Δροσερή πανακότα με βύσσινα
Μια ανάλαφρη, δροσερή και απολαυστική πανακότα που συνδυάζει την κρεμώδη υφή του γιαουρτιού με την όξινη γλύκα των βύσσινων αποτελεί το ιδανικό επιδόρπιο για καλοκαιρινές μέρες ή ακόμη και για το Πάσχα.
Η πανακότα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ιταλικά επιδόρπια, που μπορεί να προσαρμοστεί σε άπειρες παραλλαγές. Στη σημερινή εκδοχή, αντικαθιστούμε μέρος της κρέμας με γιαούρτι για μια πιο ελαφριά και δροσερή υφή, ενώ τα βύσσινα προσθέτουν μια γλυκόξινη ισορροπία που απογειώνει τη γεύση.
Πανακότα με βύσσινα- Προετοιμασία
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψύξης: 4-5 ώρες ή όλη τη νύχτα
Μερίδες: 6
Υλικά:
Για την πανακότα:
-
250 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
-
250 γρ στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες)
-
80 γρ ζάχαρη
-
1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
5 γρ ζελατίνη σε φύλλα (περίπου 2,5 φύλλα)
-
2 κ.σ. γάλα (για να διαλυθεί η ζελατίνη)
Για την επικάλυψη βύσσινου:
-
250 γρ βύσσινα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
-
50 γρ ζάχαρη
-
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
-
1/2 κ.γ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό (προαιρετικά, για δέσιμο)
Εκτέλεση:
-
Μαλάκωμα ζελατίνης:
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. -
Ζέσταμα κρέμας:
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανίλια σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (χωρίς να βράσει). -
Προσθήκη ζελατίνης:
Στραγγίζουμε καλά τη ζελατίνη και την προσθέτουμε στη ζεστή (όχι καυτή) κρέμα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει πλήρως. -
Ενοποίηση με γιαούρτι:
Αφήνουμε το μείγμα να πέσει λίγο η θερμοκρασία και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. -
Στήσιμο:
Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια ή ποτήρια. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. -
Επικάλυψη βύσσινου:
Βράζουμε τα βύσσινα με τη ζάχαρη και το λεμόνι για 10 λεπτά περίπου. Αν θέλουμε πιο παχύρρευστη υφή, προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο. Αφήνουμε να κρυώσει. -
Σερβίρισμα:
Ξεφορμάρουμε τις πανακότες ή τις σερβίρουμε μέσα στα ποτήρια με κουταλιές από τη σάλτσα βύσσινου από πάνω.
Tips:
-
Για πιο έντονη γεύση, προσθέστε λίγη λικέρ βύσσινο στη σάλτσα.
-
Αν δεν έχετε φόρμες, χρησιμοποιήστε μικρά βαζάκια ή ποτήρια κρασιού.
-
Αντικαταστήστε το γιαούρτι με στραγγιστό 2% για πιο light αποτέλεσμα.
-
Η πανακότα σερβίρεται καλύτερα καλά παγωμένη.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις