Έχεις αυτό το εισόδημα; Θα σε ελέγξει η Εφορία

Ποιοι κινδυνεύουν να δεχθούν έλεγχο από την Εφορία μέσα στο 2025 με βάση το εισόδημά τους που φαίνεται.

Έχεις αυτό το εισόδημα; Θα σε ελέγξει η Εφορία

Νέα δεδομένα ήρθα στην επιφάνεια σχετικά με τους ποιους έχει βάλει στο… μπλοκάκι της η Εφορία.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ελέγχεται μόνο μια κατηγορία ανθρώπων. Ωστόσο, με αυτό που θα δείτε παρακάτω θα καταλάβετε πως πρόκειται για καθημερινούς ανθρώπους.

Οι έλεγχοι γίνονται με βάση το εισόδημα και φέτος θα ελεγχθούν και αυτοί που δηλώνουν συγκριτικά χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, δηλαδή μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ. Το νέο κύμα ελέγχων δεν αφορά πλέον αποκλειστικά και μόνο τους προνομιούχους ή όσους εμφανίζουν υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Στο παιχνίδι και η τεχνητή νοημοσύνη για την Εφορία

Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να περάσουν από το φίλτρο της εφορίας, με εργαλεία αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και συστήματα αυτόματης διασταύρωσης στοιχείων από τραπεζικούς λογαριασμούς, συναλλαγές με POS, βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και καταναλωτικές δαπάνες. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και τεχνητής μείωσης εισοδηματικών κριτηρίων για τη λήψη επιδομάτων ή φοροαπαλλαγών.

Ηδη έχουν εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις όπου οι τραπεζικές κινήσεις ξεπερνούν ακόμη και τις 100.000 ευρώ, τη στιγμή που τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι κάτω από 10.000 ευρώ. Αυτές οι ασυμφωνίες θα ενεργοποιούν τους ειδικούς ελέγχους, που περιλαμβάνουν εκτίμηση τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τις καταθέσεις, τις αγορές και τις γενικές καταναλωτικές συνήθειες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ για το 2025, προβλέπονται πάνω από 120.000 ηλεκτρονικές διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων και τουλάχιστον 10.000 πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται και σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που παρουσιάζουν παρατυπίες, όπως ξενοδοχειακές μονάδες με αλλοιωμένα στοιχεία κρατήσεων ή εταιρείες με μηδενικό ΦΠΑ.

Στο επίκεντρο μπαίνουν και όσοι έχουν πιθανόν παραποιήσει τα στοιχεία του εισοδήματός τους προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα κοινωνικής στήριξης, φοιτητικά και στεγαστικά επιδόματα ή να εξασφαλίσουν φοροαπαλλαγές. Η ΑΑΔΕ θα αξιοποιήσει πληροφορίες από πλατφόρμες, ασφαλιστικές εταιρείες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολών και αγορές ακινήτων ή οχημάτων για να χαρτογραφήσει πλήρως την οικονομική δραστηριότητα των φορολογουμένων.

Όσοι φορολογούμενοι εντοπιστούν με σημαντικές αποκλίσεις και δεν καταφέρουν να τις τεκμηριώσουν επαρκώς, θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον φόρο που φορολογείται με συντελεστή 33%, πρόστιμο 50% επί του πρόσθετου φόρου και τις αντίστοιχες προσαυξήσεις. Οι έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού εισοδήματος αποτελούν πλέον βασικό εργαλείο των ελεγκτικών μηχανισμών.