Δώρο… Πάσχα από την ΑΑΔΕ: Ποιοι θα πάρουν μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να δώσει ένα... δώρο Πάσχα στους δικαιούχους, οι οποίοι θα πάρουν ένα μπόνους που θα είναι αρκετά μεγάλο.

Δώρο... Πάσχα από την ΑΑΔΕ: Ποιοι θα πάρουν μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ

Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην απόφαση να δώσει μέσα στο επόμενο διάστημα κάτι σαν «δώρο Πάσχα» στους δικαιούχους, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να λάβουν μπόνους από 100 έως και 3.000 ευρώ.

Επιπλέον να σημειώσουμε ότι τις πρώτες αποφάσεις για χρηματικές αμοιβές σε πολίτες που «κάρφωσαν» περιπτώσεις φοροδιαφυγής με «μαϊμού» αποδείξεις και παραποιημένες ταμειακές μηχανές από το κινητό τους τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής «Appodixi».

Από εκεί και πέρα να αναφέρουμε ότι τα ποσά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι κυμαίνονται από 100 έως 3.000 ευρώ και αφορούν επώνυμες καταγγελίες οι οποίες οδήγησαν τις ελεγκτικές αρχές σε εντοπισμό κρουσμάτων απόκρυψης τζίρου από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Δώρο Πάσχα από την ΑΑΔΕ – Δείτε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε

Τις πρώτες αποφάσεις για χρηματικές αμοιβές σε πολίτες που «κάρφωσαν» περιπτώσεις φοροδιαφυγής με «μαϊμού» αποδείξεις και παραποιημένες ταμειακές μηχανές από το κινητό τους τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής «Appodixi» αναμένεται να υπογράψει τις επόμενες ημέρες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Τα ποσά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι κυμαίνονται από 100 έως 3.000 ευρώ και αφορούν επώνυμες καταγγελίες οι οποίες οδήγησαν τις ελεγκτικές αρχές σε εντοπισμό κρουσμάτων απόκρυψης τζίρου από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή «Αppodixi» αναγνωρίζει το QR Code των ταμειακών μηχανών που έχουν αναβαθμιστεί περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της απόδειξης.

165.149 καταγγελίες έως σήμερα

Μέχρι σήμερα μέσω της εφαρμογής «Appodixi» έχουν γίνει στην ΑΑΔΕ 165.149 καταγγελίες από τις οποίες οι 74.892 είναι επώνυμες και οι 90.257 ανώνυμες.

Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για τη χρηματική επιβράβευση των φορολογούμενων που καταγγέλλουν κρούσματα φοροδιαφυγής προβλέπει τα εξής:

– Αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος επιχείρησης, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ. Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της ΑΑΔΕ., του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

– Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια επιχείρηση, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

– Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο Διαδίκτυο στο Πρόγραμμα «Διαύγεια».