες, το όφελος από το 2024 είναι 4.000 ευρώ κατανεμημένα σε 5 έτη, δηλαδή 800 ευρώ ανά έτος. Αν εγκαταστήσει ένα σύστημα με μπαταρία (με συνολική δαπάνη 16.000 ευρώ από τα οποία οι 4.000 αφορούν σε υπηρεσίες), τότε το όφελος στην 5ετία είναι 4.500 – 5.335, ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα.

Η φοροέκπτωση θα ισχύσει στην περίπτωση μη επιδότησης από το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» – όταν για παράδειγμα θα λήξει το πρόγραμμα. Το όφελος από αυτήν θα «ψαλιδίσει» σημαντικό ποσοστό του μεγαλύτερου χρόνου απόσβεσης του συστήματος, λόγω της λειτουργίας πλέον με net-billing, έναντι του net-metering.

Φωτοβολταϊκά συστήματα σε 12 ή 24 άτοκες δόσεις από τη ΔΕΗ για τις οικιακές λύσεις myEnergy SolarNet+ & myEnergy SolarNe

Tη δυνατότητα να αποκτήσουν σε 12 ή 24 άτοκες δόσεις φωτοβολταϊκό σύστημα στο σπίτι δίνει η ΔΕΗ στους καταναλωτές, διευκολύνοντας τα νοικοκυριά να υιοθετήσουν βιώσιμες και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις.

Συγκεκριμένα, με τις ολοκληρωμένες λύσεις οικιακών φωτοβολταϊκών ΔΕΗ myEnergy SolarNet+ & ΔΕΗ myEnergy SolarNet Save, η ΔΕΗ προσφέρει σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα 12 ή 24 άτοκες δόσεις για την απόκτηση φωτοβολταϊκού συστήματος στο σπίτι.

Η ΔΕΗ αναλαμβάνει τη διαδικασία από την αρχική μελέτη έως τη σύνδεση. Η ΔΕΗ αναλαμβάνει από την αρχή μέχρι το τέλος τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του καταλληλότερου εξοπλισμού, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπιτιού, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνεχή υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.

Επιπλέον, αναλαμβάνει και τη δημιουργία του σχετικού φακέλου για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού συστήματος στο δίκτυο, καθιστώντας τη διαδικασία εύκολη και γρήγορη. Στο myEnergySolar χρησιμοποιείται μόνο επώνυμος εξοπλισμός κορυφαίας ποιότητας με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις απόδοσης και ασφάλειας.

Η ΔΕΗ δημιούργησε μία ειδική εφαρμογή στην οποία οι πελάτες μπορούν, απαντώντας σε απλές ερωτήσεις για το σπίτι και τις ανάγκες τους, να λάβουν άμεσα εξατομικευμένες προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν και το οικονομικό και ενεργειακό όφελος που θα έχουν, καθώς και τη νέα δυνατότητα άτοκων δόσεων.

Χάρη στις ολοκληρωμένες λύσεις της ΔΕΗ, που σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τον πελάτη και είναι πλήρως προσαρμόσιμες στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε σπιτιού, οι καταναλωτές μπορούν να παράγουν στη στέγη τους τη δική τους ηλιακή ενέργεια και να την καταναλώνουν οι ίδιοι τη στιγμή που παράγεται με το Φωτοβολταϊκό σύστημα ΔΕΗ MyEnergySolarNet+.

Εναλλακτικά, επιλέγοντας τη λύση ΔΕΗ myEnergySolarNetSave, που περιλαμβάνει και σύστημα αποθήκευσης με μπαταρία, οι πελάτες μπορούν να καταναλώνουν την παραγόμενη ενέργεια ακόμη και σε ώρες που δεν είναι εφικτή η άμεση χρήση του φωτοβολταϊκού συστήματος, όπως νυχτερινές ώρες, μη κατάλληλες καιρικές συνθήκες (συννεφιά, κ.α.).

Οι λύσεις που περιλαμβάνουν και σύστημα αποθήκευσης μπορούν να ενταχθούν και στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ανάλογα με τις προϋποθέσεις. Τα φωτοβολταϊκά στο σπίτι απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και η απόσβεση του κόστους τους γίνεται σε λογικό χρονικό διάστημα χωρίς ρίσκο.

Επιπλέον, τα οικιακά φωτοβολταϊκά αναβαθμίζουν την αξία του ακινήτου, καθώς το κατατάσσουν σε ανώτερη ενεργειακή κλάση και μπορούν να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη παροχή ενέργειας ακόμη και σε έκτακτες περιπτώσεις.

Η ΔΕΗ σύμμαχος των νοικοκυριών στο «πράσινο» ταξίδι προς ένα βιώσιμο μέλλον

Ο Όμιλος ΔΕΗ βρίσκεται σε μία συνεχή πορεία «πράσινου» μετασχηματισμού, με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση να είναι στο επίκεντρο του σχεδιασμού για ένα βιώσιμο μέλλον. Με δεδομένη την πάγια στρατηγική της να στέκεται δίπλα στους καταναλωτές ως ένας εξειδικευμένος ενεργειακός σύμβουλος και ολοκληρωμένος πάροχος σύγχρονων λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, η ΔΕΗ προσφέρει στους καταναλωτές νέα πράσινα προϊόντα, υπηρεσίες και εργαλεία, για να ξεκλειδώσουν όλες τις δυνατότητές τους ως prosumers, στην ψηφιακή εποχή του νέου εξηλεκτρισμού. Μεταξύ των ενεργειακών λύσεων της ΔΕΗ είναι και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, που έχουν αναδειχθεί ως κομβικές τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος. Η νέα δυνατότητα που δίνει η ΔΕΗ για απόκτηση φωτοβολταϊκού μέσω άτοκων δόσεων συμβάλλει στην επιτάχυνση 2
της πράσινης μετάβασης της χώρας, στηρίζοντας έμπρακτα τα νοικοκυριά να υιοθετήσουν βιώσιμες και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις, μειώνοντας έτσι τόσο το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα