Δωρεές: Φόρος ΣΟΚ για δωρεά από μητέρα στον γιο της
Πολλοί φορολογούμενοι που πραγματοποιούν δωρεές ή γονικές παροχές, θεωρώντας πως αυτές είναι αφορολόγητες, ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις από την εφορία.

Ειδικότερα, ακόμη και ποσά κάτω από το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ, που αφορούν δωρεές ή γονικές παροχές από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες σε εγγόνια, μπορεί να επιβαρυνθούν με φόρους και πρόστιμα εάν δεν ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία και δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατο περιστατικό που έφτασε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, μια δωρεά 600.000 ευρώ από μητέρα σε γιο είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή φόρου και προστίμου ύψους 180.000 ευρώ. Η αιτία ήταν η παραβίαση της απαιτούμενης διαδικασίας, που αφορά την καταγραφή και τη δήλωση της δωρεάς στη φορολογική αρχή, κάτι που συνέβη και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι για την επιβολή φόρου και προστίμου απαιτείται πάντα κάποια παράβαση, είτε πρόκειται για τυπικό είτε για ουσιαστικό λάθος. Ακόμη κι αν η παράβαση δεν εντοπιστεί αμέσως, η ΑΑΔΕ μπορεί να εντοπίσει την παράβαση κατά τη διάρκεια του ελέγχου μέσω τραπεζικών κινήσεων ή μέσω της φορολογικής δήλωσης του εκάστοτε φορολογούμενου.
Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία των δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και στη σωστή σύνταξη των απαιτούμενων εγγράφων. Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα ισχύοντα φορολογικά όρια και τις προϋποθέσεις, καθώς και για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να αποφύγουν τυχόν προβλήματα κατά τον έλεγχο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο του 2021, το αφορολόγητο όριο των δωρεών και γονικών παροχών αυξήθηκε στα 800.000 ευρώ, ωστόσο οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέχουν την ορθή διαδικασία. Για να θεωρηθεί μια δωρεά ή γονική παροχή απαλλαγμένη από φόρο, απαιτείται η μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών και η σωστή καταγραφή της συναλλαγής.
Ελεγκτικοί μηχανισμοί και ενδείξεις καταστρατήγησης
Η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους για να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από φόρο δωρεάς. Εάν δεν πληρούνται, επιβάλλεται άμεσα ο ανάλογος φόρος. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η φορολογική αρχή πραγματοποιεί τον έλεγχο με καθυστέρηση, συχνά μέσω της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης, αρκετούς μήνες μετά την πραγματοποίηση της δωρεάς.
Η νομιμότητα της δωρεάς ή γονικής παροχής ελέγχεται κατά την υποβολή της δήλωσης ή κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, και οι ελεγκτές εξετάζουν συγκεκριμένους κωδικούς, όπως αυτούς που αφορούν δωρεές και γονικές παροχές άνω των 300 ευρώ ή μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις «τριγωνικές συναλλαγές», δηλαδή όταν η δωρεά γίνεται μέσω τρίτου ατόμου, όπως σε περιπτώσεις όπου ένα παιδί δωρίζει χρήματα στον γονέα και ο γονέας μεταφέρει το ποσό σε άλλο παιδί ή εγγόνι. Η ΑΑΔΕ διερευνά τέτοιες συναλλαγές για να διαπιστώσει εάν υπάρχει σκοπιμότητα να παρακαμφθούν οι φορολογικοί κανόνες, όπως στην περίπτωση που η δωρεά γίνεται με σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των δωρεών.
Η «παγίδα» στις τριγωνικές συναλλαγές
Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα εμφανίζεται στις λεγόμενες «τριγωνικές συναλλαγές», όπου οι φορολογούμενοι επιχειρούν να παρακάμψουν τη φορολογία πραγματοποιώντας μία δωρεά από γονέα σε παιδί και στη συνέχεια από το παιδί στον άλλο γονέα ή άλλο τέκνο. Εάν η ΑΑΔΕ διαπιστώσει ότι η δωρεά έγινε με σκοπό την αποφυγή φορολογίας, επιβάλλει τον φόρο με βάση τη συνολική διαδικασία.
Για παράδειγμα, εάν η δωρεά γίνεται από έναν γιο στον πατέρα του και ο πατέρας στη συνέχεια δωρίζει το ίδιο ποσό στον αδελφό του, η φορολογική αρχή μπορεί να θεωρήσει ότι η φορολογία παρακάμφθηκε και να επιβάλει φόρο δωρεάς στον τελικό αποδέκτη.
Ο «λογαριασμός» των 180.000 ευρώ
Στην περίπτωση που αναφέρθηκε προηγουμένως, η οικογένεια βρέθηκε να οφείλει συνολικό ποσό 180.000 ευρώ για φόρους και πρόστιμα. Η μητέρα έλαβε 600.000 ευρώ από τον γιο της και το ποσό κατατέθηκε στον λογαριασμό της. Η δωρεά αυτή έγινε μέσω τραπεζικών λογαριασμών και πληρούσε τις προϋποθέσεις για απαλλαγή από φόρο, καθώς το ποσό ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Ωστόσο, αργότερα, η μητέρα προχώρησε σε γονική παροχή 600.000 ευρώ στον δεύτερο γιο της, προκαλώντας υποψίες στην ΑΑΔΕ.
Οι φορολογικοί ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τριγωνική συναλλαγή με σκοπό την αποφυγή φορολογίας και κατέληξαν στην επιβολή φόρου δωρεάς ύψους 119.994,43 ευρώ και πρόστιμο 59.997,22 ευρώ. Συνολικά, η οικογένεια κλήθηκε να πληρώσει 179.991,65 ευρώ.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις